Tak pozor: Projev Fialy nepobral ani koaliční partner. A je toho víc

23.06.2022 14:04 | Komentář

Ve středu večer vystoupil s mimořádným projevem k občanům premiér české vlády Petr Fiala. Věnoval se v něm krizi v dodávkách plynu a stoupajícím cenám energií. Hlavním cílem je podle něj energeticky suverénní Česká republika, což ale nebude hned. „Potrvá to minimálně dva až pět let a budeme mezitím čelit nejistotě dodávek a vysokým cenám, které jsou výsledkem závislosti na Rusku,“ uvedl. PL.cz se v anketě zeptaly politiků, jak se jim projev líbil. Pirátský europoslanec Peksa vyjádřil nad projevem značné rozpaky.

Tak pozor: Projev Fialy nepobral ani koaliční partner. A je toho víc
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala při projevu k národu

„Účelový projev mající za cíl zastřít skandál monumentálních rozměrů, který odstartoval na pražském magistrátu a jenž metastázuje i na ministerstva (MŠMT). Vláda je otřesena. Úsporný tarif se zatím vznáší v oparu neurčitosti. Není konkretizován, parametrizován. Hysterický tón k nutnosti přerušit fungující toky plynu z Ruska povede jen k dalšímu růstu cen energií. Prostě marnost nad marnost. Letos nás čeká hospodářský pokles o dvě procenta a výše schodku státního rozpočtu bude na úrovni covidových let. Tedy ve výši 400 miliard korun,“ okomentoval premiérovo vystoupení bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD). 

„Těžko ho soudit. Momentálně se snažím zjistit, co vlastně přesně chce udělat s ČEZem a s energetikou obecně, a kde na to chce vzít peníze. Z projevu to moc jasné nebylo a takto bez vysvětlení to vypadá na velkou díru ve státním rozpočtu,“ obává se Mikuláš Peksa, europoslanec za Piráty, předseda Evropské pirátské strany. 

„Očekával jsem konečně zásadní a racionální vystoupení premiéra naší země, ale dopadlo to jako obvykle. Spousta stále stejných výmluv na předchozí vládu a vedle toho konstatování, která všichni dávno známe. Žádná konkrétní řešení, jen další přísliby a vzdušné zámky. Ani zmínka o tom, jak se premiér vypořádá s korupčními průšvihy koaličního STANu. Byl to projev uplakaného premiéra, který je i po půl roce neustále zaskočen, a který nedokáže rychle a efektivně rozhodovat ve prospěch našich občanů. Premiéra, který už všechny přesvědčil, že není schopen vyvést naši zemi z krize. Premiéra, který působí jako žáček, co svůj neúspěch umí svést jen na někoho jiného,“ sdělil Ondřej Knotek, europoslanec hnutí ANO. 

„Jsem rád, že k projevu na všech TV stanicích vůbec došlo, že premiér ukázal, že si uvědomuje závažnost situace. Rozhodující ovšem nejsou slova, rozhodující budou činy a až po nich půjde s nadhledem a s odstupem hodnotit premiérův projev v jeho úplnosti,“ konstatoval Michael Canov (SLK), senátor za Liberecko, místopředseda ústavněprávního výboru Senátu Parlamentu ČR. 

„Hodnotím spíše pozitivně, ovšem chyběla mi tam úzká spolupráce v rámci EU,“ ohodnotil Petr Orel (Strana zelených), senátor za Novojičínsko. 

„Oceňuji sociální, tj. snížené tarify za energie pro domácnosti ve špatné ekonomické situaci. Správně by ale tyto dotované tarify měly být kompenzovány naopak vyšší sazbou bohatých a velkých firem, čili určitá progrese tarifu. Kromě toho šlo o velkohubou chválu vlády. Pan Fiala úplně zapomněl, že drahota války, kterou podporuje, nepostihla jen účty za elektřinu, ale také ceny benzinu, potravin, bydlení atd. O tom pan premiér pomlčel a řešení nemá žádné. Nejnápadnější ticho bylo ovšem okolo zkorumpovaného hnutí STAN. Tato strana musí ve vládě skončit, protože je prolezlá hnilobou skrznaskrz. A to je také to jediné, o čem měl být projev, pokud byl nazván mimořádným. Drahota je tu s námi už půl roku, na té nic mimořádného není,“ zareagoval Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených.

„Bohužel, přesně dle očekávání. Premiér oznámil, že lidem bude hůř, vláda je v tom nenechá, ale žádné řešení nemá. Za vše může Babiš s Putinem. Je hezké, že se premiér učí nová gesta, ale ani ta mu nejdou. Jedním slovem zoufalé,“ myslel si Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru PS.

„Premiér v projevu ignoroval korupční skandál, nepředstavil strategii boje proti drahotě, nedal jasně najevo, co je cílem našeho předsednictví EU a nedal lidem naději ani vizi lepší budoucnosti. Potřebujeme odvahu a jasné cíle. Tato vláda nemá ani jedno. Jen skrývá průšvihy,“ je přesvědčen Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě. 

„Projev premiéra Fialy k národu je pro mě zklamání. Ani slovo o korupci a organizovaném zločinu v řadách vládních stran, ani slovo o předsednictví naší země v Radě EU, velmi málo k řešení megainflace a zdražování. Za všechny naše současné problémy může bývalá vláda, případně Rusko. Důležité informace, jak Fialova vláda hodlá dlouhodobě řešit energetickou situaci i částečnou finanční pomoc veřejnosti: Pozitivní je změna u vlády v přístupu k obnovitelným zdrojům energie a energetickým úsporám. Místo ‚projevu k národu‘ by byl vhodnější formát mimořádné tiskové konference s možností konkrétních dotazů a konkrétních odpovědí,“ okomentoval Libor Rouček, bývalý europoslanec za ČSSD, exmístopředseda Evropského parlamentu.

„Jen dětinské výmluvy na jiné. Neschopnost řešit důsledky svých vlastních rozhodnutí o sankcích. Naprosto zoufalý nezájem o řešení existenčních problémů občanů naší země,“ sdělil Zdeněk Škromach (ČSSD), bývalý 1. místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí i místopředseda Senátu ČR. 

„Projev nic nového nepřinesl a nesdělil. Šlo spíš o poněkud troufalý zastírací manévr s cílem překrýt současné korupční potíže vládní koalice a bezradnost v kauze Dozimetr, kterou vůbec nezmínil, ač otřásá touto vládou. Jeho svádění krize na Babiše už je trapné a dětinské. Sedí tam již sedm měsíců a nic nepředvedli. A nazvat toto přehnané amatérské divadelní představení zásadním projevem k národu je troufalost a blamáž. Národ se nic nedozvěděl krom taktiky této vlády – nejlepší obrana je útok. Projevem ještě více vykopal příkopy mezi vládou a lidmi a zintenzivnil vzájemnou nenávist,“ vypozorovala Marie Benešová, bývalá dvojnásobná ministryně spravedlnosti. 

„Omlouvám se, ale nesledoval jsem jej. Od covidu a zvláště pak v posledních měsících značně depresivní zpravodajství cíleně vynechávám. Včetně TV. Již tak mám dosti ‚blbou náladu‘. Nač to prohlubovat? Navíc takřka nikomu a ničemu už nevěřím. Mediální masáže přenechávám jiným, možná ‚tvárnějším‘. I když stále doufám, že zdravý rozum zcela nevymizel. Ani paměť národa,“ doufá Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD, primář interny Fakultní nemocnice Bulovka. 

„Žádné převratné myšlenky jsem nečekal, neměl bych tedy být ani zklamán. Nicméně takovou obsahovou prázdnotu, jakou pan premiér předvedl, jsem také nečekal. Co jsme se vlastně dozvěděli? Že za všechno může jen Babiš s Putinem, a že tyto dvě osoby budou pro Fialovu vládu pohodlnou omluvou pro jakýkoliv problém, s nímž se tato země potýká. A že se jich na nás valí spousta! Fiala jen potvrdil, že bude rozhazovat peníze na všechny strany, ale bude tomu říkat, že se pomáhá cíleně. Jenomže to krizi pouze prohloubí a zadělá na další krize v budoucnu, což už Fiala neuvedl. Fiala pouze slíbil, že se z krize proutrácíme. Stejně jako by to slíbil jakýkoliv zatracený socialista... Stejně tak neuvedl, že na energetické krizi se valnou měrou podepsala iracionální zelená politika Evropské unie, před níž se Fialova ODS sklání s poslušností spolehlivých vazalů. Ani slovo o tom, že je nutné opustit systém emisních povolenek. A hlavně, Fiala neuvedl ten jeden jediný způsob, jak se z krize dostat: Deregulovat a nechat fungovat trh, aby se maximální možnou produkcí vyrovnala propast mezi množstvím peněz v systému a množstvím zboží. Signál je tedy jasný: Recept nemáme, ale protože lze vše pohodlně svést na Babiše a Putina, vlastně nám to ani nevadí,“ představil svůj pohled Luboš Zálom, místopředseda Svobodných. 

„Předseda vlády, který národ otravuje s tím, aby mu řekl, že za všechno může jeho předchůdce, že Rusko a Putin jsou fuj a že on a jeho vláda jsou skvělí, pročež si občané mají připravit peněženky, neb ceny poletí nahoru jak nikdy předtím a lidé budou za všechno platit jak mourovatí, opravdu, ale opravdu není politik na svém místě,“ myslí si Petr Štěpánek, první místopředseda Trikolory. 

„Chtělo by to činy, a ne slova a dluhy,“ upozornil Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a expředseda poslaneckého klubu ODS, stínový ministr financí hnutí Trikolora.

„Projev Petra Fialy byl řemeslně dobrý. Obsahově nepřinesl nic nového. Jeho účelem bylo vyvolat dojem, že vláda problémy řeší. Stoupenci vlády projev chválí, odpůrci kritizují a nerozhodnuté neoslovil, protože jej z valné části nesledovali. Fiala navrhuje řešit drahotu státními dotacemi. Přitom je mnohem úspornější, aby vláda nakoupila přímo plyn od těžařů za nejnižší možnou cenu na světovém trhu, a ne předražený od německých překupníků. Že to jde, dokazuje Viktor Orbán v Maďarsku, kterého považuji za nejvýznamnějšího středoevropského politika spolu s Václavem Klausem. Rovněž Fialova vláda není schopna realizovat práva státu jako většinového akcionáře v ČEZu tak, aby nejprve prodal elektřinu doma a až zbytek vyvážel. Právě na to míří návrh zákona o zástupcích státu v obchodních korporacích podaný SPD, který by umožnil Parlamentu toto prosadit, když toho není schopna vláda, která sice zástupce státu do ČEZu nominovala, a tak jim zajistila velkorysé odměny, ale hájení zájmu státu po nich nechce. Fakticky se pomoc pro sociálně slabé ze státního rozpočtu přelije do zisku německých obchodníků s energiemi,“ konstatoval Zdeněk Koudelka, bývalý poslanec, advokát, člen Trikolory.

„Ano, projev to byl opravdu mimořádný. Není se čeho bát, energie – to bude sice šok, ale nenechají nás padnout. Nebude od věci modlit se za mírnou zimu,“ okomentoval Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné. 

„Rétoricky dobrý, vizuálně zajímavý, to určitě ano. Velice příjemné pozadí a výrazná gestikulace určitě utkví v paměti. S obsahem projevu to je horší. Sice se premiér pokoušel nastínit problémy a poodhalit, jak je vláda chce řešit, ale vlastně jsme se nic konkrétního nedozvěděli. Ohromil veřejnost miliardovou částkou, kterou chtějí uvolnit z rozpočtu (zrušení superhrubé mzdy hlasováním ODS stálo ale rozpočet ČR více), vše bez konkrétních řešení. Vypadá to tak, že teprve nyní na návrzích „jak na to“ pracují a nic není jisté. Osobně mě zaujala snaha ‚koupit elektrárnu‘, tedy ne získat 100 % ČEZ! Ani slovo o plynu a centrální zásobování teplem je taky asi odsouzeno k zániku. Úplně se premiér vyhnul vnitropolitické situaci a ztráty důvěry lidí v jeho vládu. Ne že by byl u voličů jiných stran někdy oblíbený, ale v republice nejsou jen lidé politicky angažovaní, ale i lidé, kteří potřebují pomoci a podporu v této nelehké době. Prostě, pane premiére, jsme všichni občané České republiky a od vlády očekáváme, že budeme na prvním místě my, a ne vaše zahraniční politika,“ napsal Leo Luzar, bývalý poslanec a exmístopředseda KSČM. 

„Před takovým projevem je vždy potřeba umět definovat skutečné příčiny a stanovit si ty správné cíle. Slova pana premiéra ukazují, že se to konečně částečně stalo. Například zrušení plateb za obnovitelné zdroje je bezpochyby správný krok. Tato pomoc však měla přijít mnohem dříve, stejně jako razantnější snížení spotřební daně. To je taková pomoc, která uleví všem, a narozdíl od rozhazování dávek a podpor nepodporuje inflaci. Cíl, který premiér Fiala pojmenoval jako energetická suverenita, je také správně stanoven. Je ovšem potřeba být důslední, vykašlat se na Green Deal, který nám vše zdražuje a nově nařizuje elektromobily, na jejichž součástky potřebujeme Čínu. Závislost na Číně, stejně jako na jakékoliv jiné velmoci, nemůže být nikdy cílem suverénní země. Pan Fiala rovněž promarnil příležitost rozlišit škodlivý vliv politiky lockdownů na naše hospodářství, místo toho pokračoval ve skrývání odpovědnosti politiků za pojem „pandemie koronaviru“. Je dobře, že premiér vystoupil, vysvědčení vládě ale vystavíme až 30. června,“ prozradil Libor Vondráček, předseda Svobodných.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …