Starostka Rožnova chce hlavu zastupitele. Ten ji viní z braní úplatků

09.07.2012 17:56

Mezi vedením Rožnova a místní opozicí se rozhořely další politické boje. Starostka města Markéta Blinková (ODS) teď přes média vyzvala opozičního zastupitele Ivo Jelínka (SNK-ED) k rezignaci.

Starostka Rožnova chce hlavu zastupitele. Ten ji viní z braní úplatků
Foto: roznov.cz
Popisek: Markéta Blinková převzala krabici při otevření polikliniky. Vpravo Libor Lukáš

Ten starostku nedávno obvinil z braní úplatků při oficiálních příležitostech, což podle něj dokazují fotografie umístěné přímo na webových stránkách města. Protože se jedná o dárkové krabice, začalo se hovořit o nové kauze Rath na komunální úrovni.

Ačkoliv ostrá slova nejsou mezi rožnovskými zastupiteli ničím ojedinělým, zdá se, že v současné době spory začínají přerůstat přes hlavu všem zainteresovaným. Už tak dost napjatou atmosféru na rožnovské radnici teď vyhrotil další konflikt. Na nedávném jednání rožnovského zastupitelstva chtěl opoziční zastupitel Ivo Jelínek vědět, jak je možné že starostka s místostarostou přebírají při stříhání pásek dárkové krabice navzdory etickému kodexu, který to zastupitelům zakazuje.

Snaha vyvolat nedůvěru ve vedení radnice

Starostka Blinková následně vyzvala Jelínka, aby dokázal, že dostala krabici a poté ho obvinila ze lži. Pro ParlamentníListy.cz pak znovu zopakovala, že jde o nepravdivé tvrzení. „Je to nepravdivé a nepodložené tvrzení s cílem poškodit mou osobu a vyvolat nedůvěru ve vedení radnice,“ hájila se Blinková. Bohužel však podle Jelínka pozapomněla na skutečnost, že přímo na webových stránkách města je veřejně dostupná fotografie, na níž drží v ruce krabici při slavnostním otevírání rožnovské polikliniky v lednu 2011. Nicméně k tomu dle zjištění redakce došlo ještě před vydáním etického kodexu. Ten měl být podle informací rožnovské radnice vydán až v půli února a podepsán všemi koaličními zastupiteli.

Jelínek žádá omluvu

Ivo Jelínek je však přesvědčen, že to, zda byl kodex vydán až po otevření polikliniky nehraje roli. Podle něj by zastupitelé neměli brát úplatky za žádných okolností. Navíc by prý zastupitelé převzetí jakéhokoliv daru měli uvést v daňovém přiznání. Jelínek kvůli nařčení ze lži požaduje po první dámě rožnovské radnice veřejnou omluvu. Sepsal proto otevřený dopis. „Žádám vás o veřejnou omluvu, která bude umístěna do příštího zasedání zastupitelstva města na webových stránkách města. Označila jste mne za lháře, ačkoliv se později zjistilo, že lhářem jste vy sama. Měla byste se zamyslet nad tím, jak politickou morálku a kulturu v Rožnově opět vrátit na normu,“ stojí například v dopise.

Blinková vyzývá Jelínka k rezignaci

Reakce občanské demokratky a starostky Rožnova Markéty Blinkové na sebe nenechala dlouho čekat. I ona sepsala otevřený dopis. V něm skrze média Jelínka požádala o okamžitou rezignaci. „Vyzývám vás tímto k převzetí osobní zodpovědnosti a k vaší okamžité rezignaci. Neustálé překrucování, lhaní, vulgarity a vymýšlení nejsou pro město přínosem. Kolikrát již byla prokázána pravda a vy jste se ani jednou neomluvil! Proto prosím odstupte a předejte své místo v zastupitelstvu člověku, který bude konstruktivní opozicí a ne kuriozitou, která je celému Valašsku pro smích. Myslím si, že Rožnov si to nezaslouží,“ napsala Blinková, která zastupiteli navíc pohrozila trestním oznámením.

Ivo Jelínek však rezignovat nehodlá, naopak chce starostku na zářijovém jednání zastupitelstva sesadit z funkce. „Proč já bych měl rezignovat, když ona porušila kodex a prokazatelně lhala? Starostka si už neví rady. Podle mě jde o úplatky, protože v těch krabicích klidně mohly být i peníze. Při přebírání totiž nebyly otevřeny a dosud se neví, co v nich bylo,“ sdělil redakci s tím, že trestního oznámení se nebojí, protože pravda je prý na jeho straně.

Lukáš: Je to úsměvné

Kromě Blinkové je na snímku pří slavnostním otevření rožnovské polikliniky i někdejší hejtman a nynější hejtmanův náměstek Libor Lukáš (ODS). Také on drží dárkovou krabici v ruce. Redakce jej oslovila s dotazem, co v oné krabici bylo a zda se neobává toho, že tato kauza může ohrozit jeho snahu uspět na podzim v krajských volbách, po nichž se chce opět stát hejtmanem Zlínského kraje. „Je to úsměvné a jde jen o novinářskou zajímavost. Větší váhu tomu nedávám. Beru to spíš jako prázdninové odlehčení s ohledem na okurkovou sezónu. Odmítám spojitost s kauzou Davida Ratha, protože v krabicích žádné úplatky nebyly. Ani už nevím, při jaké příležitosti jsme se tam potkali,“ řekl ParlamentnímListům.cz Lukáš s tím, že jsou důležitější věci, které je potřeba řešit, než právě tento prázdninový úsměv. Co v krabicích bylo, však redakci neprozradil.

Boje budou pokračovat v září

Obsah tajemných rožnovských krabic se zatím nepodařilo zjistit ani u firmy Commodum spol. s r. o., která je měla starostce a náměstkovi hejtmana předat. Zástupci firmy, jež se podle Jelínka podílí na většině zakázek na Rožnovsku a která prý v Rožnově měla dle jeho slov sponzorovat předvolební kampaň občanských demokratů, nebyli k zastižení.

V etickém kodexu rožnovských zastupitelů je uvedeno, že člen zastupitelstva nevyžaduje ani nepřijímá dary, úsluhy a laskavosti, případně jiná zvýhodnění, která by mohla jakkoli ovlivnit výkon jeho mandátu veřejné služby občanovi. V případě prokázaného porušení těchto mravních zásad se zastupitel musí vzdát svého mandátu. Na zářijovém jednání zastupitelstva se proto dají očekávat další ostré slovní přestřelky, jelikož Ivo Jelínek bude požadovat po Markétě Blinkové odstoupení z funkce starostky města.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …