Šnajdr, Fuksa a Tluchoř by měli být souzeni, píše většina lidí na internetu

17.07.2013 20:20

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř by měli být souzeni, myslí si většina diskutujících na internetu. Úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu tak považují za špatné.

Šnajdr, Fuksa a Tluchoř by měli být souzeni, píše většina lidí na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

Úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který trojici na základě poslanecké imunity vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců, bylo špatné, míní dvě třetiny přispěvatelů. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK zpracovala společnost Yeseter Now pod značkou MemePower.

Firma analyzovala 315.524 příspěvků, které se za poslední měsíc objevily v diskusních fórech na zpravodajských portálech či sociálních sítích v souvislosti s kauzou policejní razie na Úřadu vlády a možné korupce poslanců a zneužití vojenské rozvědky.

Od 13. června, kdy kauzy odstartovaly, až do dneška se v diskuzích na internetu nejčastěji objevovalo jméno Jany Nagyové, bývalé šéfky kanceláře expremiéra Petra Nečase (ODS), a to v téměř polovině příspěvků. Hned za ní byl na žebříčku zájmu sám Nečas.

Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je obviněno osm lidí. V jednom případu se jedná o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci, která se týká právě Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr pak získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

Trojice obviněných exposlanců byla po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého poslanecká imunita chrání i politické dohody a kompromisy, propuštěni z vazby. Podle 65 procent diskutujících na internetu bylo rozhodnutí soudu špatné, v příspěvcích se často v souvislosti s verdiktem objevují i slova "justiční mafie" nebo "soudní zvůle".

Řada přispěvatelů s Tluchořem, Šnajdrem a Fuksou spojuje slova "zkorumpovaný" a "korupce". Jen desetina až pětina příspěvků týkajících se někoho z trojice exposlanců je pozitivní, a to vytrvale od začátku kauzy až do dneška. Nejvíce pozitivních komentářů se týká Fuksy, nejméně Tluchoře.

Kvůli nynějšímu rozhodnutí soudu diskutující začali častěji zmiňovat také jméno olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana, který má případ na starost. Většina přispěvatelů vyjadřuje Ištvanovi důvěru, až 70 procent příspěvků spojuje se jménem státního zástupce slova "důvěryhodný", "důvěra" či "věřím". Naopak hlavám ministerstva spravedlnosti, bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS) a současné ministryni Marii Benešové, vyjadřuje shodně důvěru jen asi 15 procent příspěvků na internetu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …