Surovost, ovce, vzteklina. Křik kolem Zemanova úderu na novináře pokračuje

12.03.2013 9:49

Miloš Zeman jistě tušil, když ve svém inauguračním projevu označil za třetí ostrov negativní deviace podstatnou část českých médií, jaký povyk tím vyvolá. Ze žurnalistické obce přilétla hned odezva, že to bylo nešťastné vyjádření, ale i razantnější, že když mluvil o manipulaci s veřejným míněním, mluvil o sobě. Někteří mediální analytici jsou ale s hlavou státu zajedno.

Surovost, ovce, vzteklina. Křik kolem Zemanova úderu na novináře pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

Nebývá zcela obvyklé, aby hlava státu ve svém inauguračním projevu věnovala tolik pozornosti médiím, jako to učinil Miloš Zeman. Půdu k frontálnímu útoku proti sdělovacím prostředkům si připravil v pasáži o ostrovech negativní deviace. Začal kmotrovskými mafiemi, které parazitují na české společnosti, pokračoval neonacistickými bojůvkami, až se dostal k médiím.

„Za třetí ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí. Upovídaní komentátoři, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu, mi připomínají Čapkovu definici literárního kritika jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl,” uvedl Miloš Zeman ve svém projevu na adresu novinářů.

Novináři jsou pro společnost nebezpečnější než skupinky zpovykaných nácků

„Moje první reakce na vyjádření, že podstatná část našich médií je ostrov negativní deviace, na mém facebookovém profilu zněla: Bravo Zeman! Prezident Miloš Zeman totiž naprosto přesně pojmenoval jeden z největších problémů naší současnosti. Dokonce si myslím, že tento ostrov negativní deviace je pro naši současnost daleko nebezpečnější než skupinky zpovykaných, pomatených nácků, jež Zeman zmínil rovněž,” konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytik, někdejší předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a dnešní regionální představitel ODS Petr Štěpánek.

Podle něj názorová pluralita z hlavních médií dál a dál mizí a zůstává pouze jediná „pravda”. Jediná „pravda” o opoziční smlouvě, jediná „pravda” o Evropské unii, jediná „pravda” o amnestii, jediná „pravda” o Klausovi, jediná „pravda” o Zemanovi. „Kdo říká něco jiného, je vyobcován, vysmíván, znectěn. Podobně to kdysi dělali bolševici. Zaplať Bůh za internet!” dodává Petr Štěpánek.

Média dezinterpretují realitu a nijak si nezadají s dopadem kmotrů na ekonomiku

„Myslím si, že se Miloš Zeman nepochybně vyjádřil trefně. A to i na základě vlastní zkušenosti. Osobně jsem jeho slova vnímal i tak, že srovnáním s ostrovy negativní deviace chtěl sdělit, že společenská nebezpečnost novinářů, kteří skutečně dezinterpretují realitu, je stejná jako dopady na ekonomiku ze strany kmotrů,” říká pro ParlamentníListy.cz další mediální analytik Radim Hreha.

Zcela odlišný názor však mají představitelé sedmé velmoci. „Je to nešťastný výrok, který nemá v současnosti obdoby, aby v inauguračním projevu zaútočil na tisk, bez něhož vlastně nemůže existovat. Symbióza politiků a médií je základem fungování demokracie,“ pronesl k Zemanovu útoku na média novinář a politický komentátor Karel Hvížďala.

Soudní výroky o cílené manipulaci a lživém informování veřejnosti má Zeman

„Mafie, neonacisti a my. Tak hlavně, že je jasno,” dal komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo na Twitteru najevo, co si o podobných výrocích myslí. „Miloš Zeman řadí novináře vedle neonacistů, se kterými chce bojovat. Jediný moment, kdy mu přítomní politici zatleskali. To bude fungovat,” přidal se šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

V České televizi pak v Událostech, komentářích řekl: „Mě zaujala pasáž, kde Miloš Zeman říká, že média manipulují veřejným míněním. Myslím, že tady není moc médií, která by měla dva verdikty soudů, navíc jeden Ústavního soudu, že cíleně manipulovala a lživě informovala veřejnost. Takže možná mluvil Miloš Zeman o sobě, že zaměnil politiku a média.”

Podstatná část společnosti si nenechá líbit porušování svobody projevu

Přidal se i editor týdeníku Respekt Martin Šimečka, jenž na webu respekt.cz tvrdí, že si Zemanova slova o ostrovech negativní deviace, kam vedle mafiánů zařadil i podstatnou část médií, zaslouží ostré odsouzení. „Jsem si docela jist, že společnost – anebo přinejmenším její významná část – si takovou surovost nenechá líbit, naučila se totiž už v devadesátých letech, že veřejný protest proti porušování demokratických zásad, mezi které patří svoboda projevu, je povinnou součástí občanského života,” píše Martin Šimečka.

Petici proti Zemanovu vystoupení si přečtěte ZDE

Pro obranu novinářů a komentátorů však nemají mediální odborníci pochopení. „Je to klasický křik potrefených hus. Koneckonců jedna z dalších manipulací zdejších mediálních deviantů zní, že Zeman se ke svému vítězství prolhal. Hlupáci tomu věří a dokonce to jako ovce dál iniciativně šíří. Aby mi bylo správně rozuměno: Netvrdím, že se Miloš Zeman v předvolební kampani nedopustil několika nepravdivých výroků. Jen říkám, že totéž platí i o jeho protivníkovi z druhého kola,” zmiňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek často opomíjenou skutečnost.

Schwarzenbergův tým žádné důkazy nepředložil, ale nic se neděje

„Nebo snad někdy Schwarzenbergův tým předložil kupříkladu jakýkoli důkaz, že Zemanovu kampaň skutečně financoval Lukoil? Přesto to troubili do světa, kudy chodili. Taková už prostě je volební kampaň. Faktem nicméně zůstává, že Zeman by vyhrál i bez těchto excesů. Prostě byl lepší, v mnoha ohledech. Tohle ovšem devianti nikdy nepřipustí, a tak přispěchají s další manipulační mantrou. A už to jede!” poukazuje mediální odborník Petr Štěpánek.

Mediální expert Petr Žantovský reagoval na kritiku prezidenta ZDE

Přitom sdělovací prostředky spolu s občanskou společností bývají považovány za ty, kteří hlídají demokracii. „Pokud bychom chtěli mluvit o tom, že média jsou hlídacími psy demokracie, tak to bych řekl, že novináři v Česku jsou hlídací psi, kteří mají vzteklinu. Tím, že Miloš Zeman mluvil v inauguračním projevu o médiích, což při takovýchto příležitostech nebývá obvyklé, chtěl zdůraznit tu hloubku virtuální reality, která tady permanentně existuje v médiích,” upozorňuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Radim Hreha.

Vymývači mozků se nezmění ani po projevu, mají to v genetické výbavě

Rozhodně však slova nového prezidenta nebral jako pokus novináře zastrašit. „Že by dělal na média bubáka, tak jsem to nevnímal. Protože to, co řekl, nepochybně nebude mít žádný vliv nebo dopad. Prostě vymývači mozků nijak nezmění svůj přístup, aktivističtí novináři se nezmění, to je jakási genetická výbava,” láme Radim Hreha hůl nad možnou proměnou novinářů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…