Sobotkovi prý hrozí průšvih kvůli privatizaci OKD. Premiér: Jsem nevinný

27.01.2014 6:56

Nový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se funkce ujímá v době, kdy vrcholí vyšetřování miliardové škody při privatizaci černouhelných dolů OKD, jak připomíná deník MF Dnes. Stín podezření padá i na nastupujícího ministerského předsedu. Sobotka však pochybení odmítá, cítí se nevinný.

Sobotkovi prý hrozí průšvih kvůli privatizaci OKD. Premiér: Jsem nevinný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Nový premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka měl privatizací dolů OKD na starosti coby ministr financí ve vládě Vladimíra Špidly a poté Stanislava Grosse. Kabinet prodal OKD v roce 2004 firmě Karbon invest za 4,1 miliardy korun.

Kauza nahrává Sobotkovým nepřátelům

Podle zjištění MF Dnes se ale policie Sobotkovou rolí zabývala víc, než bylo doposud známo. Vyplývá to prý z dokumentů shromážděných protikorupčními vyšetřovateli. Stát podle policie přišel v prodeji o 3,4 miliard korun. Vyšetřování této kauzy je pro Sobotku nepříjemné zejména proto, že s ním v zákulisí kalkulují jeho političtí nepřátelé.

„Slyšel jsem, že se to používá. Ta informace nebyla šířena jen v souvislosti s pučistickou schůzkou, ale používala se i v minulosti třeba před volbou předsedy ČSSD," potvrdil v rozhovoru pro MF Dnes sám Bohuslav Sobotka. Ten ale jakékoli pochybení při prodeji odmítá. „Já mám čisté svědomí. Žádná páka na mě to není," prohlásil.

Pro kauzu mohou být rozhodující výslechy, které se rozjely minulý týden. Policie se totiž dosud nevzdala linky, že se trestných činů mohly dopustit i „odpovědné osoby z řad vlády". Obvinění sice Sobotkovi prý zatím nehrozí, nicméně předvolaní aktéři mohou jeho situaci zkomplikovat.

Nejméně jeden z „pěšáků", kteří byli kvůli prodeji OKD obviněni, se prý hodlá bránit tím, že detaily o přípravě posudku a o jeho obsahu podrobně oznámil Sobotkovu ministerstvu. Dalším argumentem obviněných pak údajně je, že vláda dala úředníkům na ocenění OKD málo času. Pokud by se během vyšetřování potvrdilo, že Sobotka věděl o tom, že posudek je nekvalitní, znamenalo by to pro něj vážný problém.

Nebyl prý důvod nevěřit posudku

Kdyby se ukázalo, že má policie pravdu, bylo by to podle Sobotky velké selhání. „Pokud by to tak bylo, pak by mě to velmi překvapilo. Já jsem měl vůči lidem na FNM i na ministerstvu důvěru. Nenapadlo by mě, že bych mohl dostat ze strany podřízených neúplné podklady," tvrdí Sobotka. A hájí se: „V době privatizace nebyl posudek zpochybněn. My jsme neměli žádné informace ani signály, že by znalec neodvedl práci dobře."

Policie ale kromě znaleckého posudku rozebírá také skutečnost, že vláda nevypsala na prodej státního podílu v OKD otevřenou soutěž, ale jednala jen s držitelem většinového podílu, tedy firmou Karbon invest.

Do karet tehdejší vládě ovšem hraje fakt, že cenu posvětil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Politici tak mají alibi v podobě argumentu, že cenu stanovil znalec i nezávislý úřad. Neměli tudíž důvod jejich názoru nevěřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …