Sranda skončila, plánovali vraždit. „Vojáci“ mafiánů Běly a Mrázka přivedli Rusáky s padělanými markami. Svědci po letech promluvili

06.03.2021 20:00

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY ROBERTA ŠLACHTY Další veliká akce, kterou policie řešila na začátku devadesátých let, byla kauza padělaných bankovek, zejména tehdejších německých marek. Jednalo se o mezinárodní padělatelskou dílnu v Německu s následnou distribucí v České republice, a nejen tam.

Sranda skončila, plánovali vraždit. „Vojáci“ mafiánů Běly a Mrázka přivedli Rusáky s padělanými markami. Svědci po letech promluvili
Foto: Hns
Popisek: Robert Šlachta jako policejní rada Vacátko, ilustrační koláž

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí
Jednou zase přišel na schůzku policejní informátor R.J. a přinesl bankovku v hodnotě 100 marek. Byla perfektní. „Je falešná,“ prohlásil. „Mají je jistý Hájek a Šmíd,“ což byli bývalí vojáci starého Běly, kteří však začali pracovat pro Františka Mrázka.

Oba jsou již po smrti. Zavraždili je.

Prý ty marky vyrábí Rusáci v padělatelské dílně v Německu, jsou špičkové kvality a dokážou jich dodat značné množství. Shání na ně kupce a hodně to spěchá. Bankovku však musel jít honem vrátit Šmídovi, který čekal v autě opodál.

Na poradě kriminalistů bylo rozhodnuto do toho okamžitě jít. Nebyl čas na hlubokou přípravu, bylo nutno konat ihned. Ještě týž den byla zahájena veliká policejní akce. Na schůzku s Hájkem okamžitě vyrazil v doprovodu J. také kriminalista. J. ho Hájkovi představil jako zájemce, který je z Čech, ale v Německu má bratra, který tam dělá různé obchody a falešné marky by se hodily.

Hájek se chytil a ukázal svazek dalších bankovek. Kriminalista si zapamatoval číslo a sérii bankovky, protože H. ji odmítl půjčit i jako pouhý vzorek. Prý si to nemůže dovolit.

Později bylo podle čísla skutečně zjištěno, že takováto bankovka neexistuje.

Následovala schůzka s údajnými výrobci a distributory. Informátor J., zločinec H. a kriminalista kupec odjeli na odlehlé parkoviště na Prahu 9, kam následně přijelo velké vozidlo BMW se třemi občany z bývalého SSSR. Ti prohlásili, že o obchod stojí, ale pro případ, že by došlo k nějakému podrazu, otevřeli kufr a ukázali na samopaly. Garanta za obchod určili H.

Skončila sranda.

Rozjela se obrovská policejní akce.

Kriminalisté se spojili s odborem padělání na ÚOOZ. Vzhledem k mezinárodnímu přesahu byla navázána spolupráce s německou policií, která měla o naše informace veliký zájem. Jednalo se o jednu z prvních spoluprací české a německé policie tohoto rozsahu. Z Německa dorazili policisté i s vlastními agenty, kteří měli pomoci s odhalováním. Bylo však potřeba i souhlasu a požehnání naší prokuratury. Z tohoto důvodu proběhla schůzka českých a německých kriminalistů na Generální prokuratuře ČR u tehdejšího generálního prokurátora Šetiny.

Jednání bylo ostudné.

Nakonec se však podařilo věc domluvit a k dozoru byl přidělen mladý a nadmíru ambiciózní prokurátor bez zkušeností, jistý G. K jeho jménu se ještě dostaneme, jelikož onen G. působil ve státních barvách hezkou řádku let.

Byly nasazeny odposlechy, sledování, ale klíčový byl stále informátor J.

Šetření i sledování probíhalo v Česku i v Německu a smyčka se pomalu utahovala. Zločinci H. a Š. trvali na tom, že akce proběhne v Německu v jednom hotelu poblíž hranic, a vše k tomu směřovalo. Z akce v této podobě však z bezpečnostních důvodů sešlo. Kriminalista kupec byl stažen v okamžiku, kdy se na odposlechu zjistilo, že H. a Š. chystají podraz. Chtěli připravit kufr tak, že do něho vloží jen papíry a bankovky dají pouze nahoru a kupce, až ukáže svůj kufr s penězi, zastřelí. Následně byl připraven policista v Německu, který vystupoval jako bratr českého prostředníka a byl hlavním zájemcem o nákup padělků.

Velká policejní akce vyšla, tady alespoň z větší části.

V Německu policie pozatýkala jeden z největších padělatelských gangů v Evropě. Až na dva zločince... ano, zločinci H. a Š. tam nebyli, a tak se z toho tenkrát ještě se zdravou kůží dostali.

Kriminalista kupec pak však chodil rok zarostlý, neholený a v klobouku….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …