Šéfpodnikatel varuje: Za Bakalovým OKD tiká časovaná bomba. Ohrozí region!

21.09.2013 5:56

Skutečně schopný podnikatel si v době, kdy jeho podniky vytváří zisky, nechává něco na horší časy a vytváří si takzvaný rezervní fond. To řekl k problémům kolem nerentabilní těžby černého uhlí, která povede k propouštění tisíců horníků z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, prezident Miloš Zeman. Naznačil tak, že zodpovědnost za osud dolu a jeho zaměstnanců nenese stát, ale firma a její vlastníci. Co na tato slova říkají sami podnikatelé? Připravili se v dobrých dobách na zlé časy?

Šéfpodnikatel varuje: Za Bakalovým OKD tiká časovaná bomba. Ohrozí region!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Bývalý dlouholetý šéf Hospodářské komory a exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek také nepovažuje za dobré a možné, aby stát jakkoli finančně sanoval konkrétní podnikatelský subjekt a konkrétního podnikatele. „To je skutečně záležitost konkrétního podnikatelského subjektu,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Ale současně upozorňuje, že stát nemůže po žádném podnikateli nebo podnikatelském subjektu chtít, aby dlouhodobě pracoval tak, aby vytvářel ztrátu. Drábek tak odmítá požadavky, které se objevují, aby OKD provozovalo ztrátový Důl Paskov déle než rok. „Státem řízenou ekonomiku už jsme tu měli, někteří si to pamatujeme, a to je určitě špatná cesta,“ konstatuje Drábek. Souhlasí ovšem s názorem, že si firmy mají vytvářet rezervní fond na horší časy. „Ale rezervní fond slouží k tomu, aby případně překlenul nějaké dočasné problémy, v žádném případě není určen pro to, aby kryl perspektivně dlouhodobě ztrátové podnikání,“ upozornil Jaromír Drábek.

Kdo nepřemýšlí, když svítí sluníčko, co bude dělat, až se zatáhne, je špatný podnikatel

Podnikatelé nutnost vytváření rezervního fondu potvrzují. „Souhlasím s panem prezidentem, tomu říkáme strategický nebo operativní kontroling, každá firma musí v době, kdy se jí daří, myslet na to, co bude za rok, za dva, za tři. Pokud to nedělá, tak nepřežije. To platí pro malé i velké firmy. Pokud se nepřemýšlelo, když svítilo sluníčko, co se bude dělat, když bude zataženo, tak je to špatný podnikatelský úsudek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček.

Ale současně připouští, že za krach firmy nemůže jen vlastník, záleží i na tuzemském nebo evropském prostředí. „Nicméně gramotný vlastník musí trochu předvídat, musí počítat s tím, co může nastat. A tato změna, která nastává, to není zpráva z posledního měsíce. S tím se dalo do určité míry počítat. A někteří vlastníci se na to připraví tak, že restrukturalizační kroky zahájí dřív. Možná kdyby je zahájili v OKD dřív, tak nejsme tam, kde jsme,“ kritizuje Havlíček společnost OKD. Co tedy podle něj mohli majitelé společnosti dělat, jak se na současnou situaci měli připravit? „To je otázka dividendové politiky, na to evidentně narážel prezident Miloš Zeman, je to otázka včasných úspor, struktury společnosti, dalších investic skupiny, to je víc faktorů,“ vysvětlil zástupce malých a středních podnikatelů.

Odstupné dvanáct platů je korektní rozloučení. Ale propuštění horníci už práci v regionu neseženou

Ale horníci neodejdou z Dolu Paskov za rok s prázdnou. Jednak část havířů může přejít do dalších dolů společnosti na Karvinsku, a ti, kteří budou propuštěni, mají dostat dvanáct měsíčních platů odstupného. Havlíček připustil, že je to korektní jednání. „Pokud někoho propustí s takovým odstupným, tak je to docela korektní. To je ještě přípustný způsob. Ale mohlo to být lepší. Problém je v tom, že když se lidi propustí, tak v regionu práci neseženou,“ podotkl.

Problém ohrozí nejen horníky z Dolu Paskov, ale i další firmy

I když zástupce podnikatelů chápe, že premiér nebo ministr financí nemůže říci nic jiného než to, že situace v OKD není věcí státu, ve finále bude muset vláda k tomuto problému zaujmout nějaké stanovisko. „Protože to je tak silná časovaná bomba, která skutečně ohrozí nejen sociální smír, ale ohrozí spoustu firem, celý region, takže vláda bude muset něco udělat. Nenalhávejme si, že neudělá, vzpomeňme si na vlády v devadesátých letech, které se vždycky střídaly na Ostravsku, a každý, kdo tam přijel, upustil tu jednu miliardu, tu dvě miliardy, tu tři, aby zachránil situaci, vždycky se tam něco hodilo,“ připomněl nepříliš vzdálené období. I když podle něj vláda dnes něco deklaruje, druhá věc je, co bude muset nakonec udělat. „Tím neříkám, že by měla zasahovat do Dolu Paskov, aby prodloužila jeho životnost, když tam nasype několik miliard. Bude muset připravit programy podpory pro nezaměstnané, bude tam muset udělat rekvalifikační kursy, bude tam muset rozhýbat ekonomiku jiným způsoben než tím, že podpoří jednu firmu,“ je přesvědčen Karel Havlíček.

Stát nemůže pomáhat jedné firmě, ale lidem, kteří ztratili práci, ano

Také exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vidí spoustu možností, jak stát může postiženému regionu pomoci. „Stát musí samozřejmě vytvářet podmínky, aby lidem, kteří z jakéhokoli důvodu ztratí práci, pomohl nalézt novou práci, aby v rámci politiky aktivní zaměstnanosti podporoval vytváření nových pracovních míst. Ale to nemůže být v žádném případě směšováno s tím, že by stát mohl pomáhat konkrétnímu podnikateli,“ prohlásil. Ale je i řada dalších možností, jak může stát podpořit podnikatele.

Opatření musí být plošného charakteru, říká Jaromír Drábek

Stát musí podle Drábka v každém případě vytvářet stabilní podnikatelské prostředí a také, když jde o strukturálně postižený region, jako je právě sever Moravy, je také jeho úlohou vytvářet možnosti pro dobré investice, pro rozvoj podnikání. „Ale musí jít o opatření, která jsou plošného charakteru, nikoli směřovaná k jedné konkrétní firmě,“ znovu zdůraznil, protože podpora jedné firmy by Česku ostatně ani u Evropské komise neprošla. Jaromír Drábek zopakoval, že není příznivcem toho, po čem někteří volají, aby stát řídil podnikání jednotlivých firem tím, že bude ve své hospodářské politice určovat, co jsou prioritní odvětví, čím se mají podnikatelé zabývat a že by to měl stát nějak selektivně podporovat. „To není dobrá cesta. Stát musí vytvářet obecně dobré podmínky pro rozvoj ekonomiky, ať už je to podporou vzdělávání, podporou infrastruktury. To jsou důležité momenty, keré mohou pomoci rozvoji regionu,“ je přesvědčen exministr práce a sociálních věcí.

Ať nikdo nečeká velký příliv investic na Ostravsko

Ale podpora vzdělávání, infrastruktury – to všechno jsou opatření, která přinesou, pokud se začnou uplatňovat, ovoce až za několik let. Není naděje vzhledem k oživení ekonomiky v Evropě, že by se mohlo podařit nalákat na severní Moravu investory, kteří by přinesli nové možnosti zaměstnanosti? Šéf Asociace malých a středních podnikatelů je k tomu velmi skeptický. „Bylo by to výborné, kdyby se to podařilo, hrozně bychom si to všichni přáli, ale buďme při zemi. Že by Evropa tepala hodně, to se říci nedá, i když poslední vyhodnocené čtvrtletí určité blýskání na lepší časy znamená, ale na druhou stranu ekonomiky evropských zemí jsou předlužené, a že by nastal nějaký investiční boom, to si zrovna v této chvíli nemyslím,“ nevidí velkou naději v přílivu investic, kterou označili ekonomové za jedinou šanci pro budoucnost severomoravského regionu. „A že by to byl boom, který by měl směřovat na Ostravsko, to už si vůbec nemyslím, protože podniky jsou tam silně provázané, a málokdo půjde dnes do regionu, kde je velký problém, mimo jiné i infrastrukturální. Já nechci říci, že Ostravsko dopadne jako druhý Detroit, ale pokud by se mělo jednat o desetitisíce nezaměstnaných, tak k tomu nebude mít daleko,“ obává se Karel Havlíček, že problém Ostravska se nevyřeší mávnutím proutku, ani když se do regionu nalejou peníze. „Pokud se tam nalejou peníze, může se problém jen oddálit, protože problém nevznikl jen chybnými kroky OKD, je to obecně problém celého odvětví, je to celoevropský problém, do podobné situace se může dostat každá firma,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz zástupce podnikatelů. Situaci na Ostravsku označil za velmi vážnou. „Je otázka, do jaké míry do toho stát vstoupí, jestli zmírní dopady, které tam nastanou. Z mého pohledu mu nic jiného nezbyde,“ dochází k jednoznačnému závěru Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…