Romové všech koutů republiky dnes v Chanově pořádně buráceli

17.11.2012 19:00

UVNITŘ FOTOGALERIE Vřískot, hudba na plné pecky a davy Romů, z nichž mnozí do mosteckého sídliště dorazili poprvé – tak dnes působila romská čtvrť Chanov kolem poledne. Tady dnes předvedli veřejnosti, na co mají talent. Přijeli je v tom podpořit výrazné osobnosti stejného národnostního původu.

Romové všech koutů republiky dnes v Chanově pořádně buráceli
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Kulturní dům pohltil nyní o víkendu taneční soubory a kapely nejen z chanovského sídliště, ale i ze zbytku kraje. Není výjimkou, že sem přijíždějí romští umělci také z Teplic, Ústí nad Labem, Chomutova, Lovosic, Roudnice nad Labem, Prahy či Chebu. „Je to rok od roku různorodé. Záleží, jak je rok úrodný ve vztahu k dotačním titulům,“ podotýká pořadatelka Millerová, podle které z tohoto důvodu jde někdy o záležitost regionální a krajskou, jindy se sem sjíždějí z druhého konce republiky.

VIP vzory mají upevnit sebevědomí Romů při prosazování

Je půl dvanácté. Nikde nikdo. Za půl hodiny se má začít. „Dokud nepřijede Ivetka, nikdo nejde do sálu,“ zaznívá v kulturním domě. Dovnitř mohou jen soubory. „Počítejte s tím, že když se má začít v poledne, než se vše ustálí, připraví, začne se možná kolem jedné,“ upozorňovala skutečně den dopředu Iveta Millerová. Sama to nepřehání a v sobotu přijíždí z Mostu i se členy poroty skutečně až na dvanáctou hodinu. Teprve nyní začíná vítání, pokyny porotě a dolaďují se organizační věci, vstup hostů. „V porotě máme výrazné romské osobnosti,“ považuje za velmi motivační prvek Iveta Millerová. „Tohle bychom nikde jinde než v Chanově prožívat nemohli,“ je s akcí spokojená romská terénní pracovnice Zdena Cinová.

Do Chanova přijel například hudebník Petr Surmaj, známý z kapely Gipsy.cz. V porotě sedí i romský houslový virtuoz Marek Balog a další tváře, zdejším obyvatelům dobře známé.

Tahle akce v centru Mostu? To sotva

Komunitní centrum Chánov už od roku 2002 díky podpoře ministerstva kultury, města Mostu a řady soukromých subjektů realizuje každoročně projekt s názvem “Naše písně a tance“.  Jeho autorka Iveta Millerová chce díky němu rozvíjet a udržovat romskou tradici v její specifické formě. „Chceme udržet svébytnou romskou kulturu v České republice,“ říká doslova. V souvislosti s aktuálním dění a eskalací palčivých problémů soužití různých komunit však z hlediska tématu integrace Romů trochu tápe nad odpovědí, zda by bylo či nebylo pro obě etnika dobré, kdyby se romské festivaly přesunuly z okrajového romského „ghetta“ mezi většinovou společnost, tedy například do samého srdce statutárního města. „Myslím si, že by to byl krok dopředu. Byla by to pozitivní stopa, a to v podstatě všech občanů města Mostu,“ domnívá se nakonec Iveta Millerová, která je jednatelkou Komunitního centra Chánov a byla mimo jiné i členkou výboru národnostních menšin Ústeckého kraje. „Problémem je, pokud bychom něco podobného chtěli realizovat v centru města, respektive v Reprezentačním domě města, tak je to záležitost víceméně finanční, protože pronajmout si jej se všemi aspekty, které jsou k organizaci akce nutné, je poměrně drahá záležitost, na kterou my jako malá nezisková organizace určitě nemáme,“ dodává.

Chanovský kulturní dům mají oproti tomu tamní lidé, respektive neziskové organizace, v podstatě k dispozici kdykoliv. Mimo jiné vznikl před lety z prostředků Evropské unie. Provozuje jej o. p. s. Dům romské kultury.

Má to smysl? Skrze tanec k učení

Podle Ivety Millerové nejde v případě projektu „Naše písně a tance“ jen o společenskou jednorázovou akci. Jak vyplývá i z anotace celého projektu, myslí se i na vzdělávání, s nímž je vysoké procento romského etnika skutečně na štíru: cílem je tak kromě jiného motivovat romské děti k přirozenému sebevyjadřování, vést je k pravidelnému projevu a zároveň s tím vším vytvářet prostor pro jejich i s důrazem na vzdělávání. Pravidelné aktivity totiž zahrnují jak zkoušky, vystoupení, hudební setkávání, tak i doučování a další vzdělávání. Pak je možné bez obav z reakcí prezentovat romskou kulturu a schopnosti i široké majoritní veřejnosti. To, že se závěrečné akce projektu účastní i Romové z jiných částí republiky, je už jen třešnička na dortu. „Máme ohlasy velice pozitivní. Po těch deseti letech, kdy se i účastníme jiných festivalů v rámci republiky, si troufám říci, že tady v Chanově je jedno z nejlepších publik. Atmosféru je tu vždy živá a emoční,“ uzavírá své pocity z realizované práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…