Stárnout se musí kvalitně, znělo Senátem. Drábek nepřišel a penzistovi vzali nůž

13.03.2012 14:52

Senátní konference o aktivním stárnutí v horní komoře Parlamentu příliš pozornosti nevzbudila. Sice lavice zaplnila, pozorné posluchače by ale šlo spočítat na prstech jedné ruky. Ostatní poklimbávali, nebo se viditelně nudili. Jeden ze seniorů se dokonce pokusil do Senátu proniknout s nožem. Neúspěšně.

Stárnout se musí kvalitně, znělo Senátem. Drábek nepřišel a penzistovi vzali nůž
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Oranžový Senát v úterý ovládla starší generace. Kvůli konferenci Aktivní stárnutí a mezigenerační solidarita v České republice do lavic horní komory Parlamentu usedli nejen její členové, ale i desítky příslušníků seniorů.

Fotogalerize z akce

Kudla neprošla

ParlamentníListy.cz byly hned u vstupu do senátního foyer svědky úsměvné situace. Jeden z postarších hostů konference prošel bezpečnostním rámem, který upozornil na přítomnost kovových či jinak nebezpečných materiálů. Po ujištění, že senior nemá v těle žádné kovové materiály, byla příčina odhalena. Senior chtěl do Senátu vstoupit s nožem, který měl umístěný v kapse. "To bohužel nemůžete," upozornila jej ochranka. Zmatenému seniorovi tak nůž zabavila a uschovala na recepci. "Po skončení konference si nástroj můžete vyzvednout," uklidnila nespokojeného seniora.

Spolu s ním se pak redakce vydala do hlavního sálu, kde konference probíhala. Kromě šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který setkání zorganizoval, na ní vystoupila i řada dalších politiků i zástupců seniorských organizací.

Štěch: Důchodem život nekončí

"S odchodem do důchodu život nekončí," upozornil hned v úvodu setkání Štěch s tím, že v současnosti toto heslo platí víc než kdykoliv jindy. Prioritou podle něho je změnit přístup k seniorům tak, aby mohli vést "co nejvíce nezávislý život."

Heger ani Drábek nedorazili. Měli důležitější povinnosti

Zajímavé bylo, že dva hlavní představitelé resortů, jež se zabývají seniorskou problematikou, vůbec nedorazili. Jak šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, tak ministr zdravotnictví Leoš Heger (oba TOP 09), se totiž do Senátu vůbec nedostavili. Oba prý měli neodkladnější povinnosti, a tak za sebe poslali pouze své náměstky.

Zástupce resortu práce a sociálních věcí, Jan Dobeš, apeloval i na mladou část auditoria, byť byla ve výrazné menšině. "Stárnutí se týká nás všech, bez ohledu na jakékoliv jiné aspekty," uvedl Dobeš s tím, že v oblasti péče o seniory jsou klíčové zejména tři body, vzdělávání, zaměstnanost a dodržování lidských práv.

Konference, která lavice horní komory Parlamentu zaplnila zhruba ze tří čtvrtin zejména seniorskými zástupci z řad odborné veřejnosti, probíhala po úvodním Štěchově přivítání ve velmi poklidném duchu.

Náměstci obou ministerstev, jejichž šéfové se z účasti omluvili, dokonce o nutnosti, aby lidé žili nejenom co nejdéle, ale také co nejkvalitněji a nejnezávisleji, mluvili až tak poklidně, že řadu z posluchačů ukolébali. U některých se dokonce zdálo, že usínají.

"Krajánek" posluchače probudil

Když nepoklimbávali, mnozí senioři při senátních projevech posmrkávali, nebo se rozhlíželi po senátních stropech. Z letargie mnohé z nich vytrhlo až vystoupení šéfa Svazu měst a obcí Dana Jiránka. Ten hovořil velmi dynamicky a do sálu vnesl oživení. Upozornil totiž na úskalí nejen seniorského života, ale i života těch, kteří jej s nimi sdílí. 

"Budete-li se starat o maminku doma, nedostanete od státu nic. Když ji ale dáte do domova důchodců či jiného zařízení, bude vám na ni přispívat stát," řekl Jiránek v Senátu. Upozornil tak na nutnost radikální změny v přístupu péče o seniory.

Technika neposlouchala, oči také ne

Kromě klasických bodů diskuze, jež se týkala zejména nutnosti vzdělávání a zaměstnávání seniorů, vzbudila pozornost posluchačů i v sále umístěná technika. Na dotaz moderátora setkání, místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD), kdo má na starosti zdejší techniku, jeho kolega jen pokrčil rameny. Technika, respektive dataprojektor s daty nejrůznějších šetření, dělal problémy i dále. "Stejně na to nevidím," posteskl si jeden z rozhořčených seniorů, který neseděl přímo v "dosahu" obrazovky.

Konference probíhala v úterý od desáté do šestnácté hodiny. Kromě politiků na ní vystoupila třeba šéfka ČSÚ Iva Ritschelová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …