Soukromník chtěl na Hradě jednoznačně Sobotku. Výsledky ho zaskočily, teď neví...

13.01.2013 21:50

Petr Homola je jedním ze zástupců severočeské větvě politické strany Soukromníci Ústeckého kraje, která se prezentuje heslem „Kmotr kmotra nevyžene“. Do prezidentských voleb veřejně nabádal, aby lidé dali hlas občanskému demokratovi Přemyslu Sobotkovi. Dá se tím prý vyloučit obsazení ministerských stolic komunisty a jiná zvěrstva jako například vláda neschopného premiéra.

Soukromník chtěl na Hradě jednoznačně Sobotku. Výsledky ho zaskočily, teď neví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Předseda Krajské rady Soukromníků ČR v Ústeckém kraji prý dlouho váhal, zda svůj názor na první přímou volbu prezidenta někomu sdělovat, a tím se snažit ovlivnit ostatní. „Já volil Přemysla Sobotku,“ nebál se nakonec svůj názor prozradit. Proč se tak rozhodl, má téměř analyticky sám v sobě rozebrané. „Záleží mi totiž na tom, kdo bude naším prezidentem. A také mi záleží na tom, aby někdo naopak prezidentem nebyl,“ zdůvodnil to s tím, že byť se hovoří o téměř nulových pravomocích hlavy států, pak některé jsou naopak klíčové. Například jmenuje premiéra.

„Je důležité, aby jím jmenoval někoho, kdo bude schopen sestavit vládu a vládnout.  Je pro mne důležité, aby nejmenoval komunistického premiéra, respektive komunistické ministry. Výsledky krajských voleb osvědčují obavy z toho, že otěže levicové politiky přebírají komunisté. Není to ČSSD, která bude v nadcházejících letech hrát na této straně spektra prim. Spolupráce socialistů s KSČM jejich nižší politický vliv dále více prohloubí a odmítačů této spolupráce je v ČSSD naprostá nadpoloviční menšina,“ prognostikuje.

Dojde i na mrtvoly?

Socialisté si podle jeho dedukcí dostatečně neuvědomují politická rizika a budou chtít vládnout za každou cenu. „I za cenu, že je komunisté po čase ´požerou´ tak, jak to udělali po roce 1946,“ varuje soukromník z Ústecka, který očekává vydírání socialistů ze strany komunistů.  „V tomto ohledu je tedy důležité, aby prezident nedopustil vládu za účasti komunistů tak, že přinutí vítěze voleb uzavřít spolupráci s kýmkoliv jiným. O tom, proč je důležité, aby se komunisté na vládě nepodíleli, nehodlám polemizovat, protože mrtvol se všude tam, kde vládli, povalují desítky miliónů. Nakonec i po více než dvaceti letech stále velmi pomýlené myšlení našich spoluobčanů dokládá nedoceněnost jejich zvrácenosti,“ tvrdí přímočaře.

Bacha na to: Může ovlivnit počet komunistických ministrů!

To však není jediný důvod, proč se Petr Homola nakonec rozhodl svůj jasný tip na nejlepší hlavu státu ze všech možných kandidátů nakonec vyvěsit na facebookovskou stránku ústecké buňky Soukromníků. Druhým důvodem důležitosti jeho funkce podle jeho mínění je, že navrhuje ústavní soudce. „Nikdo jiný ústavního soudce navrhnout nemůže. Ústavní soudce mimo jiné rozhoduje o tom, zda je zákon či jiný předpis v souladu s Ústavou ČR. Pestrost personálního obsazení Ústavního soudu ČR zajišťuje ´politický smír´ v naší zemi a dostatečně hluboké polemiky nad naším demokratickým vývojem,“ uvádí s tím, že v této souvislosti je nutné si uvědomit dvě důležité skutečnosti.

Jednak že senát, který soudce na návrh prezidenta jmenuje, je nadpoloviční většinou levicový. A mimochodem - v letošním roce končí mandát osmi ústavním soudcům. „Bude-li i prezident levicový, je nadmíru jasné, že i většina kandidátů a zvolených bude tohoto smýšlení. Rozhodování Ústavního soudu ČR je společensky zásadní,“ míní.

Zklamala by ho jen hena

Zejména střípky na téma komunistů zřejmě vyprovokovali k obsáhlým internetovým reakcím Tomáše Garaje, který veřejně na Facebooku Homolově iniciativě oponuje a na několika příkladech svých kolegů z firmy, která fungovala už za totality, prokazuje, jak právě ODS je „prolezlá“ bývalými komunisty. „Dík politické minulosti stovek tisíců lidi v zemi a jejich bleskurychlému, do očí bijícímu se překabátění , jsou veškeré rozdíly mezi pravicí a levicí jen matoucí deziluzí a oboustrannou nálepkou, která má přilákat voliče jako hmyz. Proto já osobně, abych nebyl nakonec zas někým oklamán, volím Vladimíra Franze. Ten už mě totiž nemůže ničím zklamat - jedině, že by jeho tattoo byla jen obyčejná hena,“ zní jeho názor. Na to Homola reaguje tím, že není přesvědčen, že umělec Franz může být silným partnerem k jednání našim politickým vlčákům.

Sobotka? Nic jiného nezbývá, nechci-li janky

Do třetice úvah o důležitosti prezidenta, které Petra Homolu nejen jako podnikatele zajímají při rozhodování o kandidátovi, nelze podle něj opominou, že prezident jmenuje členy bankovní rady ČNB, jejíž oponentura prý bude důležitá při pomýšlení na zavedení jednotné evropské měny. „Aktuální role prezidenta v této oblasti nastane už v roce 2016,“ předjímá.

Petr Homola sám sebe označuje politickým smýšlením za pravicového konzervatistu. Je pro střízlivé vyvažování levicových i pravicových politických směrů české demokracie, nikoli pro vývoj země zásadně jedním směrem. Pravičák Přemysl Sobotka podle něj ideálním kandidátem není. „Vytýkám mu destabilizující a až vyděračské výlevy uvnitř ODS, které vlastně jako jediné nakonec vedly k jeho jmenování předsedou Senátu Parlamentu ČR. Vytýkám mu také celkově malou angažovanost a až neviditelnost v udávání směru pravicové politiky v naší zemi,“ přemýšlí, ale nakonec mu hlas dá. „Je dostatečně politicky zkušený, není to janek Zaorálek, který nejdříve mluví a pak myslí a také není spojen s žádnou z velkých kauz,“ obhajuje svou volbu menšího zla.

Pozn. To, koho nakonec Petr Homola bude volit, když jeho"kůň" z klání o Hrad po konečném součtu hlasů v prvním kole přímé volby vypadl, se ParlamentnímListům.cz do vydání tohoto článku zjistit nepodařilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…