Špinavá protiněmecká kampaň. Vyhrál piják, píší v cizině... A trochu to zmotali

27.01.2013 12:25

Miloš Zeman jako ekonom populista, náruživý piják, silný kuřák a politik známý svým vtipným navážením se do oponentů – tak popisují zahraniční média nově zvoleného českého prezidenta Miloše Zemana.

Špinavá protiněmecká kampaň. Vyhrál piják, píší v cizině... A trochu to zmotali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Pozorně se věnovali průběhu kampaně i konečnému rozhodnutí naši nejbližší sousedé, například německý a rakouský tisk. Server německého deníku Handelsblatt v komentáři k výsledku prvních přímých voleb hlavy České republiky uvádí, že zvolením Miloše Zemana prezidentem Češi propásli šanci změnit svou politiku a místo toho se rozhodli pro zachování současného stavu.

„Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatel není připravena,“ domnívá se Handelsblatt, podle něhož je budoucí hlava státu „mužem statusu quo“, tedy zachováním současného stavu.

Schwarzenberg se nemusí cítit jako poražený

Rakouské deníky soudí, že Karel Schwarzenberg neuspěl, protože ho Češi neberou jako svého, ale dodává, že když pro něj hlasovalo přes 40 procent obyvatel malého českého národa, který věří, že je obklíčen zlými sousedy, nemusí se cítit jako poražený. Podle Die Presse vděčí Zeman za své zvolení „bezprecedentní protiněmecké špinavé kampani,“ proti Schwarzenbergovi. „Začíná to dost zle,“ konstatuje vídeňský list s ohledem na budoucí vztahy Česka s Německém a Rakouskem.

Změna hradní politiky zejména vůči EU

Dění na české politické scéně sleduje i americký deník New York Times. V článku na svém webu označil Miloše Zemana za „statného levicového expremiéra a ekonoma známého pro jeho otevřený populismus" .Podobně jako většina zahraničních médií ale hlavně zdůrazňují změnu v hradní zahraniční politice zejména vůči EU.

Politik známý svým vtipným navážením do oponentů

„Miloš Zeman je viděn jako náruživý piják, silný kuřák a politik známý svým vtipným navážením se do oponentů," popisuje nového prezidenta Česka britská BBC.

„Před deseti lety byl zesměšněn v nepřímé prezidentské volbě, když pro něj nehlasovali ani někteří členové vlastní strany. Nyní se zdá, že získal podporu mnoha chudších, starších voličů z oblastí země, které utrpěly ekonomickým poklesem," píše BBC.

Odstupující prezident Klaus Havel

Španělský deník El País vtipně popletl některá fakta a údaje o prezidentské volbě a české historii. V článku o vítězství Miloše Zemana nejdříve označil Karla Schwarzenberga za euroskeptika a odstupujícího prezidenta přejmenoval na Klause Havla. Poté všechno španělští novináři dovršili tvrzením o "vyhnání třech milionů Čechoslováků mluvících německy".

Jak se bude bývalý lídr chovat k ČSSD?

Kromě lepších vztahů s EU a nečisté prezidentské kampaně si slovenský zpravodajský server Pravda.sk všímá i dopadů zvolení Miloše Zemana v české levicové politice.

„Ze Zemanova vítězství musí mít smíšené pocity ta část sociálních demokratů, která v posledních letech udělala výrazné kroky k emancipování se od zemanovské minulosti ČSSD směrem k modernějšímu pojetí levice. Sociální demokraté očekávají, že v dalších parlamentních volbách výrazně porazí pravici zosobněné nepopulární vládou Petra Nečase. Jak se k nim bude chovat jejich někdejší lídr, který se co nevidět nastěhuje na Hrad?"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…