Šestadvacet odborníků řeklo, že jde o originály. Pak policií přibraný znalec vyslovil opačný názor. Soud zatleskal a trojici poslal do vězení. Praha, 21. století

15.06.2021 4:39 | Kauza

Již několikrát se ParlamentníListy.cz blíže podívaly na kauzu údajně padělaných obrazů, ve které byli tři obžalovaní, Jaroslav Fröhlich, Eva Fröhlichová a Milan Trokan, nepravomocně odsouzeni k osmi, sedmi a šesti rokům vězení a vysokým peněžitým trestům. Jak se však s celou věcí obeznamujeme, skrývá opravdu nezvykle širokou řadu nejasností a procesních pochybení.

Šestadvacet odborníků řeklo, že jde o originály. Pak policií přibraný znalec vyslovil opačný názor. Soud zatleskal a trojici poslal do vězení. Praha, 21. století
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Soudní znalec Petr Pavliňák

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí
V předcházejících článcích jsme opakovaně informovali mimo jiné o znalci Petru Pavliňákovi, který se v této trestní kauze pohybuje od začátku, a který je tím, kdo většinu z projednávaných děl označil za falzifikáty. Dnes bychom se podívali na druhou stranu mince. Kdo a zda vůbec někdo originalitu dotyčných obrazů uznal jako pravé.

K našemu překvapení, originalita a dobovost sporovaných obrazů byla potvrzena celkem 26 soudními znalci, odborníky a experty, včetně laboratorních průzkumů realizovaných laboratoří molekulové spektroskopie VŠCHT.  Na mnohých z obrazů byl prováděn materiálový průzkum za použití metody rentgenofluorescenční analýzy (RFA), kterou používá i Národní galerie, detekce a analýzy anorganických pigmentů a všechny tyto průzkumy potvrdily dobové zařazení obrazů a neodhalily žádné anomálie nasvědčující padělatelství.

Pokud si položíme otázku, jak mohl soud označit za padělky obrazy, jejichž originalitu potvrdilo šestadvacet expertů, a prošly chemicko-technologickými rozbory, odpověď zní, že senát soudkyně Ivy Říhové z Krajského soudu v Praze označil všechny tyto znalecké posudky za nepravdivé.

Důvod?

Ten jsme se nedozvěděli ani my a ani samotní obžalovaní, jelikož soud ve směru k těmto kladným znaleckým posudkům žádné dokazování neprovedl. Ani jednomu ze znalců a odborníků, kteří potvrdili originalitu projednávaných obrazů, neumožnil své znalecké závěry v hlavním líčení stvrdit, a objasnit tak soudu argumentaci a důvody, na jakém základě originalitu děl uznali. Soudkyně Říhová poskytla v hlavním líčení prostor pouze znalcům obžaloby.

„Je třeba vidět, jak vystupují znalci. Ti musí být schopni svůj názor před soudem obhájit. Bohužel to vystupování nevyznělo příliš dobře. Když znalci mají rozdílné názory na pravost díla, tak jak to mají poznat laici jako já nebo nějaký kupec díla. Díla také často prodávali přes galerii, tam jsou nějací odborníci, i oni by to měli poznat," uvedl v roce 2019 státní zástupce Miroslav Forejt, který trojici obžalovaných navrhl zproštění viny.

Pokud byli někteří ze znalců, kteří potvrdili pravost děl v obecné rovině vyslechnuti, každý z nich potvrdil, že předložené znalecké posudky, odborná vyjádření nebo laboratorní zprávy opravdu vyhotovil. Dokonce se opakovaně vyjádřili, že závěry svých posudků by nezměnili ani dnes. 

Paradoxem celé situace je, že byť listina základních práv EU a rovněž náš trestní řád obsahuje právo nebýt dvakrát trestně stíhán nebo souzen za stejný trestný čin, státní zástupce KSZ v Ostravě původní obžalobu rozdělil na dvě části, kdy první, již směřující k odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze, se týká pouze zmíněných obžalovaných Fröhlichových a Milana Trokana, ve druhé části, která je až nyní projednávána u Krajského soudu v Praze, jsou kromě zmíněných tří obžalovaných obžalováni také tři ze šestadvaceti soudních znalců a odborníků, kteří potvrdili pravost projednávaných uměleckých děl. Stíháni jsou za údajný trestný čin křivé výpovědi a podání nepravdivého znaleckého posudku.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí
Proč pouze tři ze všech šestadvaceti odborníků, zůstává záhadou.

Co však nabourává selskou logiku, je skutečnost, že obrazy jsou rozsudkem senátu Říhové označeny za padělky ještě dřív, než vůbec proběhlo soudní řízení se třemi znalci, již uznali jejich originalitu, a tedy zatím nebylo zákonně rozhodnuto, zda se tito znalci vůbec dopustili spáchání trestného činu křivé výpovědi a podání nepravdivého znaleckého posudku.

Pokud tuto prapodivnou kauzu sledujete, jistě si na tomto místě připomenete paralelu, kdy znalec Pavliňák označil v této kauze za diletantský falzifikát obraz, jenž byl Národní galerií následně prohlášen za originál, kulturní památku v hodnotě milionů korun. Není naopak právě toto prokázaným nepravdivým znaleckým posudkem?

Proč právě tato kauza natolik zaujala naši pozornost? Zkusme si to zrekapitulovat.

Podaří se vám koupit třeba ze zahraniční sbírky uměleckých děl. Nebo je prostě zdědíte. Abyste si byli jistí, vezmete obrazy do laboratoře na průzkum a ten potvrdí jejich dobovost. Poté je vezmete ke znalcům umění. U každého díla se snažíte sehnat znalce, který je specialistou na daného autora. Oslovíte jich víc. Některé obrazy se posléze rozhodnete prodat.

Pak se na scéně objeví odborník, například z Ostravy, všechna vaše díla označí za falzifikáty, a vy máte na krku trestní stíhání v paragrafu 5 až 10 let.

Byť máte k dílům znalecké posudky i laboratorní zprávy prokazující opak, a to vše za situace, kdy vás přes rok a půl odposlouchávaly a sledovaly policejní složky, přičemž nebyl zjištěn jediný důkaz, který by prokazoval, že jste si měli obstarávat falzifikáty nebo komunikovat s neznámými padělateli. Soud k žádnému z těchto důkazů nepřihlédne, odvolá se na znalecký posudek zmíněného ostravského znalce, a vám vyměří trest ve výši 6 až 8 let. Sci-fi? Ne. Realita.

Na závěr se ještě jednou podívejme na znalce Pavliňáka z Ostravy.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Ten je nejen soudním znalcem, kdy ho dle našeho průzkumu žádná z relativně rozsáhlého počtu oslovených galerií nezná, nebo vůbec nevyužívá, ale je sám malířem a co je zajímavější, komerčním galeristou, který prodává umělecká díla i některým z poškozených v této trestní kauze. Je tedy otázkou, zda lze hodnotit znalce, jenž je sám finančně propojen s některými z poškozených a finančně na obchodu s uměním profituje, za objektivního.

Ve věci byl přibrán soudní znalec pro obor kriminalistika padělků, výroba papíru, zpracování papíru, tiskařství Vladimír Sitta. Ten dělal revizi posudků znalců obžaloby ve věci technického vyhotovení zkoumaných děl a směrem k závěrům znalce Pavliňáka. Ve svém posudku konstatoval, že prakticky ve všech případech došel k závěru, že skutečnosti, které znalec Pavliňák k jednotlivým obrazům uvádí, nelze považovat za prokázané. Znalec Petr Pavliňák se prý opakovaně vyjadřuje k otázkám ze znaleckých oborů, pro které není jako znalec zapsán, přičemž v technických otázkách týkajících se posouzení papíru a podkladových materiálů se ani nevyjadřuje jako osoba znalá oboru, když jím používané výrazy jsou prý slangové a často též nesprávné nebo zavádějící.

Ve věci byl také přibrán soudní znalec pro obor písmoznalectví, který analyzoval vzorek několika sporovaných signatur na obrazech, o kterých se znalci obžaloby, kteří nejsou zapsanými znalci pro obor písmoznalectví, vyjádřili, že se má jednat o jednoznačně padělané signatury. Soudní znalec pro tento obor po konfrontaci uvedl, že negativní analýzou odlišných prvků nebylo zjištěno ani u jednoho ze zkoumaných podpisů, že by bylo možné jeho originalitu vyloučit.

Články, ve kterých mapujeme zvláštní kauzu, mají i další aspekt. Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení ve věci zneužití pravomoci úřední osoby. Jak se k celé věci postaví odvolací senát Vrchního soudu předsedy Radka Hartmanna, uvidíme v následujících měsících.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …