Šéf polské diplomacie má z ostudy kabát. Za jeho neznalost se do něj opírají historici i ruská strana. Zde jsou argumenty

23.01.2015 16:35

Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau osvobodili Ukrajinci. Ten, kdo to dosud nevěděl, měl možnost to vyslechnout ve čtvrtek ve vysílání polského rozhlasu. Prohlásil to tam polský ministr zahraničních věcí Grzegorz Schetyna. Jeho výrok si vzápětí vysloužil vlnu kritiky. Jak se v dnešní době dá očekávat, nejrychleji se objevila na sociálních sítích. A zaznamenali ji i čeští politici, kterým argumenty doplnili i historici.

Šéf polské diplomacie má z ostudy kabát. Za jeho neznalost se do něj opírají historici i ruská strana. Zde jsou argumenty
Foto: auschwitz.org
Popisek: Koncentrační tábor Osvětim

Šéf polské diplomacie pronesl pro mnohé nepřijatelný výrok, když byl dotázán, jak je to s pozváním ruského prezidenta Vladimira Putina na oslavy 70. výročí osvobození koncentračního tábora Rudou armádou.

"Nebylo by snad lepší říct, že to byl 1. ukrajinský front a osvobozovali Ukrajinci? Protože to byli právě Ukrajinci, kteří v těch lednových dnech otevírali bránu a osvobozovali tábor,“ řekl Grzegorz Schetyna. Pak doplnil, že pozvání na oslavy prý odmítlo samo ruské vedení.

Stanislav Křeček: Zdá se, že tedy asi Rusové ve 2. světové válce vůbec nebojovali, ne?

Jak už bylo předesláno výše, neobešlo se to bez reakcí ani na české půdě. Mimo jiné si toho povšiml zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček (ČSSD) a nenechal si ujít možnost vyjádřit se k tomu na svém profilu na Facebooku. "To je prostě neuvěřitelné. Jelikož neexistoval za druhé světové války žádný 'ruský front‘, tak Rusové asi v té válce vůbec nebojovali,“ podivil se.

Mezi reakcemi na tento status pak stojí za zmínku reakce historika a pracovníka-specialisty Archivu hlavního města Prahy Petra Kreuze.

"Naprosto s panem Křečkem souhlasím. Od autora inkriminovaného výroku jde skutečně o neuvěřitelnou ignoranci a účelovou politickou manipulaci s historickými pojmy. Sovětské fronty totiž byly zpravidla nazývány podle míst, kde aktuálně operovaly, nikoli podle převažující národnosti svých příslušníků. Řekl bych, že ve všech sovětských frontách převažovali Rusové,“ uvedl Kreuz. A jak doplnil, 1. ukrajinský front byl vytvořen v říjnu 1943 přejmenováním dosavadního Voroněžského frontu.

"Samotnou Osvětim osvobodila 100. střelecká divize 106. střeleckého sboru 60. armády 1. ukrajinského frontu. Uvedená 100. střelecká divize nesla od července 1944 název Lvovská, avšak proto, že se rozhodujícím způsobem podílela na osvobození Lvova 27. 7. 1944. Byla složena v naprosté většině z vojáků pocházejících z oblasti Archangelska a Vologdy a z Komiské autonomní republiky, tedy ze severu Ruska. V personální skladbě této divize tedy drtivě převažovali Rusové (!),“ vysvětlil dále historik i ParlamentnímListům.cz s tím, že jistý percentuální podíl v ní měli příslušníci malého ugrofinského národa Komi.

Historik polskému šéfovi diplomacie: Měl si dát aspoň deset minut práce 

"Podíl Ukrajinců v této divizi se pohyboval nanejvýš v řádu několika málo procent. Velitelem 100. divize byl v době osvobození Osvětimi generálmajor Fjodor Michajlovič Krasavin (1908-2002). Velitelem nadřízené 60. armády byl Pavel Alexejevič Kuročkin (1900-1989), rodák z vesnice u Vjazmy východně od Smolensku. Pan ministr Grzegorz Schetyna by si každopádně měl ověřit alespoň základní údaje. Pro vzdělanějšího jedince, jímž by snad polský ministr zahraničí měl být, je to otázka 10 minut,“ opřel se i Petr Kreuz svými argumenty do šéfa polské diplomacie. Podle něj při stavu a nutno říci, že i opravdu velmi solidní úrovni současného ruského vojensko-historického bádání, lze, bohudíky, opravdu poměrně snadno zjistit, jaká vojenská jednotka osvobodila Osvětim. I to, jaké bylo národnostně její přibližné složení.

Je to hanobení padlých sovětských vojáků, ozval se též publicista 

Doslova za historickou bizarnost považuje výrok polského ministra i publicista Tomáš Haas. A tak si ani on nenechal své názory i důvody, které ho k tomu vedly, pro sebe. "Tento nesmysl neuvěřitelným způsobem hanobí stovky tisíc padlých sovětských vojáků, a proto je i neobyčejně pobuřující,“ okomentoval to Haas.

Dál pak pokračoval konkrétněji a bez servítek. "V osnovách nových dějin Evropy stojí, a pilní žáčkové jako Jaceňuk, polský ministr zahraničí a naši rusofobové nám říkají, že koncentrační tábory ve východním Polsku a i Terezíně a nakonec i Prahu osvobodili Ukrajinci,“ uvedl. Poznamenal pak, že po objevu, že osvoboditeli našeho hlavního města byli spřátelení Ukrajinci, by možná oficiální verze mohla trochu více připomínat příjezd Rudé armády, doposud bagatelizovaný s tím, že vlastně přijeli, až když bylo po všem.

Haas: Užiteční idioti, co vytvářejí nové dějiny Evropy, jsou úplně vedle

"Jen to má háček. Ti užiteční idioti, kteří nám čtou z nových dějin Evropy, jsou o hodně vedle,“ reagoval publicista na tento "nový" historický výklad. Odmítá tak tvrzení, že Ukrajinci osvobodili Prahu proto, že do ní přijela vojska 1. ukrajinského frontu. "Všichni ale přitom asi předpokládají, že ukrajinský front byl složen z Ukrajinců, jenže to je naprostý nesmysl. Fronty, sdružující několik armád, nebyly v Sovětském svazu formovány na teritoriálním principu, ale objevovali se v nich vojáci všech národností. Nejvíc samozřejmě Rusové, prostě proto, že byli nejpočetnějším sovětským národem,“ konstatoval také Haas. A stejně jako uvedl Kreuz, připomněl historický fakt, že fronty byly pojmenovávány nejčastěji podle místa nasazení. Tak tomu bylo i v případě ukrajinského frontu. "Proto, že byl nasazen na Ukrajině, ze které se pak probil do Polska, kde osvobodil Osvětim, a v závěru tažení pak přijel do Prahy,“ vysvětlil Haas.

I Rusko se ohradilo - škoda, že se již vojáci Rudé armády nemohou bránit...

Jak se dalo čekat, brzy přišla i reakce z ruské strany. Náměstkyně ředitele informačního odboru ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova k tvrzení polského ministra zahraničí Grzegorze Schetyna reagovala velmi ostře. 

Podle ní se z nešťastného výroku ukazuje, že se zřejmě Jaceňukova a Schetynova pekelná logika shoduje. "Rusko podle všeho tedy nakonec napadlo klidné Německo a nezávislou Ukrajinu, ukrajinský front, který bojoval proti sovětské okupaci, osvobodil Osvětim, a nezáleží na tom, od koho,“ ocitoval Zacharovou server Prvnízprávy.cz.

Tím pádem by odpovědnost "za okupaci Německa" (jak tvrdí ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk) muselo podle Zacharové nést ale nejen Rusko, ale též Gruzie a Ukrajina. "Co máme dál? Aha! Sovětská totalita, represe, gulagy, za něž se obviňovalo Rusko. Teď víme, že se všemi otázkami je třeba se obrátit do Tbilisi, dobře, i částečně k Suchumi,“ ironicky poznamenala žena z ruského MZV se zjevnou narážkou na gruzínského rodáka Josefa Vissarionoviče Džugašviliho, zvaného Stalin.

A v ráži, do které se dle uvedených výroků dostala, ještě připomněla na celém světě nenáviděnou sovětskou tajnou službu. "Pane Schetyno, nechcete se zodpovídat za Felixe Edmundoviče?“ otázala se Zacharova s odkazem na Felixe Edmundoviče Džeržinského, brutálního šéfa ČEKY a NKVD, který se ale narodil v polské šlechtické rodině.

Závěrem však i Zacharova připomíná, že vojáci Rudé armády byli skutečně lidé různých národností. Proto nelze dělit vítězství na ruské, běloruské, arménské, ukrajinské, židovské, gruzínské, tatarské, osetské či jiné.

"Nikdo nemá právo manipulovat s památkou vojáků Rudé armády, s využitím toho, že většina z nich se již nemůže bránit a za tato slova jim dát přes hubu!“ rázně uzavřela vyjádření k tomuto tématu náměstkyně ředitele informačního odboru ruského ministerstva zahraničí.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …