Situace v pravoslavné církvi je kritická. Duchovní žádají patriarchu o pomoc

12.06.2013 21:25

Duchovní pravoslavné církve poslali v pondělí žádost o pomoc na konstantinopolský patriarchát do Istanbulu. V žádosti informují nejvyšší autoritu světového pravoslaví Bartoloměje o kritické situaci uvnitř zdejší církve a poukazují i na nekompetentnost jejího nynějšího vedení.

Situace v pravoslavné církvi je kritická. Duchovní žádají patriarchu o pomoc
Foto: ČTK
Popisek: Nejvyšší autorita světového pravoslaví patriarcha Bartoloměj při liturgii v Mikulčicích

Nejvyšší představitel světového pravoslaví, ekumenický patriarcha Bartoloměj, zavítal před několika dny do České republiky v rámci oslav významného jubilea 1150 let cyrilometodějské mise a 1700 let svobody křesťanství. Bartoloměj sem však přicestoval v době, kdy je místní církev bez pražského arcibiskupa a metropolity. Tím byl až do 12. dubna vladyka Kryštof (Radim Pulec), který na své funkce rezignoval v důsledku obvinění z porušování mnišských slibů, což jako první odvysílala televize Nova. Jak se o několik dní později ukázalo, svědectví vůči Kryštofovi byla smyšlená, což doložili samotní svědkové ve svých odvoláních.                                                                                                                               

Anketa

Má vladyka Kryštof znovu stanout v čele církve?

74%
14%
hlasovalo: 7802 lidí
 

Nové volby. Kdo bude kandidovat tentokrát?                                                                                       

Přesto jsou shromažďována další svědectví, která mají potvrdit původní křivá obvinění, což může být i v rozporu s církevním právem. Ačkoliv v sobotu 18. května v Praze již proběhly volby nového arcibiskupa, nikdo z kandidátů nebyl zvolen. O tento post usiloval Michail Dandár, který slouží v jurisdikci ruské pravoslavné církve v Německu. Dalším kandidátem byl Marek Krupica, správce pražského arcibiskupství po odstoupení vladyky Kryštofa. Brzy by měly proběhnout nové volby a hovoří se o tom, že mezi možnými kandidáty by se mohl objevit ambiciózní Juraj (Jiří Stránský) - arcibiskup michalovsko-košický.

Vítaná příležitost odvrátit pozornost jinam a restituce                                              

Jak upozornily ParlamentníListy.cz, které jako jediné nezávislé médium případ podrobně sledují, za celou kauzou může být snaha získat kontrolu nad více než jednou miliardou korun z církevních restitucí a odvést pozornost od provinění Marka Krupici. Krupica se měl údajně provinit svým nekanonickým jednáním proti církvi, které má spočívat především v porušování mnišských slibů, jako je dobrovolná chudoba, dobrovolné vzdání se rodinného života a zachování čistoty srdce nebo dobrovolná a úplná poslušnost k představeným. „Obžalovaný se dále bez souhlasu představených a v rozporu s učením pravoslavné církve stal členem katolického duchovního řádu a tím přijal unii s Římem,“ píše se v jedné z více obžalob, které má redakce k dispozici.

Samotný Krupica nechce nic z toho komentovat. První z žalob vůči němu byla podána už v říjnu loňského roku ke Komisi pro zkoumání kanonických přestupků, která spadá pod pražskou eparchii. Právě ji Krupica nyní spravuje a je zde také zaměstnán Krupicův kolega z fakulty doc. Pavel Milko, který informoval TV Nova o křivých obviněních vůči Kryštofovi. O žalobách byli informováni také biskupové. Jejich mluvčí však redakci řekl, že v této záležitosti biskupové zatím nezasedali.                

Bartoloměj popsal situaci už v Mikulčicích

Že se v místní pravoslavné církvi děje něco podivného, o tom ví i ekumenický patriarcha Bartoloměj. Bylo to patrné z jeho projevu k věřícím 26. května v Mikulčicích na Hodonínsku, kde se uskutečnila bohoslužba k 1150. výročí od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Patriarcha zde zdůraznil především potřebu nebát se těch, kteří účelově manipulují se skutečností. Jeho celý projev je umístěn v řečtině na serveru ROMFEA a český překlad na adrese www.christofor.cz.

Den předtím byla ekumenickému patriarchovi při jeho bohoslužbě v Brně předána petice požadující vladykův návrat do všech funkcí. Patriarcha tuto petici, pod níž je nyní podepsáno více než 3000 lidí, přijal. A v pondělí 11. června byla do Istanbulu, kde Bartoloměj sídlí, odeslána žádost o pomoc vzhledem ke kritické situaci v církvi. Český překlad dopisu má redakce k dispozici ZDE.      

Ústava jen cárem papíru

„Námahou některých vlády chtivých lidí se dostala naše místní autokefální církev do osidel osob, které nedodržují svatá pravidla a církevní ustanovení a ve svém pachtění po moci a zisku vedou naši církev do hlubin rozkolu se svatým učením pravoslavných církví. V naší pokornosti Vám musíme oznámit, že zapomínají na dodržování pravoslavné víry a pravoslavného řádu a tradice a sám posvátný synod, který by měl být udržovatelem čistoty pravoslavné víry v obecenství ve svatém Duchu, nedbá tohoto příkazu od Přesvaté Matky Církve Cařihradské, jak nám bylo uloženo Vaším tomosem z roku 1998 po narození našeho Pána Ježíše Krista, pod číslem protokolu 58,“ stojí mimo jiné v dopise.

„Využíváme proto laskavého otcovského příkazu stanoveného předmětným tomosem, abychom se v případě jakéhokoliv přestupku odvolali k posvátnému synodu ekumenického patriarchátu, a to proto, že v našich zemích nejsou řádně dodržována kanonická pravidla a přestupky proti svatým pravidlům nejsou souzeny podle posvátných kánonů, tak jak to ukládá povinnost a tradice církve. Také zároveň ústava naší místní autokefální církve se stala v rukách těchto uchvatitelů moci cárem papíru povlávajícím ve větru hříchu lži a zapuzení,“ napsali duchovní patriarchovi.

Nekompetentní vedení církve

Podle nich je současné vedení církve nekompetentní pro výkon svých funkcí. „K dnešnímu dni máme čtyři členy posvátného synodu, a to dva na Slovensku a dva v České republice a jednoho správce pražské eparchie, který zasedá na jednání synodu s hlasem poradním. ThDr. Simeon, olomoucko-brněnský arcibiskup (88 let), má pravoslavné teologické vzdělání, ale pro své stáří a nemoc nemůže řádně vykonávat svůj úřad. Jáchym, biskup-vikář olomoucko-brněnský (40), bez řádného pravoslavného teologického vzdělání. Juraj (Jiří), arcibiskup michalovský (33 let), bez řádného pravoslavného teologického vzdělání, na Ukrajině obdržel diplom, který není řádně nostrifikován. Rastislav, arcibiskup prešovský (35 let), má dokončené jen magisterské pravoslavné vzdělání, biskupem je 6 měsíců. Správce eparchie archimandrita ThDr. Krupica nemá řádné pravoslavné teologické vzdělání, ukončil pouze protestantskou liberální školu, kde získal doktorský stupeň,“ je také uvedeno v dopise s tím, že není v moci tohoto synodu řešit pastorální dogmaticko-kanonické problémy místní pravoslavné církve.

Biskupové kritiku odmítají

Biskupové jsou však přesvědčeni, že jednají dle církevního práva. „Pochopitelně je postup synodu v souladu s kánony a naší ústavou, to jsem již potvrdil několikrát. A v čem není? Rezignace byla dobrovolná a definitivní, podepsaná, vše je zaznamenáno i na nahrávkách. Nyní dle ústavy naší církve postupujeme dál ve věci volby nového biskupa. Pokud bychom uvažovali o návratu emeritního metropolity, v pořádku, ale opět to musí být postupem dle ústavy a církevního práva, ne jinak pod nátlakem lidí, kteří jsou mimo interní oblast naší církve,“ řekl ParlamentnímListům.cz hodonínský biskup a člen synodu Jáchym (Roman Hrdý).

Biskup Jáchym reagoval také na slova o nedostatečné kompetenci vedení církve. „Naprostý nesmysl a provokace. Jsme řádně zvolení a ustanovení biskupové, jak to určuje naše ústava, schválení i ministerstvem, před volbou se všechny tyto věci pochopitelně řešily a vyřešily, např. mě zvolilo eparchiální shromáždění 98 procenty hlasy,“ uvedl Jáchym.

Biskupové v synodu také říkají duchovním a věřícím, že musí ve všem poslouchat synod, tedy je samotné, jinak se staví proti celé pravoslavné církvi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …