Tak to je ostré. Řeč generála Alojze Lorence na Karlově univerzitě má dohru v nejvyšších místech

27.11.2018 12:00

ANKETA Univerzita Karlova čelí kritice, že do debaty k výročí listopadové revoluce minulý pátek pozvala tehdejšího šéfa StB generála Alojze Lorence. Je, nebo není správné, aby symbol komunistické tajné policie přednášel studentům? ParlamentníListy.cz se v rámci ankety zeptaly českých politiků.

Tak to je ostré. Řeč generála Alojze Lorence na Karlově univerzitě má dohru v nejvyšších místech
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alojz Lorenc v Institutu ASA

Politici se v názorech liší nejen vzhledem k politické příslušnosti či názorovému ukotvení, ale různé názory mají i lidé ze stejných stran. I řada opozičních pravicových politiků je přesvědčena, že zakazovat Lorencovi vystoupit na univerzitě by nebylo demokratické a popíralo by to akademické svobody.

Redakce politikům položila následující otázky: Co říkáte na to, že v rámci výročí listopadu 89 vystoupil před studenty na Univerzitě Karlově exšéf StB generál Lorenc? Univerzita se hájí, že v diskusi prezentoval stanoviska tehdejší moci. Souhlasíte s tím? Je Lorencovo vystoupení na UK legitimní nebo demokratické?

Podle exministra zahraničí a šéfa sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka z ČSSD je univerzita svobodný prostor. „Na její půdě lze zkoumat a debatovat různé názory. Generál Lorenc je dnes pouze pamětník a studenti by měli být schopni jeho vystoupení kriticky zhodnotit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

„Na této diskusi jsem nebyl, ale podle toho, co jsem četl v médiích, nebyla účast Alojze Lorence zvládnutá. Pokud se opravdu nepřipomněla v celé šíři jeho role v rámci StB a pokud se nepřipomnělo jeho odsouzení právě za činnost v StB, je to fatální chyba. Jeho pohled mohl být zajímavý, ale pod kritickou palbou. Jinak jeho zlehčující řeči mohou problém předlistopadových poměrů pro generaci, která je už nezažila, spíše zamlžit než osvětlit,“ uvedl poslanec a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálek je přesvědčen, že veřejnost by měla znát komunistické aparátčíky. „Ale je nutné to uvést na začátku v kontextu i jejich odsouzení,“ dodal Michálek.

„Nejsem si jistá, že je správné se takto ptát. Každopádně, pozvání pana Lorence bylo projevem svobodné vůle a nedemokratické by bylo pozvání zakázat. Už starověcí válečníci dobře věděli, že pokud chceme nepřítele porazit, musíme jej napřed co nejlépe poznat,“ připomněla čerstvá senátorka Jitka Chalánková.

„Nevidím v tom problém, pokud studenti věděli, co je zač. Já si s chutí taky popovídal s Miroslavem Štěpánem,“ reagoval předseda KDU-ČSL a někdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová je toho názoru, že univerzita má chránit vědomosti a šířit vzdělání. „StB byla součástí (tvrdé) reality roku 1989. Pozvání je věc akademických svobod. V žádném případě to neznamená politickou legitimizaci tehdejších poměrů nebo StB,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Valachová.

Zcela odlišný názor projevil místopředseda Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura. „Vzhledem k tomu že 17. listopad podle dosavadních informací zorganizovala i část StB, tak je naopak velmi potřebné, aby začali pozadí osvětlovat i jeho autoři – a není lepší místo, kde začít, než studentská posluchárna,“ míní Okamura.

„Pro mě osobně je to především absurdní,“ napsal redakci poslanec ODS a někdejší šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. „Já mám naši fakultu spojenou s okupační stávkou, kdy jsme ve stejných prostorách organizovali všechny akce, psali letáky a časopis a spali ve spacácích. V podstatě jsme čekali až bezpečnostní složky podřízené Lorencovi zasáhnou a pozatýkají nás. A dneska – i když staré struktury vylézají ze všech možných děr – je šokující, že se tam Lorenc vypraví osobně a rozdává moudra. Ať si dává rozhovory, ale jinde. Mimochodem, není u nás platný jeho federální rozsudek o výkonu čtyřletého nepodmíněného trestu? Další absurdita,“ uvedl Pavel Žáček.

Nepřehlédněte VIDEO. Ministr Staněk pro PL promluvil o Babišově vládě i dotacích na kulturu.

Poslanec SPD Radovan Vích míní, že pokud studenti generála Lorence pozvali na akademickou půdu, měli o jeho názory zájem. „Pokud někdo vystupuje na akademické půdě, bezpochyby to slouží ke kultivaci demokracie a akademické svobody, která byla v minulém století potlačována právě režimem, kterému právě generál Lorenc sloužil,“ uvedl Vích.

Podle místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny je podstatou vědeckého zkoumání vyslovování tezí a jejich následné potvrzování či vyvracení. „V tomto smyslu tedy bylo vystoupení pana generála Lorence na půdě UK zcela legitimní. To platí tím spíše, že jsme dnes častěji svědky snah některé názory zakazovat a jejich nositele trestat (myšleno společensky dehonestovat). Tak vždy začínala totalita. Já osobně jsem (až na pár výjimek) pro absolutní svobodu slova, a to nejen na akademické půdě,“ řekl redakci Foldyna.

Čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg připustil, že pokud byl Lorenc oprávněnými lidmi pozván, nelze s tím nic dělat. „Demokracie je diskuse, pravil TGM. Že on není demokrat, je nechvalně známo. Ale když pořád slyšíme Bureše a Falmera (údajná krycí jména premiéra Babiše a šéfa KSČM Filipa, pozn. red.), tak proč ne jejich bývalého šéfa?“ ptá se Schwarzenberg.

„Nebudu dělat to, co mi vadí, když dělají někteří ‚nejmorálnější‘ a ‚nejobjektivnější‘, jak sami sebe definují tito lidé, a totiž kádrovat, kdo, kam či na jakou může jít přednášku, seminář nebo konferenci,“ napsal redakci poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

„Kdo jiný by měl vysvětlit poměry za minulého režimu než ti, kteří jej zažili? Jsem rozhodně proti přepisování dějin a historici mají plné právo využít pamětníky ke svému bádání. Vystoupení na univerzitní půdě (na které se konala i konference OIC) považuji za přípustné,“ konstatoval místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jiří Kobza z SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …