Takhle vypadá oko Bořka Šípka: Dorůžova vypálené v severočeských pecích

27.09.2012 15:01

Rozpálené pece sklářů v Novém Boru byly několik zářijových dní v plném zápřahu. Právě v Libereckém kraji vznikla skleněná originální cena v designu od Bořka Šípka, kterou za pár dní převezmou nejlepší čeští manažeři. Vedle artefaktu, který využívá efektu starodávných těžítek na stůl, pracuje držitel rytířského řádu umění na velké zakázce pro čínský palác.

Takhle vypadá oko Bořka Šípka: Dorůžova vypálené v severočeských pecích
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sklárna Bořka Šípka

Světoznámý architekt a designér Bořek Šípek si v těchto dnech pohrál kreativně s minimalistickými představami českých manažerů. Ti budou začátkem října rozdělovat ceny pro největší borce tuzemského managementu. Čtyři z nich si odnesou designový skvost, na kterém podle návrhů Bořka Šípka právě dopracovali skláři z Nového Boru. Právě v severních Čechách na Českolipsku provozuje Bořek Šípek už rok svou vlastní sklárnu. „V říjnu budeme slavit první výročí,“ podotýká, když popisuje práci na jedné z posledních tvůrčích zakázek.

Křišťálová koule s barevným tajemstvím


U Oka kompetencí, jak se skleněné trojrozměrné ocenění jmenuje, si Bořek Šípek pohrál s barevným kouzlením. „Design vychází ze symbolu oka, který pořadatel soutěže používá. Jde o oko rozdělené na tři díly. Tento motiv byl zadáním pro mou práci. Objekt je celý průhledný, křišťálový. Pouze při pohledu shora se na něm objevuje růžovofialový odstín – je to korporátní barva pořadatelské organizace,“ prozrazuje ParlamentnímListům.cz malé tajemství.

Kouzlo starodávných dob v moderním pojetí


Pro tvůrce mimo jiné cen Thálie není úplně typické zaměření na minimalistický design. „Ceny Thálie jsou pochopitelně volnější tvorbou, mohou být i více dekorativní. Manažeři pro změnu lpěli na zachování minimalismu,“ dodává k aktuální práci. Přesto kromě barevného zpestření průhledného exponátu se mu podařilo zdánlivou jednoduchost zadání oživit. „Mám rád staré techniky, i tentokrát jsem chtěl takový motiv uplatnit, takže můj výtvor je vlastně obdobou starodávných průhledných těžítek, v nichž bývají ornamenty, které se při bližším pohledu zvětšují,“ upozornil na zajímavý detail, který mnozí dobře znají.

Bořek Šípek bývá vždy přítomen u výroby prototypu. „Jsem osobně u pece v Novém Boru, dokud vše nesedí přesně. Až když se dostaneme k finální podobě, může už výroba běžet beze mě,“ poodkrývá své postupy ParlamentnímListům.cz. Výroba jednoho kusu na huti trvá asi hodinu, pak následují práce v dusírně a „barevné kouzlení“. Prestižních pamětních „Ok kompetencí“ se vytvářelo několik, a to pro každou z kategorií celostátní soutěže projektový manažer roku.

Kdo by dělal, když má doma tátu skláře


Kromě toho, že Bořek Šípek provozuje uměleckou sklárnu na Českolipsku, sleduje i tamní regionální boj s nezaměstnaností a těžkostmi, které provázejí rozvoj řemesel v tomto problematickém místě, které není daleko od Varnsdorfu, ohnisku problémů Šluknovského výběžku.  „Sleduji to a ty problémy jsou skutečně vidět. Jsem osobně napojen na tamní sklářskou školu a moc dobře vím, jak je problém sehnat kvalitní a motivované žáky. Proč by na takovou školu mladí lidé šli, když vidí doma svého tátu skláře nezaměstnaného!“ nediví se vůbec tomu, proč se o severu hovoří jako o kraji s úpadkem řemesel. Situaci zná detailně i proto, že do letošního roku působil mimo jiné jako děkan na liberecké univerzitě.

V pořadníku je čínské zboží


Slavnostní udílení cen Projektový manažer roku 2012 se uskuteční 9. října na galavečeru v Praze, kdy se o držitelích tohoto titulu rozhodne mezi 13 osobnostmi úplně poprvé. V té době už světoznámý výtvarník bude plně vytížen na dalších unikátních zakázkách. Aktuálně jde například o práci pro Asiaty – v Pekingu a Šanghaji baží po lustrech, stolní dekoraci a skleničkách Čecha, který působil v Německu, Nizozemsku a jeho díla zdobí galerie a muzea po celém světě. „V Pekingu vzniká nový obchod Crystal Palace, který bude postaven právě hodně na mých výrobcích, a to od lustrů, přes drahé vázy po stolní výrobky, prostě veškerý průřez našeho sortimentu,“ dodává s pousmáním, že je zajímavé, že čínské zboží nekvalitní úrovně se valí do Čech a on paradoxně dováží kvalitní design pro změnu Číňanům. „Je to paradox, ale je to dobře. Podivuhodně se otevírá cesta importu do Číny, což jsme dříve nepozorovali. Začíná převažovat import nad exportem,“ doplňuje držitel německé ceny za architekturu, Rytíř umění a literatury Francouzské republiky a Ceny za užité umění a architekturu prince Bernharda. Kromě toho v současné době připravuje novou kolekci na příští rok a osobní dary pro členy různých představenstev.

Kdo má zájem vidět Šípkův manažerský design naživo, bude mít možnost na udílení cen v pražském Centru současného umění DOX pro kategorie: Projektový manažer / Projektová manažerka roku, Projekt roku, Charitativní (neziskový) projekt roku, Studentský projekt roku a Síň slávy. „Celou akci podpoří Bořek Šípek i svou doprovodnou expozicí výtvarných děl,“ zdůraznila Markéta Arazimová ze Společnosti pro projektové řízení, o. s., která soutěž pořádá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …