Socialisté v troskách. Politolog připustil: Taky je nemusí volit nikdo

26.05.2012 14:58

Padesát procent voličů sociální demokracie jí v podzimních krajských volbách odmítá dát hlas. Tvrdí to exkluzivní průzkum agentury Millward Brown pro Lidové noviny. Z politiků ČSSD, které ParlamentníListy.cz oslovily, jich na nepříjemnou sobotní zprávu mnoho nereagovalo. Podle stínového ministra spravedlnosti ČSSD Jeronýma Tejce má strana hodně co dělat, aby se jí hrozící propad přízně voličů a s tím spojenou možnost ztráty krajů podařilo vyřešit. Politolog socialisty uklidňuje, že do voleb je ještě hodně daleko.

Socialisté v troskách. Politolog připustil: Taky je nemusí volit nikdo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Rathova kauza je sice ještě čerstvá a bleskové průzkumy mají menší vypovídací hodnotu, jak často přiznávají sami sociologové, nicméně čísla agentury, která vypracovala exkluzivní průzkum pro sobotní LN, vypadají pro ČSSD jak ze zlého snu, vždyť 24,6 procenta jejích voličů je rozhodnuto odevzdat svůj hlas někomu jinému a stejná část tuto možnost připouští jako reálnou. To by pro stranu znamenalo při krajských volbách katastrofu. Důvodem je samozřejmě skandál, který vypukl po zatčení středočeského hejtmana Ratha se sedmimilionovým úplatkem za rekonstrukci buštěhradského zámku.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Brněnský poslanec Jeroným Tejc, je jedním z mála politiků socdem, který na nepříjemná čísla v sobotu reagoval. "Je to první bleskový průzkum a to vysoké číslo nelze brát úplně vážně. Nicméně musíme počítat s tím, že se Rathova kauza na preferencích ČSSD výrazně projeví. Neseme odpovědnost za své činy a stejně tak neseme odpovědnost za lidi, které jsme dali na kandidátky," konstatuje Tejc smutnou skutečnost, že i kdyby se strana snažila sebevíc prezentovat Rathův čin jako selhání jednotlivce, byli to její členové, kteří Ratha poslala na vrchol kandidátek ve sněmovních i krjských volbách.

Pro naštvané Čechy byl Rath jediný po ruce

Proto Tejc připomíná povinnost strany vypořádat se i s lidmi, z jejichž středu poslanec vystoupal na politický vrchol. "Musíme vyvodit odpovědnost ve střeedočeské organizaci, prověřit veškeré projekty ve Středočeském kraji a aktivně pomoci prosadit zákony, které zamezí opakování takové věci. Ústřední výkonný výbor vyzval k řešení té situace, vedení kraje chystá konferenci, která bude řešit zcela nově kandidátní listinu. Sebereflexe nám nechybí," hájí oranžové barvy poslanec.

Snad to přejde

"Věřím, že to nebude dlouhodobé. Ve chvíli, kdy se tu ztratily dvě miliardy za IZIP a miliarda za Opencard, hledá společnost viníka. Jediným, kdo byl po ruce, byl díky zaměření policie na ČSSD právě David Rath. Proto bude s preferencemi problém, ale snad to brzy přejde," doufá Tejc.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek doufá, že se ČSSD voliče přesvědčit o individuálním pochybení Ratha podaří. A naznačuje, že haškovské a sobotkovské křídlo socdem může kauza stmelit. "Kdo od této situace očekává vnitřní boj v ČSSD, bude zklamán. Jedinou nelítostnou válkou, kterou vyhlásíme společně s Bohuslavem Sobotkou a vedením ČSSD, bude válka s korupčníky a privatizátory veřejné moci, pokud by se takoví v řadách ČSSD objevili," uvedl pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Politolog: Nikdo neví, jak se ton vyvine

Politolog Stanislav Balík mu v podstatě dává za pravdu. Není prý třeba myslet na nejhorší. "Samozřejmě nechci ČSSD radit, ale do podzimních voleb zbývá opravdu mnoho času a my nyní vůbec nevíme, jak se bude vyvíjet vyšetřování a co se v té kauze ještě objeví. Proto bych čísla z podobných bleskových průzkumů nepřeceňoval. Čísla být reálná mohou, ale je to první reakce, která určitě nevydrží půl roku. Je ale otázka, zda se to nemůže během půl roku i zhoršit. ČSSD to ještě může zvrátit," dává oranžovým naději politolog.

Špičky socdem reagovaly na průzkum přímo pro Lidové noviny. "Nepříjemné na tom je, že se to jen tak nespraví. Bude to pořád přítomné a poveze se to s námi," řekl LN místopředseda Lubomír Zaorálek. Podle pardubického hejtmana Radko Martínka může kauza zvýšit volební neúčast, naopak podle jeho jihočeského kolegy Jiřího Zimoly nahraje malým stranám na úkor těch tradičních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …