Takhle škodil ten sprosťák David Rath. Hovoří Tomáš Cikrt

21.05.2012 4:41

Jaký je vlastně člověk David Rath? „Báli se ho lidi v komoře, báli se ho lidi na ministerstvu, báli se ho lidi ve zdravotnictví a také na krajích,“ zhodnotil někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt bývalého hejtmana Středočeského kraje. Cikrt v rozhovoru ParlamentníchListů.cz nejenže Ratha nazval lhářem a podvodníkem, ale má i za to, že jej policie podezírá právem. Ne snad kvůli mamonu, ale především proto, že měl rád moc a tou se nechal opojit tak dalece, že jej připravila o postřeh.

Takhle škodil ten sprosťák David Rath. Hovoří Tomáš Cikrt
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Dalo by se říci, že oba dva mají zcela rozdílné názory na to, jak by mělo zdravotnictví fungovat. Ovšem zatímco někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt má za to, že Rath vlastně zničil sám sebe, naopak Rath si podle něj takovou myšlenku asi vůbec nepřipouští. Podle Cikrta je totiž Rath tak vysoce přesvědčený o své chytrosti, že by jej nikdy nenapadlo, že jej může policie nejenže sledovat, ale dokonce i lapit.

„Notorický lhář, sprosťák a podvodník - silná, ale doložitelná označení - byl léta letoucí čitelný a průzračně odpudivý. Každý, kdo s ním kdy přišel do styku, nemohl mít pochybnosti. David Rath byl pořád stejný, nepřetvařoval se, nehrál si na dobráka. Jak je tedy možné, že v první lize české politiky zůstal tak dlouho? Důvodů je víc,“ napsal nejprve Cikrt pro web Neviditelný pes.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Později tato slova v trochu jiné modifikaci použil i pro ParlamentníListy.cz. „Je s podivem, že u novinářů býval Rath oblíben. Myslím, že je to hlavně proto, že je zásoboval svými bonmoty a tím se pak dostal na titulní strany. Ovšem právě tím byl u novinářů v určitém hájemství. Vždy se mávlo rukou nad tím, že je to hulvát, ale vždy řekl něco zajímavého a tak to byl vděčný subjekt pro spolupráci, který to také uměl moc dobře využívat,“ začal sypat na konto Davida Ratha Cikrt.

I na ministertstvu měl svůj triumvirát

„V těch středních Čechách Rath dotáhl jen to, o co vždy usiloval. On se totiž vždycky snažil spojit několik mocenských táborů dohromady, aby pak mohl neomezeně vládnout. Již se o to pokoušel na ministerstvu zdravotnictví. Tam byl totiž takový triumvirát tří lidí, kteří spoluzakládali Lékařský odborový klub – zatímco Rath se stal ministrem, tak Milan Kubek se stal místo něj prezidentem komory a Pavel Horák – to byl také kdysi odborář – se stal šéfem VZP. Dalo by se ale říci, že se Horák pak emancipoval a začal spolupracovat se všemi včetně ODS,“ připomněl minulost Cikrt.

Tento model podle něj pak využíval Rath rád i ve středních Čechách na hejtmanství, kde si kolem sebe vytvořil tým „svých věrných lidí, ochotných udělat cokoliv“. „Těmi lidmi pak ovládl nemocnice.  Tam byl totiž dobrý zdroj financí a také moci. Vždyť si vzpomeňte také na to, jak si z veřejných peněz udělal i kampaň,“ zavzpomínal dále Cikrt.

Co ale uměl Rath dokonale?  Podle Cikrta měl především správný čich na to, jak uchopit moc.

Dělal podvody s licencemi

„To, co já mu vytýkám, je to, že je to notorický lhář. Vždy jsme ho mohli chytit za mnoho vět, které nejsou pravdivé. Je to ale také podvodník. Já to klidně zopakuji, že je to podvodník. Klasickým příkladem je pak podvod s jeho licencemi pro výkon lékařské praxe. Aby mohl vykonávat svou lékařskou praxi, tak totiž musel doložit nějakou praxi minulou, ale zjistilo se, že ty licence byly zfalšované,“ vypočítal.

Cikrt ale Rathovi především vyčítá jeho postoj k brandýské nemocnici. „Tam šlo o zneužití politického postavení. On tam totiž jednou přijel na kontrolu, kterou neměl právo dělat , ale mediálně se tam navezl se suitou svých spolupracovníků a s jedním vybraným novinářem. Nakonec ta kontrola nezjistila nic, ovšem pozdější mediální vyjádření Ratha tu nemocnici těžce poškodilo. Důvěra pacientů následně prudce klesla,“ upozornil Cikrt na přešlap dnes již bývalého hejtmana.

Co se týče kladenské nemocnice, o níž se ve spojitosti s obviněním Ratha hodně hovoří, tak tam Cikrt míní, že si do jejího vedení Rath vybral své věrné ovečky především proto,  aby se tam mohly provádět zakázky, které byly dopředu cinknuté.

Dusil je a pak na ně poslal kontrolu

„Já znám ale ještě Ratha z doby jeho působení v Lékařské komoře. Tam si vždy tvrdě vyřizoval účty se svými nepřáteli, kteří se mu postavili. Když se mu někdo postavil na schůzi komory, tak jej tam pak dokázal dusit i několik hodin. Na ´nepřizpůsobivé´ lékaře pak posílal různé kontroly, třeba z finančáku. Já jsem s ním jako někdejší šéfredaktor Zdravotnických novin často zápasil o peníze z inzerce farmaceutických firem. Komora totiž měla svůj časopis, kam firmy také inzerovaly. A Rath jim dával jasně najevo, že pokud nechtějí mít problémy, tak musejí ´sekat dobrotu´. Právě proto proti nám leckdy aktivně vystupoval,“ rozhořčil se Cikrt.

„On měl ale i své věrné právníky. Vzpomínám si na doktora Macha a Buriánka. Mach dostával jako právník dobré peníze v komoře, neboť byl komorovým právníkem. Navíc pak dostával peníze i od jednotlivých lékařů, které zastupoval. Dalším jeho věrným právníkem byl doktor Buriánek. Mach i Buriánek dál fungovali i za Kubka, ale Buriánek se navíc podílel na tvorbě ovládacího ´nemocničního molocha´ ve středních Čechách. Rath to totiž chtěl mít všechno v těch středních Čechách centralizované,“ pronesl dále na adresu obviněného poslance bývalý mluvčí.

Není nějak význačně chytrý

Upozornil ovšem, že je chybou si myslet, že je Rath nějak význačně chytrý: „On není tak chytrý, ale tak do sebe zahleděný. Já mu to ale ze srdce přeji a bavím se tím, že nevěděl, že jej půl roku sledovali. Přitom i on má své kontakty, známé na policii. Ale toto bylo tak dobře připravené, že se nic nedozvěděl. On si ale byl jistý, tak se ani nijak preventivně nebránil.“

„U něj nezafungovaly ty normální instinkty podvodníků, co jinak jsou opatrní. Byl si jistý, že po něm nikdo nepůjde. U něj to ale dle mého soudu nebyla ´nenažranost´, i když se nikdy netajil tím, že má rád peníze. Pro něj je totiž důležitější jeho moc. Měl pocit, že ty střední Čechy má už tak pod palcem, že v tom jeho hájemství již na něj nikdo nedosáhne,“ podotkl Cikrt.

Jsou zraněni tím, že jejich "hrdina" je stejný

Připomněl ale, že se Rath stal pro mnohé – a to hlavně svou rétorikou – určitou nadějí, že nenechá spát podvodníky. „Stavěl se totiž do role toho, že se nebojí jít proti neřádům. Upozorňoval na věci, které sem tam měly racionální základ a pro mnoho lidí byl jejich hrdina. Proto se nyní cítí být zraněni tím, že ten jejich hrdina je také takový bídák, jako ti, které kritizoval,“ pronesl dále Cikrt.

Bývalý mluvčí přitom všem vnímá dobou práci policie a vůbec nevěří tomu, že by někdo Rathovi do krabice od vína peníze narafičil, jak se nyní mediálně spekuluje a koneckonců, jak se hájí i sám Rath. „A kdo by to na něj narafičil? To tvrzení je podle mého soudu hodně na vodě. Do léčky ale spadne jen ten, kdo má tendenci podvádět! Kdo ho nutil, aby dělal podivná výběrová řízení, a aby si k sobě bral opilce Kotta, když jej ODS již nechtěla? On si totiž rád vybíral lidi, kteří byli nějak zranitelní a ti pak pro něj byli ochotní dělat všechno.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …