Romský politik ostře kritizuje: Nepotřebujeme dávky pro lichváře, ale práci

21.07.2013 20:00

Šéf romské politické Strany rovných příležitostí Štefan Tišer je sice přesvědčen, že starostka Duchcova nedělá svou práci s romskou menšinou dobře, jedno s ní má přesto společné – jednoznačnou kritiku Agentury pro sociální začleňování.

Romský politik ostře kritizuje: Nepotřebujeme dávky pro lichváře, ale práci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Oba se shodují, že vyostřené spory ať v Duchcově, Českých Budějovicích či kdekoliv jinde rozhodně tato vládní instituce řešit nepomáhá a nijak se za poslední roky nepostarala o to, aby k nim vůbec nedocházelo. Na mušku si aktivní Rom vzal i exministry Miroslava Kalouska či Leoše Hegera (oba TOP 09).

Štefan Tišer si osobně myslí, že pro zlepšení soužití Romů s majoritou absolutně nic neudělala ani organizace typu Člověk v tísni, ale ani Agentura  pro sociální začleňování. „Ona se udělala evaluace, a ta byla nulová. Obrovské finanční prostředky a jsou znehodnocené!“ říká směrem k agentuře, kterou vláda zřídila pro podporu obcím se začleňováním obyvatel sociálně vyloučených lokalit.

Obě strany míní, že rozhodnout má policie

Něco podobného míní z praxe i starostka Duchcova Jitka Bártová, přestože ji jinak Tišer příliš za její postup na severu Čech nechválí po nedávném napadení manželského páru skupinkou Romů. „Jsou tu orgány činné v trestním řízení, které by to měly prošetřit. Jestli to ještě před tím vyšlo ven, od strážníků, prakticky od města, tak to starostka vzala na lehkou váhu a ještě povolila demonstraci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Neznám pana Tišera a ani nemám pocit, že bych o něm někdy slyšela. Proto bych nerada hodnotila jeho názory a postoje, ačkoliv on má evidentně jasno i o mně,“ reagovala starostka ParlamentnímListům.cz a uvedla, že ona nehledá viníky dnešní situace, ale řešení. „Ono je legrační vyhlásit, že za vše může odcházející vláda, přece problémy soužití nejsou jen poslední tři nebo čtyři roky. Nicméně mne potěšilo, že v mém případě pan Tišer nenavrhuje nějaký ostrý trest vůči mé osobě, když, jak říká, jsem ´to vzala na lehkou váhu´. Pan Tišer evidentně nemá správné informace. Videozáznam do médií nedali strážníci a hlavně - starostky ani starostové žádné demonstrace nepovolují! To ale vystudovaný politolog jistě ví…,“ podotýká s tím, že jde o dezinformace.

„Za sebe mohu říct, že se s panem Tišerem zcela shoduji v tom, že orgány činné v trestním řízení mají konat a že každý zločin či přestupek má být potrestán. To je počítám jediné, na čem se shodujeme,“ uvedla ještě ke konfrontaci s romským podnikatelem a iniciátorem Strany rovných příležitostí.

Hájí menšinu, přitom sám poukazuje na Okamurův původ?

Nad jedním výrokem Štefana Tišera v ParlamentníchListech.cz se ovšem Jitka Bártová ještě velmi pozastavila. „Překvapil mě svým vyjádřením ohledně senátora Okamury. Nejsem stoupencem Tomio Okamury, nemíním obhajovat jeho názory a postoje, nicméně vyjádření pana Tišera k osobě senátora Okamury velice připomíná postoje některých lidí k menšinám či imigrantům,“ upozorňuje. Tišer se totiž v článku vyjádřil sarkasticky, co chce Japonec asi tak radit Romům… „Já dělím lidi podle jejich chování a je mi jedno, kde se narodili, jakou mají barvu kůže nebo odkud jsou jejich předkové,“ dodává starostka, aby odlišila svůj a Tišerův postoj.

Zlá škola chce, aby děti chodily  do školy

Co se týče celkové situace kolem vládní agentury a dalších obdobných organizací, byl by podle Jitky Bártové na místě audit neziskových organizací. „Mám pocit, že jde často o plýtvání prostředky nejen u neziskovek, ale i u vládní agentury. Ale mám pochybnost o snaze zapojit Romy do veřejného života. Asi bude dobré začít tlakem na vzdělání a školní docházku obecně,“ říká.

Nemyslí si, že konkrétně v Duchcově je hlavní problém, že by se děti styděly jít do školy, protože nemají čisté oblečení, jak někde romští aktivisté uvádějí. Spíše si v posledních dnech vybavuje boj rodičů se školou. „Prostě zlá škola chce, aby děti chodily do školy, a hodní rodiče vytvářejí - s podporou neziskovky - omluvenky. Umí někdo vysvětlit ve svém okolí, že bez vzdělání tyhle děti skončí na pracáku nebo někde u koštěte? Že nepřítel není škola, ale že oni sami svým dětem ubližují? Uvidíme po prázdninách,“ zamýšlí se starostka Duchcova.

Nečasova úřednice Šimůnková není po chuti

Rom Štefan Tišer upozorňuje, že u nás především chybí rezort pro lidská práva. Lichotivá slova totiž nemá ani pro Moniku Šimůnkovou, zmocněnkyni vlády pro lidská práva, vrchní ředitelku Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky. Agentura je jedním z odborů její Sekce. „Paní Šimůnková? To je Nečasova úřednice. Já byl členem monitorovacího výboru agentury, v němž bylo více Romů, ale víc jsme seneznali! Řada lidí jej opustila,“ popisuje svou zkušenost a dodává: „Například současný občanský člen rady vlády pro romské záležitosti Ján Balog byl v agentuře zaměstnán a byl jimi vyhozen. Asi aby nekoukal do karet. To je prostě byznys na Romech! Jsou to prostě prakticky pro ně koryta, jiné nepouštějí. Nabízeli jsme romské kandidáty, neprošli výběrem komisí,“ mluví odvážně.

Kdo kradl jako straky. A nejde jen o věci kolem Romů

Podle Tišera pochybila zejména vláda. „Tady bylo absolutně zanedbáno, že není reforma na zaměstnanost. My nepotřebujeme sociální dávky. Stejně to berou lichváři a majitelé ubytoven. Romové potřebují práci, jak byli zvyklí. Současná generace, kamkoliv jdou, jsou diskriminovaní. Antidiskriminační zákon sice máme, ale v praxi neplatí. Když se zavolá, práce je, ale když tam přijde Rom, tak už není,“ radí a dále komentuje: „A ten balíček reforem, co se udělal, to se ale týká napříč všemi sociální službami, ať jde třeba i o postižené. Když jsem viděl v televizi, že malé děcko je tři měsíce v nemocnici a vezmou mu příspěvek, tak kdepak to jsme? Nebo postižený člověk bez nohou a oni mu vezmou příspěvek na auto. Tak to už aby ten člověk snad byl bez rukou a bez nohou, aby to dostal! Heger ten balíček obhajoval a totéž Kalousek, ale sami kradli jak straky,“ uzavírá výčet viníků současné situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…