Skandál v koalici SPOLU: Její europoslanec během pandemie utužoval vztahy na Maledivách. Tři noci v absolutním luxusu. Platili daňoví poplatníci

02.10.2021 10:05 | Kauza

Obklopen palmami na malém ostrůvku s překrásným výhledem na průzračný oceán strávil europoslanec Tomáš Zdechovský (SPOLU / KDU-ČSL) v luxusním 5* hotelu Ozen Reserve Bolifushi celkem tři noci. Jak vyplývá ze serveru Booking.com, průměrná cena za jednu noc v únoru vychází na 68.000 korun.

Skandál v koalici SPOLU: Její europoslanec během pandemie utužoval vztahy na Maledivách. Tři noci v absolutním luxusu. Platili daňoví poplatníci
Foto: Booking.com
Popisek: Luxusní hotel OZEN RESERVE BOLIFUSHI, Maledivy

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí
Podle oficiálního zvacího dopisu maledivského ministra zahraniční Abdulla Shadidy přijel Zdechovský do tropických Malediv „utužovat vztahy“ mezi přímořským rájem a Evropskou unií. To vše v době, kdy Češi nesměli skoro nikam a veškerá jednání Evropského parlamentu probíhala výhradně online.

Tuto informaci získaly ParlamentníListy.cz od důvěryhodného zdroje. Slova potvrdily také dokumenty, jež má redakce k dispozici.

„Chtěl bych upřímně poděkovat jak Evropské unii, tak vám osobně, za úzký dialog, který vedete s maledivskou vládou a za vaše neochvějné odhodlání a podporu při posilování našich vztahů,“ píše se hned v úvodu dopisu.

Zdechovský podle deklarace, kterou jsme nalezli na stránkách EU, přiznává pobyt v luxusním resortu od 16. do 18. února 2021.

Deklarace ze stránek EU

„Tento dokument musí předkládat poslanci Evropskému parlamentu vždy, když pobyt v zahraničí hradí třetí strana. Prohlášení slouží také jako doklad k proplacení cestovních nákladů, ty hradí Evropský parlament – tedy evropští daňoví poplatníci. Zpáteční letenka business třídou se pohybuje kolem 75.000 korun. Další náklady za cestování musela přinést lodní či letecká doprava z ubytovacího resortu do hlavního města Malé, kde údajná pracovní jednání probíhala,“ uvedl zdroj, který na chování zástupce ČR v Bruselu upozornil.

Sám Zdechovský na svém Instagramu v den návratu z pobytu publikoval příspěvek, ve kterém uvádí, že „včera jednal s předsedou Ovocnářské unie České republiky Martinem Ludvíkem a předsedou Zelenářské unie Petrem Hankou... Potravinová soběstačnost v podobě předloženého zákona o kvótách na prodej českých potravin je však špatně.“

O pracovní cestě v exotických Maledivách ovšem ani slovo.

Zdechovského kromě zmiňovaného dokumentu usvědčuje také twitterový příspěvek Abdulla Shadidy, který se ale v běžném feedu europoslance neobjevuje. Maledivský ministr zahraničí v něm shrnuje obsah cesty, europoslanec na něj odpovídá v angličtině a „doufá v rostoucí spolupráci v oblasti životního prostředí“.

Vzhledem k participaci EU a maledivské vlády Tomáš Zdechovský s největší pravděpodobností do utužování vztahů neinvestoval ani korunu ze svého. Vše de facto platili daňoví poplatníci zmíněných stran, navíc během kruté pandemické doby, všeobecného strachu a utahování protikoronavirových šroubů.

Reakce na slova maledivského ministra:

Únorové příspěvky na Instagramu europoslance Zdechovského. O exotickém pobytu ani zmínka

Fotografie hotelu na Maledivách, zdroj: Booking.com

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Po zveřejnění článku europoslanec Tomáš Zdechovský zveřejnil své vyjádření, ve kterém rozporoval některé údaje:

„Oficiální návštěvu Malediv jsem podnikl v únoru 2021. Neletěl jsem business třídou za 75 tisíc korun, jak lživě píšou Parlamentní listy. Zpáteční letenka v třídě economy stála 825 euro (asi 21 tisíc korun). Ubytování nestálo evropského daňového poplatníka ani euro, protože bylo placeno maledivskou vládou. Opravdu jsem nebydlel ve vile se skluzavkou! Část pobytu jsem si platil sám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…