Sociolog Fedor Gál: Zeman používá nepravdivé a neférové argumenty

22.01.2013 6:25

Prezident má být symbol a Karel Schwarzenberg je dobrý symbol. Naopak Miloš Zeman uzavřel opoziční smlouvu, má komunistickou minulost a používá nepravdivé, tudíž neférové argumenty. Tak vidí prezidentské kandidáty sociolog, publicista a podnikatel Fedor Gál. Své argumenty řekl ParlamentnímListům.cz rovnou z voleje.

Sociolog Fedor Gál: Zeman používá nepravdivé a neférové argumenty
Foto: Vitalplus.cz
Popisek: Filozof, sociolog, nakladatel a někdejší československý i slovenský politik Fedor Gál

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Václav Havel je pro mě důležitý člověk a mám pocit, že Karel Schwarzenberg je stejná mentalita a stejná krevní skupina. Myslím, že bude v konání a myšlení Václava Havla udržovat kontinuitu,“ sdělil Fedor Gál, jenž je jedním ze čtyř iniciátorů Výzvy tříkrálové, která byla vytvořena k podpoře Karla Schwarzenberga v jeho soupeření o post prezidenta.

Proč Schwarzenberg?

„Řeknu to z voleje. První věc, která se mi na něm líbí, je, že přes všechny emoce a vyhrocenost této kampaně se nikdy nesnížil k negativním emocím a podpásovým výrokům. Já jsem od něj neslyšel jediný takový. Zadruhé bych byl rád, byť je to možná můj předsudek, aby byl prezidentem člověk nezatížený komunistickou minulostí a členstvím v komunistické straně,“ vysvětlil Gál.

„Prezident je symbol omezený svými pravomocemi. Jsem přesvědčen o tom, že Karel Schwarzenberg je dobrý symbol a bude dobrý prezident. Má dlouhodobě pěstované kontakty a je známý ve světě. Umí jednat na úrovni a nehrozí, že promění svou komunikaci s čelnými světovými politiky na bonmoty a osobní předvádění. Prostě je to pro mě úctyhodný člověk,“ dodal.

Proč ne Zeman?

Jak sám Gál řekl, nemá rád probouzení negativních pudů a vášní. Zemanovi vyčítá: „Koaliční smlouvu, kterou Miloš Zeman uzavřel svého času s Václavem Klausem, pokládám za špatné politické rozhodnutí, které zničilo na dlouhý čas opozici a vytvořilo v Česku korupční prostředí a nespočet různých podivných bratrství, pro něž nebylo důležité politické přesvědčení, ale to, jaké kšefty spolu uzavírají.“

Podle sociologa je Miloš Zeman člověk vzdělaný, inteligentní, ale nejedná dvakrát fér. „Znám ho celkem dlouho. Na můj vkus je příliš ironický a příliš rád používá v politických kampaních rétoriku a argumenty, které považuji za neférové a nepravdivé. Přestože je jeden šlechtic, a druhý o sobě říká, že je zeman, tak mám pocit, že Karel Schwarzenberg je lidovější a podstatně méně stranický než Miloš Zeman. A to jsou pro příštího prezidenta dobré vlastnosti. Nebýt příliš ideologický,“ doplnil.

Odejde z TOP 09

Spojení Schwarzenberga s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v TOP 09 mu až tak nevadí. „Karel Schwarzenberg kandiduje na prezidenta a bude kolem sebe potřebovat jiný personál a jiný servis než v politické straně. Na vlastní uši jsem slyšel, že nemíní zůstat v žádném politickém angažmá. Kdyby se tedy stal prezidentem, odejde z TOP 09. Osobně neztotožňuju Karla Schwarzenberga s žádnou klientelistickou, mafiánskou, zájmovou, finančnickou a nevím jakou jinou konkrétní skupinou. Já o tom nevím. Zatímco u Miloše Zemana tuto jistotu nemám,“ podotkl nakonec.

Publicista Fedor Gál se narodil v koncentráku v Terezíně, kam byla jeho rodina deportována na sklonku války. Nejprve vystudoval vysokou chemickou v Bratislavě, pak dokončil svou vědeckou přípravu ze sociologie a nakonec se stal doktorem ekonomických věd. V průběhu Sametové revoluce spoluzakládal hnutí Verejnosť proti násiliu, pak byl jeho předsedou a poradcem Federální vlády ČSSR. Spoluvlastnil soukromou televizi Nova a založil nakladatelství GplusG. Je spoluautorem anebo sám napsal hned několik knižních titulů. Žije v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…