Stíhání exposlanců bude nejspíš zrušeno, připustil Ištvan v televizi

21.07.2013 14:20

Státní zástupce Ivo Ištvan má takřka za jisté, že Nejvyšší státní zastupitelství po rozhodnutí Nejvyššího soudu zruší stíhání tří exposlanců ODS pro korupci. Kauza se dostane zpět do stadia prověřování. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce.

Stíhání exposlanců bude nejspíš zrušeno, připustil Ištvan v televizi
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Ve středu přitom Ištvan prohlásil, že chce pokračovat v trestním stíhání trojice exposlanců ODS navzdory úternímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, které všechny tři muže vyňalo kvůli poslanecké imunitě z pravomoci žalobců. Nově formulovaný skutek chce stavět na tom, že k údajnému korupčnímu jednání docházelo i mimo sněmovnu. Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase, o níž měl ve středu rozhodovat imunitní výbor, vzal zpět.

Benešová chce po Zemanovi, aby se obrátil na Ústavní soud

Žalobci spatřují korupční jednání exposlanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy v tom, že si údajně nechali slíbit výhodné posty za to, že se vzdají mandátu. Nejvyšší soud však rozhodl, že jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností kryje poslanecká imunita. Ištvan chce soud v řádu týdnů požádat o sdělení, zda se vynětí z trestního stíhání vztahuje i na skutky nespáchané v Parlamentu.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová namítá, že Nejvyšší soud vykládá imunitu příliš extenzivně. Chce doporučit prezidentu Miloši Zemanovi, aby se kvůli výkladu části Ústavy týkající se imunity obrátil na Ústavní soud. Prezident se následně ke kauze vyjádřil pouze tak, že k rozhodnutím soudů by se neměli vyjadřovat politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …