Tak, panáčku... Zemanův telefon ze špitálu pokračoval mimo éter a dosti hnusně

10.11.2021 14:32 | Komentář

Výhrůžky fyzickým násilím za natočení rozhovoru s hlavou státu? Realita současné České republiky. Šéfredaktor Frekvence 1 Luboš Procházka si po odvysílání pátečního interview s Milošem Zemanem z ÚVN musel vyslechnout dost nepěkné věci. Pro ParlamentníListy.cz nyní reaguje na kritiku a důrazně odmítá jakákoli nařčení, že rozhovor stříhal nebo že šlo o plánované načasování kvůli údajnému „překrytí“ vyjádření lékařského konzilia.

Tak, panáčku... Zemanův telefon ze špitálu pokračoval mimo éter a dosti hnusně
Foto: Frekvence 1
Popisek: Miloš Zeman v pořadu Frekvence 1

Všechno prý měla být připravená mediální ofenzíva z Hradu. Rozhovor byl sestříhaný, aby nešlo poznat „tragický“ stav prezidenta. Rozhovor byl veden špatně. Rozhovor byl poskytnut „špatnému“ médiu. Moderátor rozhovoru byl špatný. Moderátor vedl rozhovor „adoračně“ nebo „služebně“. Toto je pouze krátká ukázka toho, co všechno po odvysílání zhruba desetiminutového telefonického rozhovoru s hlavou státu od pátku zaznělo. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

Specifický a velmi široký prostor byl rozhovoru a okolnostem jeho vzniku věnován v pořadu Newsroom ČT24 na veřejnoprávní obrazovce. Přestože celková stopáž pořadu je 54 minut, úvodní reportáž, která po všech stránkách zkritizovala rozhovor Luboše Procházky s prezidentem republiky, trvala téměř 17 minut. Pro zbývajících 11 reportáží tak zbylo průměrně něco přes tři minuty na jednu. To pouze pro informaci. 

Autoři pořadu Newsroom ČT24 si do reportáže pozvali hned několik novinářů a komentátorů, aby se k tématu vyjádřili. Jejich skladba je zajímavá. V pořadu různou formou vystupovali namátkou tito lidé: komentátor Petr Honzejk z Hospodářských novin (Economia, majitel Zdeněk Bakala), Marek Švehla z Respektu (Economia, majitel Zdeněk Bakala), Jindřich Šídlo (Seznam Zprávy, dříve Bakalova Economia) či Petros Michopulos (dlouhodobý odpůrce prezidenta, nedávno ho v podcastu označil za „prase“). 

Newsroomu se „povedla“ i jiná věc. V rámci výběru tweetů na téma rozhovoru s prezidentem vybrali i komentář twitterového účtu označeného jako Karel Schwarzenberg. Problém je v tom, že se jedná o falešný či satirický účet, což v pořadu vůbec nepadlo.

Zpět k samotnému rozhovoru Frekvence 1 s prezidentem Milošem Zemanem. Jak to celé bylo? Proč s hlavou státu mluvil právě Luboš Procházka a ne třeba někdo jiný z jiného média? A jaké výhrůžky šéfredaktorovi Frekvence 1 přišly?

Podle svých slov si Luboš Procházka umí představit, že jeho kritika od některých kolegů je vedena závistí, že rozhovor dělal on a ne jiná média. „Ale tu cestu měli stejnou: Požádat o rozhovor a vyčkat, zda nabídku prezident přijme,“ konstatuje a důrazně se ohrazuje vůči tvrzení, že byl rozhovor časově přesně připravený, aby cokoli překryl.

„To, že byl rozhovor načasovaný na pátek, je nesmysl! Měl proběhnout podle původní dohody z pondělí už ve středu – fyzicky v ÚVN. Ale zákaz návštěv, který tam v ten den začal platit, tomu zabránil. Sestříhaný vůbec není. Pouze je odstřižený začátek, kdy jsme se pozdravili a já jsem panu prezidentovi říkal, že pokud by chtěl rozhovor ukončit, z důvodu únavy nebo by se necítil, ať řekne. Věděl jsem, že jsme limitováni časem, proto jsem to řekl,“ uvádí dále Procházka pro PL. Dodejme, že jasným důkazem o tom, že do rozhovoru nebylo nijak zasahováno, je videozáznam ze studia Frekvence 1. Ten v celém znění odvysílala zpravodajská stanice CNN Prima News.

Sám poskytl pořadu Newsroom obsáhlé vyjádření, které se ovšem následně na veřejnoprávní obrazovce neobjevilo. Odvysíláno prý bylo pouze několik vět, které si redaktoři podle svých potřeb vystříhali. „Redaktorce Newsroomu jsem vše dostatečně vysvětlil, ale do éteru šly jen některé mé reakce, které se mnou natáčela po telefonu. Reagoval jsem i na zběsilé statusy tohoto pořadu na jejich sociálních sítích. Ale stejně si reportáž postavili podle svého. Je to úsměvné, že si vytvořili vlastní pravdu,“ nechápe přístup veřejnoprávních novinářů.

Několik dnů po odvysílání rozhovoru přišlo kromě ostatní kritiky i něco ostřejšího, výhružky násilím. „V záplavě kladných i záporných reakcí přišla i taková, že dostanu na budku, že mne trest nemine. Lekl jsem se, a proto jsem se poradil s právním zástupcem, co s tím. Celé to vnímám tak, že se zkrátka mnoha lidem – části společnosti – nehodilo, že prezident republiky veřejně promluvil,“ vysvětluje si Luboš Procházka hrozbu násilím, která se mu objevila v mailové schránce. 

O co přesně šlo? Šéfredaktor F1 redakci ParlamentníchListů.cz text výhrůžného mailu poskytl. Krom jiného je z něj evidentní, že byl odeslán z mailové adresy, která byla za tím účelem zřízena. „Tak panáčku… Myslím, že brzy za to všechno, co jsi udělal, dostaneš na budku. Trest tě nemine, ty hradní agente,“ stálo v mailu, který Procházka obdržel v pondělí před polednem. Na twitteru již uvedl, že se radí se svým právním zástupcem, zda podniknout příslušné právní kroky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …