Šel po Rittigovi či Dalíkovi, teď jde dělat pro uhelného miliardáře, dozvěděli jsme se o muži, který z TV kázal proti korupci

30.05.2016 14:01

Když se na konci dubna objevila zpráva, že bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby Petr Soukenka končí v čele Nadačního fondu proti korupci miliardáře Karla Janečka, množily se otázky proč. Jedna z možných odpovědí zněla, že protikorupční bijec skončí u jiného miliardáře – Pavla Tykače – kvůli kterému kdysi opouštěl řady příslušníků BIS. Ukázala se jako správná.

Šel po Rittigovi či Dalíkovi, teď jde dělat pro uhelného miliardáře, dozvěděli jsme se o muži, který z TV kázal proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Duha a zástupci severočeských obcí ohrožených těžbou oslavili 50. narozeniny miliardáře a majitele uhelných dolů Pavla Tykače před vstupem do jeho vily

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Jisté pouto s Tykačem totiž Petr Soukenka nepřerušil ani po svém odchodu z tajné služby a nástupu do civilní sféry. Podle sdělení z nadačního fondu Soukenka skončil kvůli zdravotním důvodům. Jenže, jak se před pár dny ukázalo, důvody pro jeho odchod byly poněkud odlišné. Petr Soukenka nastupuje jako bezpečnostní ředitel Vršanské uhelné, tedy společnosti, která patří do skupiny miliardáře Pavla Tykače.

Petr Soukenka se šéfem Nadačního fondu proti korupci stal v roce 2011. Do skupiny ho přivedl jeho bývalý šéf Karel Randák jako analytika. Soukenka v té době pracoval v odboru bezpečnosti Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde působil na postu ředitele. Z BIS odešel poté, co vyšlo najevo, že jeho žena pracuje v jedné z dceřiných firem známého finančního žraloka, léta podezřívaného z miliardových tunelů, Pavla Tykače. Tedy u člověka, který spadal do sféry pracovního zájmu příslušníka BIS. „Žena u něj pracovala v bezvýznamné funkci v nedůležité firmě,“ řekl v roce 2012 týdeníku Respekt Soukenka. Jeho manželka Jolana Soukenková dodnes působí ve statutárních orgánech společností Chata Kopřivná (v likvidaci), Českomoravská železárenská (v likvidaci) a Hipodrom Most, které jsou historicky spojeny s kontroverzními privatizátory Mostecké uhelné společnosti, kterou později odkoupil miliardář Pavel Tykač.

„Nikdo mě nevyhodil. BIS mě začala podezírat, že mi někdo přispěl na koupi auta, a to mě urazilo, takže jsem odešel sám.“

Petr Soukenka po letech ve VZP a po vstupu do Nadačního fondu proti korupci vytáhl do otevřeného boje proti jiným finančním žralokům, než je kontroverzní privatizátor Tykač; věnoval se především lobbistovi Ivo Rittigovi a jeho kontraktům v pražském Dopravním podniku. Lidé kolem Rittiga založili jako odpověď na vyhlášení války server Vaše svoboda, kde se pustili naopak do Soukenky (viz grafika v příloze).

„Soukenkovo angažmá v BIS zdaleka tak bezproblémové nebylo. Například v roce 1996 šetřil záležitosti kolem Motoinvestu, přestože někteří jeho vysocí funkcionáři patřili údajně mezi jeho přátele, a měl být tedy pro zaujatost z případu vyloučen. Nic takového ale nenavrhl a odhalení této skutečnosti poté způsobilo problémy jeho tehdejšímu nadřízenému Tomáši Kadlecovi,“ stojí na serveru Vaše svoboda. Je nutné podotknout, že vše v Motoinvestu se točilo už kolem zmiňovaného privatizátora Pavla Tykače.

„V současné době pracuje Petr Soukenka u Všeobecné zdravotní pojišťovny — a zároveň také pro Janečkův protikorupční fond. To ostatně přiznává i Karel Randák. Neuvádí však, o jak významnou funkci na VZP jde. Podle našich informací byl Soukenka dokonce bezpečnostním ředitelem (!) VZP, která může být vzhledem k obsahu svých databází sama o sobě zdrojem mnoha operativních informací — o zaměstnání, příjmu, zdravotním stavu zájmových osob atd.,“ stojí dále na serveru Vaše svoboda.

Web také napsal, že podceňování vztahů a funkcí bývá u bývalého důstojníka BIS Soukenky „zřejmě pravidlem“. „Již pouhým pohledem do obchodního rejstříku lze ověřit, že rovněž uvedená výmluva na bezvýznamnost funkce paní Soukenkové ve společnostech Pavla Tykače není pravdivá. Paní Jolana Soukenková totiž zastávala funkce člena statutárního orgánu, tedy osoby oprávněné jménem společnosti jednat, tedy jménem společností vlastněných Pavlem Tykačem,“ napsal web blízký lobbistovi Ivo Rittigovi Vaše svoboda. Jméno Jolany Soukenkové se objevilo například ve společnostech Petrcíle (jednatel v letech 2005–2007), Českomoravská železárenská (předseda představenstva v letech 2005–2010), Chata Kopřivná (předseda představenstva v letech 2005), Czech Coal Power (jednatel v roce 2011), Coal Services (člen dozorčí rady v roce 2012).

Z těchto informací je zřejmé, že propojení mezi Jolanou Soukenkovou a Pavlem Tykačem nefungovalo v rámci nevýznamného pracovního poměru řadového zaměstnance, ale na zásadní manažerské bázi. Web Vaše svoboda upozornil i na fakt, že Soukenka byl jednatelem ve společnosti Invest-Finance, jejímž společníkem byl Švýcar Peter Steinmann. Server Vaše svoboda připomíná Švýcarsko, kde soud řeší kauzu privatizace Mostecké uhelné. A už nějaký čas sílí informace, že v této kauze by podle některých zdrojů mohl nárokovat škodu právě i Pavel Tykač.

Manželka Jolana ale není jedinou spojkou k Pavlu Tykačovi. Další blízkou osobou fondu a jeho zakladatele Karla Randáka je lobbista Jan Dobrovský, který pro Tykače také pracuje. Jeho jméno lze najít ve společnostech, jako jsou HG Správa (člen dozorčí rady 2004–2005, kde byla následně členkou dozorčí rady Jolana Soukenková), Czech Coal (člen dozorčí rady 2007–2011), Czech Coal Services (člen dozorčí rady od 2008) a mnoha dalších.

„David Rath, Marek Dalík, Ivo Rittig, Roman Janoušek, Vladimír Dbalý, Ondřej Havlín, Roman Pekárek nebo Alexandr Novák – to je pouze pár jmen, která jsou spojena s dobou minulou a často byla zmiňována ve velmi negativních souvislostech. Někteří ze jmenovaných mají trest již za sebou, jiní si vyslechli nepravomocné nepodmíněné tresty a pár z nich na verdikt soudu čeká. Zdálo by se, že se blýská na lepší časy, a není to pouze zdání. Skutečně se situace změnila. Jsem přesvědčen o tom, že potenciální pachatelé se více bojí a musí hledat stále sofistikovanější formy a metody, jak ze státního něco ukrást,“ napsal na web Nadačního fondu proti korupci letos v únoru Petr Soukenka. Pozorný pozorovatel se nemůže díky výše uvedeným informacím tak trochu zbavit dojmu, že protikorupční aktivismus je v České republice už nějaký čas novou formou toho, jak se úspěšně zapojit do vysokého byznysu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …