Studenti práv v Plzni se nevzdávají. Za zachování školy bojují, jak můžou

10.02.2012 12:09

Lacině v žádném případě nehodlají dát svoji kůži studenti plzeňské právnické fakulty, kterou akreditační komise svým rozhodnutím o neprodloužení akreditace pro magisterský studijní obor zřejmě odsoudila k zániku. Studenti se pustili do boje hned na několika frontách.

Studenti práv v Plzni se nevzdávají. Za zachování školy bojují, jak můžou
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Na fakultě pracuje třicetičlenný krizový štáb, jehož členové vyrábějí transparenty na demonstrace, funguje tam tiskové středisko, jehož členové komunikují s médii a sledují, co se o dění kolem fakulty publikuje. Studenti také plánují další protestní akce a organizují petici proti zrušení fakulty. Studenti také založili speciální web s názvem Dneska my, zítra vy!, který se věnuje současnému revolučnímu hnutí na fakultě.

Petice má tisíce příznivců


„Petici proti zrušení naší alma mater podepsalo za dva dny její existence na internetu téměř 1700 lidí,“ informovala ParlamentníListy.cz Petr Březinová, koordinátorka protestních akcí fakultě.


Studenti moc dobře vědí, že jim jde nyní o všechno. „Rozhodnutí akreditační komise se týká více než 1500 poctivých studentů, kteří se obávají o možnost dokončit své vzdělání. Představitelé ostatních právnických fakult v republice totiž již dali najevo, že přijímání studentů z Plzně na jejich školy nebude tak jednoduché, jak se může zdát,“ uvedla Březinová.

Bílá je naše


"Naší demonstraci říkáme bílá a tato barva je symbolem svobody, čistoty a nevinnosti. Do situace, kam nás dostalo rozhodnutí komise, jsme se dostali nevinně. Proto se zdobíme bílými stužkami a bílými růžemi," řekl další z organizátorů protestů, student Jakub Sivák, který osobně řídil zatím poslední demonstraci.


„Prohlašujeme, že nevidíme žádný rozdíl mezi úrovní FPR ZČU a ostatních právnických fakult v ČR. Proto stanovisko akreditační komise vnímáme jako hrubou křivdu, která se negativně dotkne životů především mladých lidí a jejich rodinných příslušníků,“ uvádí studenti mimo jiné ve své petici a žádají ministra školství o objektivní posouzení celého případu, který svým významem přesahuje hranice vysokého školství, neboť zasahuje do základních principů, na kterých je vybudován demokratický právní stát.


Protesty studentů již podpořila i mezinárodní studentská organizace European Democrat Students (EDS), jejíž rakouská pobočka se navíc chce dopisem obrátit přímo na Akreditační komisi.


Otázky týkající se neprodloužení akreditace plzeňské škole bude řešit i Ústavní soud, na který se se stížností proti rozhodnutí Akreditační komise obrátilo zatím pět studentů fakulty.

Studenti se nevzdávají


Studenti právnické fakulty v Plzni jsou odhodláni ve svém protestu vytrvat, středeční demonstrace se účastnilo podle policejních odhadů 750 až 800 lidí a další protest se plánuje příští týden na středu 15. února. Tento den bude protest koncipován formou Dne otevřených dveří, kdy fakultou budou zájemce o prohlídku provádět sami studenti.


Na stranu studentů plzeňských práv, kteří protestují proti rozhodnutí Akreditační komise neprodloužit akreditaci magisterského studia na fakultě, se přidávají i absolventi školy. „O tom, že studium práva na plzeňské fakultě v žádném případě není nestandardní, nebo snad lehčí, než na jiných fakultách, mohou jistě mluvit někteří naši bývalí kolegové, kteří v minulých letech přestoupili například na PF UK,“ dodala Březinová.


Akreditační komise vytýká vedle personální otázky plzeňské právnické fakultě také to, že na škole se zastavila jakákoliv vědecká činnost. S tím ovšem například ostře kontrastuje skutečnost, že dva studenti plzeňské právnické fakulty, René Příhoda a Hana Slezáková, se loni v prosinci probojovali do finálového kola celosvětové soutěže mladých právníků, která se koná v jihoafrické Pretorii.


Reprezentovali  tam nejen Západočeskou univerzitu, ale rovněž i evropský kontinent v simulovaném procesu vedeném ve francouzském jazyce. Studenti z Plzně změřili síly například se studenty z Yale Law School, New York University, University of Buenos Aires nebo University Rio de Janeiro.


„Světové soutěže studentů - právníků zvané „moot court“ jsou vždy obrovskou a prestižní akcí, účast ve finále je rozhodně úspěchem a výsledkem dlouhodobé přípravy studentů a jejich vynikajících odborných a jazykových znalostí. Právnická fakulta a samozřejmě celá Západočeská univerzita v Plzni může být na takové reprezentanty jedině hrdá,“ dodal vedoucí katedry ústavního práva Fakulty právnické a proděkan ZČU pro zahraniční vztahy Karel Klíma.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…