Starostové Šluknovska jdou do ulic: Nečas nesplnil, co slíbil

17.07.2012 17:53

Šluknovský výběžek na severu Čech dlouhodobě trpí řadou problémů odvíjející se hlavně od vysoké nezaměstnanosti. Na niž se nabaluje vysoká kriminalita a potíže s nepřizpůsobivými. Místní starostové proto již delší čas vyzývají českou vládu, aby se na jejich řešení vyrazněji a rychleji zaměřila. Což se podle nich v dostatečné míře neděje.

Starostové Šluknovska jdou do ulic: Nečas nesplnil, co slíbil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

„Petr Nečas při své poslední návštěvě loni na podzim například slíbil zřídit koordinátora s pravomocí vůči ministerstvům, se kterým bychom mohli komunikovat. Doposud však žádného nejmenoval,“ stěžuje si Josef Zoser, starosta Jiřetína pod Jedlovou a předsedu Sdružení pro rozvoj Šluknovska. Připravili proto prostest proti liknavému postoji vlády.

Protestní shromáždění se sejde 19. července ve Šluknově

„Náš protest proti liknavosti české vlády při řešení bezpečnostních a a sociálních problémů je pokojným shromážděním starostů a občanů. Rozhodně nemáme zájem, aby ho zneužili radikálové. Chceme vysvětlit co jsme udělali pro vyřešení problémů, které tíží náš region a co se nepodařilo a nedaří a proč,“ objasňuje Zoser. Demonstrace se ve čtvrtek 19. července uskuteční od 16 hodin na šluknovském zámeckém parku. „Důrazně odmítáme tvrzení, že jde o předvolební akci,“ sděluje.

Textilky krachly, nezaměstnanost výrazně narostla

Bývalý fotbalista Josef Zoser je starostou Jiřetína pod Jedlovou od roku 1990. Obec obklopenou Lužickými horami, nad níž se tyčí vrchol Jedlová, trápí ostatně jako většinu obcí na Šluknovsku, vysoká nezaměstnanost. „Mezi deseti nejhoršími bývalými okresy je dlouhodobě polovina z Ústeckého kraje,“ upřesňuje starosta. Jiřetín má 600 obyvatel, ekonomicky činných 280. „Místní fabriky nabízejí 400 pracovních míst a máme 21 procentní nezaměstnanost,“ upřesňuje. Ve Šluknovské výběžku převažoval textilní průmysl, který se v devadesátých letech dostal do velkého útlumu, spousta textilek krachla. „Nyní už dorůstá generace, která neviděla své rodiče pracovat. Práce je pro ně trestem. Shání peníze kde se dá,“ objasňuje starosta. Šluknovsko chudne materiálně i intelektuálně.

Rozepře s ministrem Drábkem kvůli veřejně prospěšným pracím

„Krátkodobým lékem na nezaměstnanost je více míst na veřejně prospěšné práce,“ míní starosta. Jenže těch ubylo. „Ministr Drábek nám sděluje, že na ně nejsou peníze,“ konstatuje. S čímž ovšem Zoser nesouhlasí. „Stát vytvoření takového pracovního místa nestojí téměř nic,“ namítá a své tvrzení dokládá výpočty. „Státní rozpočet je jeden a jak si to rozhazuje do kolonek, nás až tak nezajímá. My tvrdíme, že když stát investuje 10 tisíc korun do jednoho pracovního místa a dostane ho člověk, který je půl roku bez práce, tak na tom stát vydělá,“ myslí si. Zaměstnanci z této částky strhnou 1100 korun sociální a zdravotní pojištění, dostane tak 8900 korun čistého. „To už je pro drtivou většinu lidí motivační,“ říká Zosef. „Zaměstnavatele vyjde se sociálním a zdravotním pojištěním hrubá mzda na 13 400, státu se tedy okamžitě vrací 3400 a plus 1100 od zaměstnance, dohromady tedy 4,5 tisíce. K tomu stát ušetří 1080 korun za sociální pojištění, které proplácí nezaměstnaným, u člověka, který je bez práce tři roky, nemusí stát platit dávku hmotné nouze ve výši 3 400 korun,“ vypočítává Zoser.  Novinkou letošního roku je takzvaná veřejná služba. Zoser – a není zdaleká sám – ji kritizuje. „Není motivační. Málo lidí pochopí, že za práci nic nedostane.  Většina se snaží této povinnosti uniknout,“ říká starosta.

Kriminalita: Stoupají přestupky, klesají trestné činy

Loni zveřejnili starostové alarmující čísla týkající se kriminality. Například ve Šluknově stoupl počet krádeží o 250 procent oproti předešlému roku. „Nyní podle některých údajů stoupá počet přestupků, klesají trestné činy,“ uvádí starosta. Nicméně jeden z mála konkrétních kroků, které vláda za poslední rok učinila, je posílení policejních složek v oblasti. „Vytvořili speciální pořádkovou jednotku. Kromě toho ale třeba Varnsdorf rozšířil městskou policii o šest lidí,“ upozorňuje Zoser. „Kdyby všechny věci, které jsme uvedli ve Šluknovském desateru, se splnily tak, jak se to podařilo policii, tak neorganizujememe náš protest a s kolegy starosty místo toho řešíme, jak propagovat náš nádherný region s krásnou přírodou, jedním národním parkem a třemi chráněnými krajinnými oblastmi. Kvůli rozšíření cestovního ruchu jsme ostatně začali mimojiné jako starostové spolupracovat,“ vysvětluje.

Skupování bytů pro nepřizpůsobivé

Potíže Šluknovska značně vyostřují ziskuchtiví podnikatelé. Využívají místních nízkých cen nemovistosti, které kupují a poté do nich sestěhovávají sociálně slabé. Ti dostávají peníze na bydlení od státu, respektive celkem bezpečně putují do kapes podnikatelů. A jsou to i částky přesahující deset tisíc korun za byt. „Nechceme se stát odkladištěm nepohodlných lidí z jiných měst,“ zdůrazňuje Zoser. Města se proti skupování bytů brání tím, že se je snaží předejít. „Starostové mají nastřažené uši a momentě, kdy se  v obci prodává objekt použitelný jako ubytovna, jdou do o soutěže na nákup domu, například v minulosti v Poustevně, nebo teď v Rybništi, kde se prodává velký objekt nádražní budovy s několika byty. Není to ale systémové řešení. Obce by ty peníze potřebovaly použít na něco jiného,“ uvědomuje si Zoser.

„Pořád se nám něco ztrácí“

„Ztrácejí se nám neustále kanálové dekly, kabely, okapy, rošty,“ říká Zoser a vzpomíná na své působení v Senátu. „V roce 2007 jsme se pokoušeli prosadit zákon o zákazu odběru železného a barevného kovu od fyzických osob,“ upozorňuje. Jako je tomu třeba v Německu, Rakousku a dvanácti dalších evropských státech. Zákon v původní podobě neprošel. „Místo něj se schválila prováděcí vyhláška, paskvil, který v praxi nefunguje,“ míní.

Chybí zákon o registru přestupků

„Je špatně, že dodneška se nepřijal zákon o registru přestupků. Pouze zákon, který iniciovala bývala starostka Chomutova Řápková. Na základě něho můžete z obce vykázat na tři měsíce někoho, kdo v ní trvale nebydlí, a koná zde přestupky,“ zmiňuje starosta.  Zmiňovaný zákon ale vetoval prezident Klaus. „Takže nevím, jestli vůbec vstoupil v platnost. Nicméně registr přestupků by zaznamenával některé přestupky – pořádkové, majetkové a bezpečnostní. Tři tyto přestupky by se překlopily na trestný čin a soudně by se řešily,“ vysvětluje. Je totiž spousta lidí, kteří si hlídají pětitisícovou hranici mezi přestupkem a trestným činem. „Tvrdí se, že registr se přijme, ale až ve druhé polovině příštího roku. Myslím, že věci, které pomůžou situaci řešit, se mají urychlit v rámci legislativní nouze ve zrychleném řízení,“ je přesvědčen Zoser.

Podivné rozdělování evropských dotací

„Smyslem rozdělování dotací Evropské unie má být vyrovnávání rozdílů jednotlivých regionů. Pak ale vidíme, že se za evropské peníze staví projekt Golfem proti drogám v Hluboké v jižních Čechách místo aby se daly do chudých regionů,“ podivuje se. Nastavení regionálních operačních programů je podle něj nešťastné. „Ve všech krajích se najdou nesrovnalosti. Politické strany to dělaly všude stejně, nejen v severních a jižních Čechách,“ domnívá se Zoser.

Starosta podporuje Jana Švejnara

Josef Zosef se v roce 2002 se stal senátorem za obvod Děčínska, kandidoval za Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Od dva roky později se stává předsedou senátního klubu Sdružení nezávislých kandidátů. Na konci svého senátního období se zúčastnil i prezidentské volby. „Současného prezidenta Klause jsem nevolil, hlas jsme dal profesoru Švejnarovi,“ říká. Ten je jeho favoritem i nyní. „Předpokládám, že v nejbližších hodinách oznámí svoji kandidaturu. Dvakrát jsem ho navštívil a přesvědčoval, ať do toho jde,“ vysvětluje.


Josef Zoser
Narodil se 8. února 1949 v Jiřetíně pod Jedlovou. Od roku 1968 až 1990 pracoval jako energetik ve Velvetě Varnsdorf. V roce 1990 se stává starostou rodné obce, čímž je doposud. Od roku 2002 až 2008 je členem Senátu České republiky. Poslední rok a půl se stal předsedou senátního výboru pro krajany, na což vzpomíná nejraději. „Byto to úžasné, třeba na slavnostech v Daruvaru,“ sděluje. Spřátelil se i s krasobruslařskou šampionkou Ájou Vrzáňovou. „Je to skvělá ženská, dopisujeme si. Odešla z Československa v roce 1950, obdivuju její češtinu i krasopis,“ vysvětluje. Do podzimních krajských voleb kandiduje na pátém místě nemladšího politického subjektu v Ústeckém kraji hnutí Pro kraj. Lídrem je Přemysl Rabas. „Myslím,  že máme šanci, když neuspějeme teď, tak už nikdy,“ naráží na skandály krajských sociálních, ale i občanských demokratů. Josef Zoser je ženatý, má dvě dospělé děti. Je velkým sportovcem, ostatně hrál řadu let fotbal za Slovan Varnsdorf. Mezi své záliby kromě fotbalu uvádí hokej, tenis či stolní tenis, fotografování přírody, tanec – rock-and-roll a mariáš.


Šluknovské desatero
Sepsali ho loni starostové Šluknovského výběžku, po roce si stěžují, že na něj vláda nedostatečně reaguje
1. Požadujeme posílení, nebo přinejmenším zachování stávajícího počtu policistů ve Šluknovském výběžku, a to především ve výkonu hlídkové služby.
2. Požadujeme změnu rozpočtového určení daní ve prospěch všech měst a obcí České republiky na úkor čtyř největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), která v současné době pohltí cca 50 procent všech daňových příjmů z rozpočtového určení. Deklarujeme, že část navýšených příjmů mandatorně použijeme na zvýšení zaměstnanosti v našich obcích.
3. Požadujeme rychlé schválení novely loterijního zákona v té podobě, jak je navrhována Senátem ČR.
4. Požadujeme rychlé vydání prováděcí vyhlášky k Zákonu o odpadech, která by měla zpřísnit režim výkupu železa a barevných kovů.
5. Požadujeme zavedení Centrálního rejstříku přestupků.
6. Žádáme o důrazné řešení, v současné době již nezvladatelné, drogové kriminality na Šluknovsku a současně požadujeme aktivní řešení obtěžující pouliční kriminality ve Šluknovském výběžku.
7. Žádáme o jasné nastavení hygienických norem, stanovujících počet m2 na jednu osobu v bytové jednotce, které zajistí důstojné bydlení všech občanů a zamezí jejich nekontrolovatelnému sestěhovávání.
8. Klademe důraz na vymahatelnost práva v ČR, na rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků. Rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost.
9. Rozdělování sociálních dávek musí být motivační a spravedlivé pro všechny občany ČR.
10. Důrazně žádáme o rychlé a efektivní řešení zaměstnanosti, zejména v oblasti Veřejně prospěšných prací a Veřejné služby.

 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …