Svědectví, která zaskočí i policejní elitu: „Vladislav Husák? Zažil jsem ho na tajných večírcích. Neumíte si ani představit. Generálskou uniformu si nechal šít před deseti lety. Opilý byl už dopoledne!“

04.02.2021 4:43

Vedoucí liberecké krajské policie Vladislav Husák leží ve vážném stavu v nemocnici, informovala Česká televize. V pátek dopoledne byl letecky transportován z chaty v Kořenově v Jizerských horách do liberecké nemocnice. Jak na sociální síti Twitter doplnil policejní prezident a Husákův letitý kolega Jan Švejdar, je ve stabilizovaném stavu. „Podle informací, které mám k dispozici, je stav Vladislava Husáka stabilizovaný a věřím, že bude brzy v pořádku,“ uvedl jeho papírový nadřízený.

Svědectví, která zaskočí i policejní elitu: „Vladislav Husák? Zažil jsem ho na tajných večírcích. Neumíte si ani představit. Generálskou uniformu si nechal šít před deseti lety. Opilý byl už dopoledne!“
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladislav Husák

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
Kdyby ještě žil, asi by měl hodně co říct. Mluvíme o jistém Jiřím Šárovi, který dlouhá léta působil na Praze 6 jako policista. Někdy po revoluci byl popotahován za zásah proti demonstrantům z dob 17. listopadu, aby si jen několik let poté založil vlastní firmu. Ani ta už neexistuje. Její předmět podnikání však byl na počátku 90. let velmi specifický: Šára založil detektivní agenturu. Sbíral informace, chránil a pomáhal.

Jenom už to nedělal za peníze nově vzniklé republiky, ale od civilních obyvatel, vesměs podnikatelů.

Podle našich informací se mu dařilo. Proslaven byl prý zejména pravidelným pořádáním neoficiálních večírků a podobných společenských akcí. Šlo přitom o setkání na bázi velmi nesourodých částí. Na jednom místě se potkávali podnikatelé různého ražení, advokáti i vysoce postavení policisté. Jedním z pravidelných hostů byl i Vladislav Husák. „Vždy v dobré náladě, posilněn chlastem,“ uvedl tento náš zdroj. Vzhledem k citlivosti jím podávaných skutečností ho nebudeme jmenovat.

Co ale můžeme říci, bylo, že se chtěl vyjádřit výhradně k osobě někdejšího policejního prezidenta.

Když už hovoříme o tom prolnutí několika zvláštních skupin, je zajímavé, že Šárovo jméno je prakticky nedohledatelné. Existuje pouze jeden záznam na Googlu: „Vymáhání pohledávek, právní služby. AK Brož & Sokol & Novák. Vymáhání pohledávek, právní služby. JUDr. Jiří Šára – Saha. Detektivní služby“. Pokud na něj kliknete, daný web se neotevře. Šára jako by nebyl.

„Jezdil jsem k Jirkovi Šárovi vyloženě za pobavením. Byl tam luxusní alkohol, byly tam skvělý ženský, byly tam informace a obchodní potenciál. Husák tam jezdil taky, viděl jsem ho tam mnohokrát. Dokonce i v době, kdy už byl ve funkci prezidenta policie, což udivilo nejen mne,“ uvedl náš zdroj. Jak na něj Husák působil? „Nechci to rozebírat do detailů, ale byl to vychcanej člověk. A pil, byl pod konstantním tlakem okolností,“ uvedl.

Další lidé, s nimiž jsme měli možnost hovořit, s Husákem dokonce pracovali. I když to sloveso pracovat možná není namístě. Zkrátka a dobře sloužili u sboru v době, kdy byl Husák na jednom z mnoha velitelských postů. „Na poradě jsme z něho cítili alkohol opakovaně, určitě nejen my,“ uvedli.

Jak oni vzpomínají na dávnou minulost?

„Nevím, co přesně bych měl říct. U policie se hodně řešilo, kdo se Stanislavem Grossem bude jezdit na malej fotbálek, kterej Gross miloval, tam se domlouvaly věci, tam se povyšovalo. Možná se zkuste zeptat bývalýho šéfa protikorupční policie Brycha,“ naznačil lakonicky jeden z těchto uniformovaných hlasů.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Naše zdroje jsme nepřímo konfrontovali z jednoho prostého důvodu. Chtěli jsme vědět, jak je možné, že muž s tak nechvalnou pověstí, jakou Husák má, dodnes sedí na vysokém policejním místě.

Připomeňme, že mu byla vyčítána služba u pohotovostního pluku SNB, který mimo jiné potlačoval protikomunistické demonstrace, a také pozdější vazba na advokáta Sokola. Novináři MF Dnes byl v červenci 2006 přistižen při jízdě rychlostí 190 km/h na rychlostní silnici Karlovy Vary–Praha. V té době si řidiči začínali zvykat na zaváděný bodový systém a výrazné zvýšení pokut za přestupky v silničním provozu. Husák nejprve tvrdil, že předpisy dodržuje, pak se v reakci na kritiku na tři měsíce dobrovolně vzdal řidičského průkazu.

Naše zdroje z prostředí policie nechtěly nic konkretizovat. „To vůbec není na jednu větu. Ptejte se na GIBS, jak Husáka vyšetřuje, jestli jim to tam povolili. Ptejte se jeho kamaráda Švejdara, jak se k tomu postaví. Ptejte se, proč už se před deseti lety chlubil, že má jistou generálskou uniformu, protože podává excelentní politický výkon, jak sám tvrdil, víc k tomu říkat nebudu,“ zněla odpověď.

Jiný zdroj, řekněme, že z byznysového prostředí, byl konkrétnější. „Jestli někdo znal řadu těch, kterými se měla policie zabývat, byl to právě Vladislav Husák, chápete?“ dodal s tím, že nic dalšího rozvádět nebude.

Jméno Vladislava Husáka se do médií znovu dostalo před několika dny poté, co byl nafocen bulvárem na oslavě podnikatele Petra Bendy v jeho teplickém hotelu Prince de Ligne. Na místě byla porušována vládní protiepidemická opatření a Husák po kritice z vedení policie rezignoval k 1. únoru na post šéfa liberecké krajské policie. Nastoupit by měl na útvar policejního vzdělávání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…