Slova Tomia Okamury k volbám ve Francii, jako vždy peprná. Našlo se mnoho milovníků Macrona, nicméně z ČSSD zaznělo...

24.04.2017 12:22

Emmanuel Macron a Marine Le Penová. To jsou vítězové prvního kola francouzských prezidentských voleb. Macron lehce předběhl svou rivalku. K výsledkům prvního kola voleb se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili i někteří politici jako například europoslanec Jiří Pospíšil, který stejně jako poslanec Tomáš Zdechovský prozradil, koho by z těchto dvou kandidátů viděl raději na místě francouzského prezidenta.

Slova Tomia Okamury k volbám ve Francii, jako vždy peprná. Našlo se mnoho milovníků Macrona, nicméně z ČSSD zaznělo...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

K předběžným výsledkům prvního kola prezidentských voleb ve Francii se krátce po jejich zveřejnění vyjádřil pro ParlamentníListy.cz europoslanec Jiří Pospíšil. „Předběžné výsledky, které máme, ukazují na možné těsné vítězství pana Macrona, což ukazovaly i odhady před volbami. Macron a Le Penová jsou zcela odlišné politické světy. Macron je v zásadě levicový centrista, Le Penová je jaksi politička poblíž extrémnějšího charakteru. Pro mě je největší problém u Le Penové její antievropská nóta, hlavně, řekněme, spojení na Rusko,“ říká poslanec a prozrazuje, kterého z těchto kandidátů by raději viděl na místě francouzského prezidenta.

„Macron je pro mne určitě vhodnější a lepší kandidát než Le Penová. Ale jde zatím jen o předběžné odhady, vůbec není zřejmé, jak dopadne to druhé kolo. Já bych se tedy nyní určitě nechtěl sázet o to, kdo bude francouzským prezidentem, kdo uspěje i v tom druhém kole,“ vysvětluje Jiří Pospíšil.

Zatím jen předběžné výsledky hodnotil opatrně i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Raději počkám na skutečné výsledky, ale předběžně je jasné, že situace svědčí o silně rozdělené francouzské společnosti, kde řešení bude velmi složité,“ míní Vojtěch Filip.

Anketa

Kdo vyhraje 2. kolo prezidentských voleb ve Francii? (ptáme se na váš odhad, ne preferenci)

hlasovalo: 5262 lidí

Le Penová na „bruselské hlupáky“?

Koho by rád viděl v čele Francie, prozradil senátor Jaroslav Doubrava. „Hodnotit na základě předběžných výsledků dost dobře nejde, zejména při tak vyrovnaných odhadech. V každém případě bych rád v prezidentském křesle Francie viděl Marine Le Penovou. Snad by konečně donutila ty bruselské hlupáky přemýšlet a konat ku prospěchu Evropy a nejednat proti jejím zájmům. Je nejvyšší čas!“ vyjádřil se razantně senátor.

Naopak mladý lidovec Šimon Heller se stejně jako například Jiří Pospíšil přiklání k Emmanuelu Macronovi.

„Předběžné odhady ukazují silné rozdělení francouzské společnosti. Z pravděpodobných postupujících kandidátů do druhého kola má nepochybně větší šanci sjednotit rozdělenou francouzskou společnost centristický kandidát Macron.“

Jemu také vyloženě fandí poslanec Tomáš Zdechovský.

„Osobně věřím, že Macron vyhraje. Je to podle mne nejlepší kandidát na prezidenta,“ míní poslanec.

O rozdělení francouzské společnosti promluvil ve spojení s volbami poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Výsledek ukazuje, jak nebývale je v současnosti rozdělena francouzská společnost. Druhé kolo přinese výsledek, ale obávám sem, že nepřinese řešení,“ říká Foldyna. Jeho stranický šéf premiér Sobotka přitom jasně podpořil Macrona.

K situaci ve Francii se vyjádřil i Tomio Okamura, který prostřednictvím Parlamentnichlistu.cz pogratuloval Le Penové. Macrona pak označil za šílence. 

"Gratuluji mojí kamarádce a kolegyni z naší evropské frakce Marine Le Pen k přeběžnému výsledku, který značí její postup do druhého kola. Případné vítězství Macrona je hrozbou velkého neštěstí nejen pro Francii, ale pro celou Evropu, protože Juncker a Merkelová by měli dalšího silného podporovatele. Připomenu jen Macronova slova, že Francie a Evropa by mohli přijmout více migrantů než doposud a měly by aktivně podporovat jejich příchod do Evropy, protože imigrace má podle něj pozitivní dopat na ekonomiku. Větší porci idiotismu v jedné větě asi už těžko najdeme a jelikož se k takovému šílenci veřejné hlásí také český premiér Sobotka a poslanci hnutí ANO, tak je čas dát se na modlení, aby se Sobotka či Babiš už nikdy do své funkce nevrátili. Krom modlení doporučuji ještě účinnější kůru - tyhle dovozce migrantů nevolit," říká rázně Okamura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…