Stíhejte rovnou celou vládu, hájí Kalousek svou Parkanovou. Tu chce policie

13.06.2012 11:20 | Zprávy

Místopředsedkyni sněmovny Vlastě Parkanové hrozí trestní stíhání. Policie ji podezírá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA a už požádala Poslaneckou sněmovnu o její vydání. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že má podobné informace. V tom případě prý ale musí být vydána celá vláda, dodal. Parkanová podle něj o zakázce nerozhodovala.

Stíhejte rovnou celou vládu, hájí Kalousek svou Parkanovou. Tu chce policie
Foto: top09.cz
Popisek: Vlasta Parkanová

Velké potíže zřejmě čekají místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou. Policie dospěla k závěru, že je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Detektivové protikorupční služby proto chtějí Parkanovou obvinit.

Zatím jedinou reakci, na kterou se Vlasta Parkanová vzmohla, je: "Jsem v šoku," reagovala pro server iDnes.cz. Později dodala, že její svědomí je čisté a případné obvinění zcela absurdní.

Vše o letounech CASA ZDE

Únik z policie chci potrestat

Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová dopoledne potvrdila, že očekává žádost policie o vydání některého ze zákonodárců. Naproti tomu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej nicméně uvedl, že žádost o vydání Vlasty Parkanové policie nedala.  

Němcová v té souvislosti ještě dopoledne podotkla, že jméno, o koho hodlá žádat, jí policie nesdělila. "Pokud se ale potvrdí zpráva médií, že se jedná o Vlastu Parkanovou, tak jde o další únik informací od policie a budu žádat vyšetření a potrestání," konstatovala. Po poledni už měla jasno. Na jejím stole skutečně přistála žádost o vydání Vlasty Parkanové trestnímu stíhání.

"Policie doručila žádost do Poslanecké sněmovny dnes ve 12:58. Tuto žádost jsem okamžitě předala předsedovi mandátového a imunitního výboru," řekla Němcová podle ČTK. Výbor nyní žádost projedná a vydá poslancům své doporučení.

Když Parkanovou, pak všechny

"Možné obvinění spolustranice pokládá za naprosto absurdní ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "O zakázce na letouny Casa nerozhodovala Vlasta Parkanová, ale celá vláda, a jednala o zakázce hned třikrát," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

"Takže pokud k tomu skutečně dojde, pak předpokládám, že v logice věci přijde žádost o vydání celé vlády, jinak mi to logiku skutečně nedává," uzavřel Miroslav Kalousek.

O pořízení čtyř dopravních letounů CASA rozhodla vláda premiéra Mirka Topolánka, v níž byla Vlasta Parkanová ministryní obrany, 20. dubna 2009. V té době patřila k nejpopulárnějším politikům. Při rozhodování o nákupu letounů CASA už vláda dosluhovala, koncem března jí totiž sněmovna vyslovila nedůvěru.

Za resort zodpovídá ministr

S jakousi kolekivní vínou podle Miroslava Kalouska nesouhlasí někdejší ministr práce a sociálních věcí a dnes senátor za ČSSD Zdeněk Škromach. "Za svůj resort nese v první řadě zodpovědnost ministr. Jinak je věcí orgánů činných v trestním řízení, jak hodnotí zodpovědnost za konkrétní trestnou činnost," řekl ŠKromach ParlamentnímListům.cz.

Nad reakcí ministra Kalouska se pousmál: "Paradoxní je naprosto rozdílný pohled na stejnou věc, pokud se týká přátel pana Kalouska Petra Gazdíka," dodal Zdeněk Škromach,



Celý tendr provázela řada pochybností. Na nestandardní postupy při koupi upozorňovala i Evropská unie. Otazník visí nad cenou (kolem 3,5 miliardy korun) i nad kvalitou letounů, které byly i reklamovány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…