Smetanu čeká soud kvůli vyhýbání se vězení. Jde se na demonstraci

14.01.2013 9:54

Bývalého řidiče autobusu olomoucké MHD Romana Smetanu čeká zítra soud kvůli první ze dvou žalob v souvislosti s vyhýbáním se vězení za počmárání předvolebních plakátů. Za maření úředního rozhodnutí mu hrozí až tři roky vězení. Tykadlový rebel se bude podle svých slov hájit nulovou společenskou nebezpečností a bezúčelností věznění. Smetanovi příznivci proto na dnešní odpoledne v Olomouci naplánovali shromáždění na podporu práva a svobody projevu.

Smetanu čeká soud kvůli vyhýbání se vězení. Jde se na demonstraci
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Roman Smetana proslul tím, že před více než dvěma lety pokreslil desítky předvolebních plakátů na autobusech olomouckého dopravního podniku, kde sám pracoval jako řidič. U soudu následně dostal trest odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací, přičemž soudkyní byla Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Nařízený trest Smetana odmítl vykonat, zaplatil pouze náhradu škody ve výši 15 500 korun ODS, která se jako jediná ze stran, jejíž plakáty byly Smetanou pokresleny, domáhala náhrady u soudu.

Do vězení dvakrát nenastoupil včas

Protože trest odmítl vykonat, Langerová mu vyměřila trest nový – 100 dní vězení. K výkonu trestu ale nenastoupil včas, v práci podal výpověď a několik týdnů se ukrýval. Poté se záměrně nechal policisty chytit na pražské protivládní demonstraci odborů vloni 21. dubna. Po měsíci stráveném za mřížemi olomoucké vazební věznice byl Smetana na základě stížnosti, kterou podal tehdy Jiří Pospíšil coby ministr spravedlnosti k Nejvyššímu soudu v Brně, propuštěn do doby, než o stížnosti rozhodne trestní kolegium Nejvyššího soudu. Právě Nejvyšší soud Pospíšilovu stížnost zamítl. Smetana tak musel znovu do vězení. Nastoupit měl 8. října. Oznámil ale, že tak dobrovolně neučiní. Během podzimních krajských a senátních voleb ještě v přestrojení za zvukaře proniknul do volebního štábu ODS, aby se zde pokusil kontaktovat předsedu strany a premiéra Petra Nečase.

16. října se však již sám zase dobrovolně vydal policii a byl převezen do věznice v Rapoticích na Třebíčsku, kde si odseděl zbývajících 67 dní. Propuštěn byl během vánočních svátků. Ještě předtím však stihl upozornit na jednání dozorců při osobní prohlídce, kteří podle něj při technické kontrole cel použili proti němu nepřiměřeně tvrdé donucovací prostředky. Zástupci věznice je naopak označili za adekvátní.

Obžaloby kvůli vyhýbaní se vězení

Na bývalého řidiče jsou tak podány dvě žaloby v souvislosti s mařením úředního rozhodnutí, kdy nenastoupil do věznice včas. Soudce Jaroslav Kouřil však již dříve médiím řekl, že olomoucký okresní soud obě žaloby spojovat nebude. „Věci spojovat nebudu, vysvětlím to u hlavního líčení,“  řekl soudce. Zítra tak bude soud řešit první případ, kdy se Smetana vyhýbal vězení loni na jaře, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Nulová společenská nebezpečnost a bezúčelnost věznění

Smetana nedávno uvedl, že u soudu se bude hájit nulovou společenskou nebezpečností a bezúčelností věznění. Sdružení Přátelé Romana Smetany ještě před zítřejším hlavním líčením dnes od 15ti hodin pořádá na olomouckém Horním náměstí shromáždění na podporu kreslíře tykadel. Ústředním heslem akce je „Svoboda pro gaunery, pro Smetanu kriminál?“ Organizátoři akce tak chtějí upozornit i na rozporuplnost celého případu ve vztahu k amnestii Václava Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …