Sobotka se Škromachem válcovali politické konkurenty. Padala ostrá slova

16.10.2013 22:40

REPORTÁŽ Oranžoví už nechtějí smutně koukat a skřípat zuby v opozici. I tato slova zazněla na mítinku ČSSD ve Zlíně. Kromě prezentace svého programu se sociální demokraté také ostře pustili do menších stran. Prý budou jen škodit.

Sobotka se Škromachem válcovali politické konkurenty. Padala ostrá slova
Foto: Daniela Černá
Popisek: Mítink ČSSD ve Zlíně

Do Zlína přijely ve středu večer podpořit krajské kandidáty na volební mítink do hotelu Moskva známé tváře sociální demokracie. Nechyběl šéf oranžových Bohuslav Sobotka. „Už se nám to blíží, myslím, že jsme si ty volby hodně přáli. Tři roky jsme skřípali zuby, my v Poslanecké sněmovně, vy ve Zlíně a ve Zlínském kraji. My jsme zažívali vládu vašeho rodáka Petra Nečase, která pro republiku nic dobrého nepřinesla,“ zahájil mítink Sobotka. „Byl bych rád, kdyby se nám pan Kalousek nebo paní Němcová nevrátili zadním vchodem do Strakovy akademie. To riziko tady pořád ještě je,“ upozornil s tím, že svou šanci musí ČSSD proměnit a dát finální gól. Sobotka zároveň připomněl, že stát potřebuje stabilní, silnou vládu, která se nebude hádat. „Už dneska máme z ostudy kabát. Když se řekne Česká republika a Petr Nečas, tak se na nás každý dívá skrz prsty a to se musí změnit,“ doplnil Sobotka.

Škromach hovořil o nevěstincích a agentech

Řečníci se střídali ve stejném pořadí, jako na nedávném mítinku v Olomouci. Jako druhý vystoupil místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, opět s řízným proslovem. „Mám pocit, že poslední investice do Zlínského kraje přišly ještě za vlády sociální demokracie. Myslím, že to se po volbách změní,“ uvedl Škromach.

Existuje tady jediná strana, která je schopná převzít zodpovědnost, a to je ČSSD, jiná tady není. Vzpomeňme si, jak dopadla ODA, Unie svobody, Zelení a o Věcech veřejných nemá cenu ani mluvit. Strany na jedno použití jsou tady dneska a zítra nejsou. Nás můžete reklamovat, protože jsme tady byli, jsme a budeme a pak nám můžete i vynadat za to, že jsme neudělali něco dobře, ale bude komu. Dnes už nejsou Věci veřejné, dneska jsou jiné strany, jak já říkám: nové nevěstince se starými děvčaty. Je potřeba, abychom nezapomínali na to, že agenti 009: Gazdík, Schwarzenberg nebo Kalousek už zřejmě uvažují o exilu a chtějí někde prchnout jako agent 007. Naštěstí nemají právo zabíjet. Oni už tady zabili ekonomiku a škodili poměrně dlouho. Je potřeba tady udělat změnu. Nechte malé strany tam, kde jsou, ty budou jenom škodit,“ rozohnil se Škromach.

Ani krajští kandidáti už nechtějí jen smutně koukat

Na řadu se dostali i místní představitelé ČSSD. Lídrem oranžových ve Zlínském kraji je letecký konstruktér z Uherského Hradiště Antonín Seďa, který také na mítinku vystoupil. „Chceme pokračovat v tom, co začala naše krajská reprezentace. Máme plán rozvoje Zlínského kraje do roku 2020. Chceme bojovat s nezaměstnaností podporou podnikání,“ uvedl Seďa. „Mrzí mě, že mladí odcházejí z tohoto regionu, myslím si, že je to špatně. Musíme vytvořit takové podmínky, aby tady zůstávali,“ dodal. Jako dvojka kandidátky se představila podnikatelka Miroslava Strnadlová.

„Tři roky jsme jen smutně koukali na to, jak pravice přijímala asociální zákony a nebyli jsme schopni v té síle, jakou jsme měli, nic udělat. Chci vás proto požádat, běžte k volbám,“ vyzvala Strnadlová. „Včera jsem četla v novinách: neptejte se celebrit, koho máte volit, zeptejte se souseda. Celebrity, ty žijí v pražské vatě a o Prahu se pravice stará velmi dobře, ale sousedé žijí s námi a žijí stejné životy jako my. Pokud Morava nevezme zdravý rozum do hrsti a nepůjde volit, tak budeme zase ve sněmovně jen smutně koukat, co se to v republice děje. Podpořte nás,“ vybídla Strnadlová.

Nechyběl krajský hejtman za ČSSD

Na mítink přišel i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. „Lidé už mají politiky dost. Dámy a pánové, my ale nesmíme rezignovat. Bylo tu řečeno, že náš kraj je krásný, ale jsme také krajem, který má nejnižší daňovou výnosnost na hlavu. Jsme krajem, který má hrazenu zdravotní péči jednou z nejnižších sazeb. My se opravdu těšíme na to, až ve sněmovně budou naši. My jsme totiž jeden tým a při sobě stojíme,“ uvedl Mišák. Po proslovech následovaly diskuse. Lidé přicházeli za kandidáty a řešili s nimi politické otázky. Někteří si pořídili i tak zvané šťastné foto. Kdo chtěl, mohl se totiž nechat vyfotit se svým oblíbeným politikem před oranžovou plachtou.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …