Stavba "Papalášova" prošla, důchodci ale mají přijít zkrátka. Tak se bouří

18.11.2012 22:50

Relativně klidnou lázeňskou atmosféru narušil v posledních dnech skandál, týkající se budoucnosti oblíbeného domova důchodců ve Staré Roli. Záměr magistrátu přestěhovat jeho obyvatele, kteří zde spokojeně léta bydlí, do méně vyhovujících prostor, způsobil lavinu reakcí a další petiční akci. Naštvaní senioři obvinili vedení města, že jmu jde jenom o peníze.

Stavba "Papalášova" prošla, důchodci ale mají přijít zkrátka. Tak se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

To, že mají Karlovy Vary, tak jako většina měst a obcí u nás, problém s nedostatkem kapacit, není nic nového. ParlamentníListy.cz na tento fakt několikrát upozornily.

Letos však došlo k zásadnímu zvratu, který odstartovala iniciativa jednoho z karlovarských podnikatelů. Provozovateli luxusního sanatoria Saint Marttel, v němž měli najít  útočiště senioři, vyžadující celodenní odbornou péči, nevyšel záměr podle jeho představ. Musel na provoz doplácet ze svého, a tak nabídl  objekt  k pronájmu městu. Magistrát jeho nabídku, s ohledem na nedostatek kapacit a údajný havarijní stav domova pro seniory ve Staré Roli, přivítal. Jenže následující mediální bouře a odpor části veřejnosti dobře promyšlený plán narušila. Nápad se totiž vůbec nelíbí jak stávajícím klientům domova důchodců, tak ani podnikatelům, kteří chtějí podobným způsobem využít své volné hotelové kapacity. Najednou se jich objevilo hned několik.  

Kolik za to dostanete?

A už vůbec se nelíbí politické opozici. Ta samozřejmě rostoucí nespokojenost části občanů města náležitě využívá a postavila se na její stranu. Zajímavé je, že kritikou nešetří ani ti zastupitelé, kteří byli v uplynulém volebním období ve vedení a nijak zásadně s řešením palčivého problému nepokročili.
Není od věci připomenout, že v uplynulých letech vyrostl v karlovarské čtvrti Dvory celý  nový  tzv.„papalášov“ za stovky milionů korun, vedle krajského úřadu například i nové areály úřadu práce a policie. Ale plán na nový  domov pro seniory zůstal stále jen na papíře.

O co tu jde?

Možnost pronájmu hotelu Saint Marttel vyvolává značný odpor, senioři jsou například dotčeni faktem, že se areál tohoto objektu nachází v bezprostřední blízkosti hřbitova. Na  nedávném setkání s vedením města  rozčilení staroušci nešetřili kritikou a hodně nahlas a bez obav říkali, co si o tom myslí. Jedna z klientek se neváhala dokonce zeptat zástupců magistrátu, kolik za tento obchod dostanou. Je totiž přesvědčena, že jde jenom o „habaďůru“, jejímž cílem je prodat vilu, v níž  nyní sídlí domov důchodců a kde  jsou všichni naprosto spokojeni a cítí se zde jako doma. Jednání se zúčastnil  i zastupitel Otmar Homolka, který na kauzu Marttel delší dobu upozorňuje. “Průběh debaty byl velice zajímavý a ukázalo se, že senioři dokáží velice srozumitelně formulovat své názory a když je potřeba i hájit svoje práva. Jejich nejpalčivější problém - stěhování z jejich domova, se ukazuje jako řešitelný. Stav objektu domova totiž opravdu není havarijní a nevyžaduje takové zásahy, při kterých by se objekt musel vystěhovat. A o to tu především jde,“ řekl.

Jeho kolega Jaroslav Fujdiar zase argumentuje tím, že jakýkoliv pronájem je pro město nevýhodný. „Bude zajímavé sledovat, jak se k tomu jednotlivé strany postaví. Už teď je kvůli tomu v koalici velké pnutí,“  prozradil ParlamentnímListům.cz.

Je to zapeklité

Náměstek primátora Jiří Klsák (KOA) ale všechna nařčení a podezření odmítá.„Je to velmi složitý problém, který nelze vyřešit ke spokojenosti všech stran. My máme na stole více než padesát žádosti o umístění do domova důchodců a musíme s tím rychle něco dělat. Každopádně budeme stavět něco vlastního v horizontu několika let. A do té doby přichází v úvahu pronájem. Máme na stole tři nabídky v rámci poptávkového řízení a budeme se jimi zabývat tak, aby byl vybrán objekt co nejvhodnější. Variant řešení je několik a my chceme vybrat tu pokud možno nejlepší, i když jsem si vědom, jak to je zapeklité   Zatím jsme ale ještě jsme o ničem nerozhodli, i když to řešíme každý den,“ sdělil k danému problému ParlamentnímListům.cz Klsák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…