Strach a šikana. Šéf odborů ve stresu, tresty těm, kteří začnou mluvit. Svědectví o poměrech v organizaci vedené mužem z ČSSD

02.10.2017 4:41

REPORTÁŽ Městští strážníci v Opavě se chystají žalovat vedení města za šikanu a porušování zákoníku práce. Situace ve slezské metropoli je nyní opravdu dost pikantní. Vládne v ní totiž ČSSD společně s hnutím STAN, a primátorem je dokonce sociální demokrat, tedy zástupce strany, která má velmi blízko k odborům a hájí především práva zaměstnanců. Nicméně nejvíce postiženým a šikanovaným má být právě předseda místních odborů a strážník, kterému měla opavská radnice už čtyřikrát snižovat plat za to, že hájí zaměstnanecká práva některých svých kolegů a také svá vlastní.

Strach a šikana. Šéf odborů ve stresu, tresty těm, kteří začnou mluvit. Svědectví o poměrech v organizaci vedené mužem z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Spory mezi strážníky a jejich vedením se táhnou už delší dobu a podle slov některých městských policistů už i částečně paralyzují jejich práci. První větší problémy vznikly na začátku letošního roku při schvalování kolektivní smlouvy a pracovního řádu, ve kterých novější vedení městské policie nechtělo akceptovat některé návrhy policejních odborů, a mělo tak prý porušit i zákoník práce. „My jsme chtěli, aby nám naše vedení stanovilo začátky a konce pracovní směny, jak je to jasně uvedeno v zákoníku práce, v paragrafu 81. Jenže na to náš ředitel pan Horváth nechtěl přistoupit. Chtěl nám ustavit takzvaně pružnou pracovní dobu, kterou by určoval on sám podle potřeby. V praxi, jak jsme pochopili, by to fakticky pro nás znamenalo částečné odbourání příplatků za přesčasy a za práci ve svátky, jelikož v rámci této specifické „pružné“ pracovní doby by té práce přesčas už potom moc nezbylo. Navíc by ji dostávali jen ti loajální strážníci, kteří si na poněkud zvláštní praktiky našeho vedení nikdy nestěžovali. S tím se někteří naši velitelé ani netajili. Nelíbilo se nám také, že jsou protežováni policisté – členové ČSSD, kteří dostávají velitelské funkce a lépe placenou práci,“ uvedl Ivo Špičák, který byl zaměstnán u Městské policie Opava (MP) 23 let a před nedávnem odešel jinam. Už ho znechutily věčné spory o slušné pracovní podmínky, jak sám řekl. Stále je ale členem výboru odborové organizace MP Opava a se svými bývalými kolegy řeší nyní i jejich pracovní problémy.

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

7%
93%
hlasovalo: 5122 lidí

„My jsme se chtěli s naším vedením rozumně domluvit na jakékoliv práci přesčas. Samozřejmě že bychom byli vždy k dispozici při naléhavých akcích, stejně jako to fungovalo i dřív, když by třeba přijel do Opavy hrát Baník, nebo kdyby se jednalo o kteroukoliv jinou sportovní nebo kulturní akci. Jenže domluva nebyla možná, a to ani s naším nejvyšším „velitelem“, opavským primátorem. Ten se s námi všemi ani nikdy nesetkal, abychom si to mohli na rovinu vyříkat, na rozdíl od většiny svých předchůdců. Neuvědomuje si, že odpovědnost za žalobu, v níž město porušuje zákoník práce, padne především na jeho hlavu. On také zřejmě podporuje všechny nynější záměry ředitele MP Petera Horvátha. A právě s jeho nástupem do funkce začaly všechny ty potíže. Horváth si nejprve dosadil do funkce svého zástupce – bývalého kolegu z Olomouce, Jaroslava Stadlera. A pak začal s trestáním členů odborové organizace i dalších nespokojených lidí pomocí vytýkacích dopisů, a to i za banální chybičky, když měl někdo výhrady k pracovním podmínkám. My jsme všechny naše spory s vedením konzultovali s odborářskými právníky v Praze, kteří nám dali v naprosté většině případů za pravdu. I přesto ta šikana pokračuje. Nejhůře je teď na tom náš předseda odborů David Kovárník, kterému byl už několikrát neoprávněně snížen plat,“ doplnil Ivo Špičák.

Předseda odborů žije ve stresu, je pod stálým tlakem nadřízených

Podle dalšího vyjádření odboráře Špičáka si údajně teď nejvíce zažívá pronásledování ze strany svých nadřízených předseda odborů David Kovárník. Vedení MP v Opavě nejenže údajně nechce zohlednit jeho zdravotní problémy při pracovním úrazu, který utrpěl ve službě, ale spíše je využilo k tomu, aby mu mohlo snižovat plat. Nutí ho také podepisovat nové nevýhodné platové výměry se snížením mzdy a stále mu i nakládá nové pracovní úkoly. „David se mi svěřil, že za ním například vedoucí přišli, hodili mu na stůl pokutové bločky, tedy ceniny za několik milionů, a chtěli na něm, ať si to bez jakékoliv kontroly hned převezme, což samozřejmě odmítl. Dostal i za úkol jako jediný strážník, aby vyřizoval všechny platby pokut v určenou dobu. Na ostatních služebnách MP můžete přijít prakticky kdykoliv a někdo úhradu pokuty s vámi už provede. Tím nejenže dostal Kovárník k vyřízení ohromnou agendu, ale doplatí na to i veřejnost, která si bude moci bloček zaplatit pouze v pracovní době, přibližně od půl osmé do půl čtvrté odpoledne. Uznejte, že přece není normální, aby si hned více pracovníků stěžovalo na svého zaměstnavatele u inspekce úřadu práce, jako je to teď běžné u naší městské policie. Myslím si, že Davida chtějí zlomit, aby odešel, a tak zastrašit i další lidi, aby si tam pak mohli prosadit svoje pořádky, které jsou ale pro strážníky vzhledem k náročnosti jejich práce dost nevýhodné, “ dodal ještě Ivo Špičák. Jeho slova pak potvrdili i další městští policisté, kteří však odmítli udat svá jména z obavy ze msty svých nadřízených.

Kontroverzní kauzou městských strážníků se mělo zabývat i opavské zastupitelstvo. Tento bod na program jednání měla v úmyslu zařadit opozice, k tomu ale nakonec nedošlo. „My jsme chtěli probírat situaci u městské policie a také prodej opavského fotbalového klubu, současné vedení města bylo proti, neschválil se tedy program jednání, a tak se zasedání neuskutečnilo. V městské policii máme už delší dobu problémy. Ty současné jsou ale také zaviněné slabým primátorem, který si snad myslí, že pokud je řešit nebude, tak se samy rozplynou,“ vysvětloval zastupitel Marek Veselý (ODS). Samotný primátor Radim Křupala (ČSSD) se k celé situaci ohledně připravované žaloby na město od členů městské policie vyjádřil pro ParlamentníListy.cz velmi stručně a bez patřičného vysvětlení. „Jestliže chce kterýkoliv zaměstnanec magistrátu či městské policie podat žalobu na svého zaměstnavatele, je to samozřejmě jeho právo. Na orgánech činných v trestním řízení je pak posoudit, zda je žaloba oprávněná. K jednání zastupitelstva města Opavy bych pak chtěl ještě sdělit, že bylo svoláno na 18. září. Počet zastupitelů byl sice dostatečný, ale chyběly potřebné hlasy k odsouhlasení programu. Byl jsem tedy nucen podle jednacího řádu zastupitelstvo rozpustit.“

Vedení opavských strážníků nařčení z porušování zákona odmítá

Ředitel Městské policie v Opavě Peter Horváth odpověděl na dotaz ParlamentníchListů.cz ohledně napjaté situace mezi strážníky a vedením v tom smyslu, že o šikaně či nějakém porušování zákoníku práce nic neví. „K informacím, které máte, se mohu ze své pozice vyjádřit jen zcela obecně. Jsem v pozici ředitele Městské policie Opava právě rok. Osočování nadřízených z nežádoucího jednání je u městské policie v Opavě již letitým rituálem. Přestože v předchozích letech došlo k výměně několika ředitelů, zástupce ředitele, nepohodlných vedoucích, situace v této oblasti zůstává neměnná. Je zcela evidentní, že příčinou aktuální situace nebude přístup vedení. Bližší informace o připravované žalobě zaměstnanců nemám. Žádný konkrétní podnět, v čem má spočívat porušování zákoníku práce, jsem já osobně od zaměstnanců neobdržel. Podle mého názoru je zcela standardní, pokud se někdo cítí být poškozen, aby se obrátil na soud. Určitě je to správná cesta, které by mělo ale v každém případě nejprve předcházet konkrétní vyjádření nějakého nároku. Já dosud nemám žádné informace, že by směrem k vedení městské policie došlo ze strany zaměstnanců ke konkrétnímu upozornění na jednání, kterým by mělo docházet k porušování zákoníku práce. Pokud by k takovému kroku došlo, určitě by se vedení městské policie podnětem zabývalo. Proto považuji nynější cílené rozpoutání mediální kampaně za snahu některých osob zcela účelově poškodit vedení městské policie,“ konstatoval ředitel Horváth.

Zastupitel Navrátil: Strážníci mají ohledně šikany i podivných praktik pravdu

O tom, že spory mezi odboráři z řad strážníků a vedením města nejsou zrovna malicherné a mohou mít dopad i na personální obsazení vedení města, je například přesvědčený zastupitel Tomáš Navrátil (ANO). „Já jsem se celé záležitosti blíže věnoval, protože i dříve jsem byl s některými strážníky v kontaktu. S tou šikanou jim musím dát bohužel za pravdu, Davidu Kovárníkovi teď jeho nadřízení snížili třídu na šestku bez nějakého závažnějšího důvodu. Tak nízké finanční ohodnocení nemá v současné době opravdu žádný opavský strážník. A to vypovídá o zcela zjevném nátlaku za to, že chtěl změnit kolektivní smlouvu i pracovní řád ve prospěch svých kolegů, aby měli snesitelné pracovní podmínky. Nesouhlas městských policistů s  pracovními normami, které navrhovalo opavské vedení, také naprosto chápu. Není přece možné, aby si ředitel policie určoval konec a začátek pracovní doby, jak se mu zlíbí. To by ti strážníci nemohli vést normální život, museli by zřejmě být 24 hodin ve stálé pohotovosti. Také mne zarazilo, když už se tento problém řešil v létě až s odborářskými špičkami v Praze, že vedení města si to nevzalo k srdci a stále dělá odborářům potíže. I z tohoto důvodu jsem si zjišťoval, jak fungovali ředitel policie Horváth i jeho zástupce Stadler na svých bývalých, stejných postech v Olomouci u tamní městské policie, a jeden bývalý strážník, který tam tehdy sloužil, mi řekl, že měli úplně stejné problémy jako nyní v Opavě. To znamená s bossingem a šikanou, a že tam hromadně dávali výpovědi i zkušení policisté. Odboráři si potom nevymýšlejí ani s tou protekcí, opravdu velitelské posty přednostně dostávají členové ČSSD,“ argumentoval zastupitel Navrátil.

Jelikož současná situace na opavském magistrátu je opravdu dost nestandardní, kdy sociálně demokratičtí politici jsou v konfliktu s odborářskými předáky kvůli pracovním podmínkám zaměstnanců, zeptali se ParlamentníListy.cz také na názor současného lídra ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který je v tomto týdnu na návštěvě v Moravskoslezském kraji. Ten ke kauze prohlásil: „To je opravdu velmi překvapivý případ, a protože navštívím v příštích dnech i Opavu, budu se na něj určitě informovat. My přece vždy s odbory spolupracujeme na tom, aby lidé měli vyšší platy i dobré pracovní podmínky, zvlášť v dnešní době, kdy na to česká ekonomika určitě má.“ 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…