Roman Šmucler odhalil krásu průšvihu Parkanové. A pak načnul Vondru

19.06.2012 4:43

Vydat exministryni obrany Vlastu Parkanovou, nebo nevydat? To je, oč tu běží. Ministr financí a její spolustraník z TOP 09 Miroslav Kalousek říká: Rozhodně nevydat. Velká řada poslanců říká - vydat. Podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler si myslí, že nevydáním už Parkanové nikdy nikdo neodpáře, že něco provedla.

Roman Šmucler odhalil krásu průšvihu Parkanové. A pak načnul Vondru
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu, aby vydala k trestnímu stíhání někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Může prý za předražený nákup dopravních letounů CASA pro naší armádu. Státní kasa prý kvůli ní přišla o 658 milionů korun.

Kalousek to asi přehnal

Policie v té souvislosti Parkanovou viní, že si nenechala zpracovat znalecký posudek, než na smlouvu o nákupu přistoupila. To naprosto odmítá ministr financí Miroslav Kalousek, který v Topolánkově vládě působil spolu s Parkanovou.

„Tvrzení 'vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože nesplnila zákonnou povinnost, která neexistuje' je asi stejné jako 'vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože létá na Petrovy kameny',“ argumentoval.

To, jak Kalousek razantně vystoupil na obranu Parkanové, mu příliš nepomohlo, myslí si Roman Šmucler. „Panu Kalouskovi si myslím neprospělo, že na sebe tou razantní obranou Vlasty Parkanové upozornil. Nejsem si jist, že to úplně promyslel, když se do té obhajoby pouštěl, protože se vlastně stal takovým jako by hlavním protagonistou té věci. Možná už to sám ví,“ míní Šmucler.

Nejde policii jednou hanit a pak chválit

„Ono je těžké říkat, že policie je ta správná - jako v kauze Rath - a že čistí, a pak říci, že parlament před ní musí poslance chránit. To si pak musíme ujasnit, jestli máme prohnilou policii, nebo jestli jí můžeme důvěřovat. Ale dělat současně oboje, to ten stát tak trochu rozkládá, ale to je rozhodnutí pana Kalouska,“ řekl Šmucler pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj má už teď kauza Parkanová pozitivní dopady. „Tohle je kauza zajímavá tím, že prvně se diskutuje o tom, jestli je ministr odpovědný i za věci řekněme neúmyslné. To je docela zajímavá věc a je jen otázkou, zda policie vzala ten správný případ a podaří se jí zvítězit,“ pochybuje podnikatel.

Politické spiknutí to asi není

„Ale jako občan nemám dost informací o tom, že to je nějaké politické spiknutí proti paní Parkanové či TOP 09, takže bych spíše věřil, že policie ví, co dělá. A jestli se paní Parkanová případně očistí před soudem, bude mít podle mě úžasný kredit do budoucna,“ tvrdí Šmucler.

Pokud ale Parkanová vydána nebude, ponese to podle Šmuclera s sebou napořád. „Když ji poslanci ke stíhání nevydají, tak už na ní vždy bude nálepka, že něco udělala. Nikdo nikdy už jí to neodpáře a navždycky bude v očích veřejnosti jako ta, která se protekcí zachránila,“ domnívá se Šmucler.

A co Vondra?

Na druhou stranu, když Parkanová, proč ne i jiní? „Já si myslím, že z dálky viděno je to dost podobné, jako když TOP 09 říkala, že by měla být vyšetřena kauza pana ministra Vondry a společnosti ProMoPro. Ono to tak asi nevypadá, že to ProMoPro bylo nějak jakkoliv organizované, že se to prostě stalo na jeho úřadu,“ myslí si Šmucler.

„Čili když někdo říká TOP 09, že se má kauza Parkanová prošetřit, tak by se ze stejného titulu měla prověřit i obrana, Vondra a ProMoPro,“ konstatoval Šmucler. Podle něj nevydání Parkanové není potřeba brát pohledem, že lidé už jsou naprdnutí.

Že nic neukradla? Nevadí, nestarala se

„Naprdnutí už není podstatné, to už je asi jedno. Ono politici, když na to přijde, předhodí nějakého obětního beránka. Nakonec ona paní Parkanová, kdyby se jí něco stalo, není žádný klíčový hráč naší politické scény. Podstata věci, a to zajímavé je, že se tady najednou začalo diskutovat, že ministr musí být zodpovědným hospodářem našich peněz,“ řekl redakci podnikatel. „Že by se měl snažit, aby se ty peníze zodpovědně a efektivně využívaly bez ohledu na to, že ministr třeba zjevně nechtěl nic ukrást. To bylo zajímavé, jak v první chvíli tu byl šok mezi politiky ve smyslu: Kde jsou důkazy, že chtěla Vlasta Parkanová něco ukrást?"

„A najednou se ukázalo, že v zákoně možná není povinnost nějakých znaleckých posudků, ale je tam někde napsáno 's péčí řádného hospodáře'. Prostě ono je to jedno, jestli je, nebo není nějaký znalecký posudek. Jde o to, jestli ministr či ministryně opravdu ze všech svých sil dělali všechno pro to, abychom všichni co nejlépe ekonomicky fungovali,“ dodává.

Jako Parkanová asi všichni ministři

Podle Šmuclera z tohoto úhlu pohledu není Vlasta Parkanová sama a má momentálně smůlu: „Protože asi úplně stejně by mohla policie stíhat každého ministra. A to zajímavé je, že si to najednou všichni uvědomili. Ale jak říkám, možná paní Parkanová není ten exemplární případ, protože mě napadlo, že je spousta jiných kauz, kde se mi zdá, že by policie těch důkazů dala dohromady více. Ale třeba překvapí,“ uzavřel Roman Šmucler.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …