Sprostá, primitivní pomsta, Sobotko. Vyslechli jsme členy ČSSD, o kterých se teď mluví

06.06.2017 11:24

V jihočeské ČSSD to opět vře. Z kandidátní listiny odstoupil lídr, jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka. Spolu s ním odešel i Jindřich Florián a Josef Eigner. Členové ČSSD tak především reagovali na vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly. ParlamentníListy.cz sehnaly vyjádření nejen Jindřicha Floriána, ale také bývalého starosty Písku Ondřeje Veselého, který by se měl nyní místo Stanislava Mrvky stát lídrem jihočeské ČSSD. „Jednoznačně nesouhlasím s tím, že vedení ČSSD odvolalo Jiřího Zimolu z posledního místa kandidátky do Parlamentu,“ řekl Florián a mluví o primitivní pomstě ze strany vedení.

Sprostá, primitivní pomsta, Sobotko. Vyslechli jsme členy ČSSD, o kterých se teď mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Českokrumlovský lékař Jindřich Florián avizoval už dopředu, že pokud bývalý hejtman Jiří Zimola zůstane vyškrtnut z jihočeské kandidátky ČSSD, sám také odstoupí. Jak řekl, s tím, že vedení ČSSD Zimolu z posledního místa kandidátní listiny odvolalo, rozhodně nesouhlasí. „Ano, Jiří Zimola svým způsobem udělal chybu, když si nechal stavět tu chalupu. Na to ale reagoval podle mne dostatečně tím, že odstoupil z místa hejtmana,“ říká Florián a dodává. „To, co se dělo potom, je podle mého názoru sprostá, primitivní pomsta pražského vedení za kritiku, kterou Jiří Zimola vůči vedení ČSSD použil; a to si myslím, že už je přes míru,“ vysvětluje lékař.

Nová jednička na kandidátce

Ondřej Veselý by se měl po odstoupení svých kolegů stát jedničkou jihočeské kandidátky. Tento krok ale ještě musí potvrdit stranické grémium a členové jihočeské ČSSD.
„Skutečně to vypadá, že jak se posunula kandidátka, tak se ocitnu na prvním místě. Nemůžu říct, že bych s tím úplně původně počítal, ale nějakým způsobem jsem s tím byl srozuměný a jsem připraven to na sebe vzít,“ říká Ondřej Veselý a dodává.
„Mně je samozřejmě líto, že kolegové odstoupili. Zvláště je mi líto Stanislava Mrvky, kterého jsem podporoval a doufal jsem, že to společně potáhneme do voleb. U něho jsou důvodů různé, částečně i zdravotní, takže to lidsky chápu. Snažil jsem se ho včera přemlouvat, aby to ještě zvážil, ale prostě se rozhodl asi z mnoha důvodů tak, jak se rozhodl,“ říká Veselý.
Jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka včera večer ani dnes ráno telefon nezvedal. Už dříve pro ParlamentníListy.cz ale řekl, že odstoupení z kandidátky opravdu nevylučuje.
Jak říká bývalý písecký starosta Ondřej Veselý, Jindřich Florián z Českého Krumlova a Josef Eigner ze Strakonic prý skutečně odstoupili vyloženě kvůli zásahu vedení ČSSD do jihočeské kandidátky. Vedení strany totiž nechalo vyškrtnout bývalého hejtmana Jiřího Zimolu z 22. místa na kandidátce. Předseda strany Bohuslav Sobotka to odůvodnil tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené s bývalým jihočeským hejtmanem. Jednalo se o stavbu rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a situaci kolem odměn pro management Jihočeských nemocnic.
„Oni oba už předem avizovali, že pokud Jiří Zimola na kandidátce nebude, tak oni na ní nechtějí být také. Takže tam je to zcela proto, že Jiří Zimola byl z kandidátky vyškrtnut, a udělali to i přesto, že Jiří Zimola apeloval, aby k nějakému odstoupení nedošlo. Ale oni už to řekli předem a asi by ztratili tvář před sebou i před kolegy, kdyby to neučinili,“ míní Ondřej Veselý.
„Oni to tvrdili od začátku a do pondělí byl termín, kdy se mají rozhodnout,“ potvrdil předseda místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou David Slepička. Ani jemu se zásah celostátního vedení ČSSD do jihočeské kandidátky nelíbí. Navíc patří mezi odpůrce Bohuslava Sobotky. Už po krajských volbách, které pro ČSSD nedopadly úplně nejlíp, požadoval jeho odstoupení. Odstoupení kolegů z kandidátní listiny prý schvaluje.
„Já jsem rád. Myslím si, že tady už nešlo ani o Zimolu, ale o ty demokratické principy v naší straně,“ vysvětluje David Slepička.

Šance ve volbách

Budoucí lídr jihočeské ČSSD Ondřej Veselý také pro ParlamentníListy.cz prozradil i, jak vidí šance jihočeské ČSSD ohledně voleb.
„Já doufám, že pořád ještě máme šanci, pokud nedojde k nějakému dalšímu hromadnému odstupování, volby na jihu Čech vyhrát. Ale samozřejmě to záleží na mnoha okolnostech. A pokud by došlo k nějakému rozsáhlému exodu z jihočeské kandidátky, tak se ty šance zmenšovat rozhodně budou. To je jisté,“ říká Ondřej Veselý.
Řekl také svůj názor na to, co se v posledních měsících dělo kolem Jiřího Zimoly.
„Já si myslím, že to od Jiřího Zimoly byla politická neobratnost. On to sám uznal, takže to není nic nového. Na druhou stranu musím přiznat, že ačkoliv nepatřím do něčeho, čemu se říká fanklub Jiřího Zimoly, tak jsem byl přesvědčený, že jeho poslední místo na kandidátce bylo nějakým vyjádřením toho, co se stalo, a neviděl jsem úplně důvody, proč byl vyškrtnut. Myslím si, že to určitě kandidátce neprospěje,“ říká Ondřej Veselý s tím, že se o tom snažil přesvědčit předsednictvo strany, ale úspěšný prý nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …