Rozdělili jste si miliardy. Hornický odborář se nepěkně vypořádal s Bakalou

30.01.2014 8:18

Podnikatel Zdeněk Bakala si raději s dalšími akcionáři OKD rozdělil miliardové zisky, než aby se připravil na horší časy. To podle předsedy hornických odborů Jana Sábela mělo zásadní vliv na dnešní stav firmy. Okolnosti prodeje dolů, včetně role premiéra Bohuslava Sobotky, proto prý mají poněkud jiný význam.

Rozdělili jste si miliardy. Hornický odborář se nepěkně vypořádal s Bakalou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Vláda Stanislava Grosse prodala v září 2004 menšinový podíl v OKD společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Ministrem financí zodpovědným za prodej 45,88 procenta akcií byl právě nyní nastupující premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj tehdy vláda postupovala podle pokynů Fondu národního majetku a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cena vycházela z posudků těchto úřadů.

Protikorupční policie předpokládá, že stát své akcie prodal příliš lacině, čímž se měl připravit o 3,4 miliardy korun. Sobotkovu pozici proto mohou ohrozit výslechy předvolaných aktérů privatizace, především jde o dva úředníky Fondu národního majetku a znalce. Ten je stíhán za podhodnocení posudku a úředníci za jeho přijetí. Pokud by se potvrdilo, že Sobotka o problémech s oceněním před privatizací věděl, vyšetřování by se v budoucnu mohlo týkat i jeho. „V době privatizace nebyl posudek zpochybněn. My jsme neměli žádné informace ani signály, že by znalec neodvedl práci dobře," tvrdí Sobotka.

Bakala si měl udělat rezervy

„Všichni se starají jen o Sobotku nebo cenu, ale nikoho nenapadne se podívat na zisky OKD. Při privatizaci v roce 2004 byl zisk 6, 2 miliardy korun. V roce 2005 8,6 miliardy korun, v roce 2008 to bylo dokonce 12 miliard. Akciová společnost OKD tak byla de facto zaplacena jen ze zisku za rok 2004,“ upozornil ParlamentníListy.cz Sábel s tím, že do roku 2003 byl zisk téměř na nule.

„Můj názor je zcela jednoznačný. Pan Bakala se měl starat o firmu po celou dobu, měl si udělat finanční rezervy. Není možné, aby si spolu s dalšími akcionáři vzal dividendy ve výši třiceti miliard korun a použil je pro svůj osobní prospěch. A pak se dostává do situace, kdy se hovoří o tom, že Důl Paskov nemá zisk,“ doplnil Sábel.

Rozhodne nová vláda

Právě o osudu Dolu Paskov, v němž pracuje na tři tisíce lidí, má rozhodnout nová vláda. Do konce března by mělo být jasné, zda důl skončí už na přelomu tohoto a příštího roku, nebo šachty stát převezme.

„Minulý týden jsem jednal s budoucím ministrem panem Mládkem. Ptal jsem se ho, jaký je jeho názor na řešení Paskova a vůbec budoucnosti OKD, ale nedokázal mi odpovědět na to, jak se k tomu vláda a on jako ministr postaví. Zatím je předčasné hovořit o tom, jaké stanovisko vláda zaujme,“ řekl dále Sábel. Osobně se ale domnívá, že stát bude chtít situaci řešit odkupem po roce 2016.

OKD vede od ledna Američan Dale Ekmark. Ve funkci nahradil dosavadního ředitele Jána Fabiána. Zdeněk Bakala je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. V posledních letech se NWR potýká s poklesem cen černého uhlí na trhu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …