Těchto sedm věcí mělo zaznít v neděli u Moravce, udeřil krajan z Kanady Jírovec

05.01.2015 21:20

JINÝMA OČIMA Demokracie západního typu je zcela vyprázdněný pojem, koloniální politika Západu pokračuje, srabství vlastních politiků je třeba odsoudit. Tohle měli říct podle biologa žijícího v Kanadě a drsného kritika Západu Jiřího Jírovce sociologové v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Nicméně Iveta Radičová i Jan Keller v něm prý promrhali svou příležitost.

Těchto sedm věcí mělo zaznít v neděli u Moravce, udeřil krajan z Kanady Jírovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

Anketa

Vadí vám výroky Tomia Okamury na adresu muslimů?

6%
94%
hlasovalo: 11722 lidí

"Byla to v podstatě promrhaná příležitost, protože Moravec žádnou diskusi, ani prezentaci ucelené koncepce, nepřipustí. Je naprosto tragické, když profesionálové přes vědu o lidské společnosti nejsou schopni anebo ochotni vidět příčiny současného stavu. Ono je krásné mluvit o deficitu demokracie, rozbité Evropě, krizi sociálního státu a snaze pomáhat ostatním státům s demokracií. Jenže to jsou v podstatě bláboly, které jen zakrývají podstatu věci," podotýká pro ParlamentníListy.cz Jiří Jírovec. Takto kritizuje nedělní pořad Otázky Václava Moravce, kde diskutovala bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová s europoslancem Jane Kellerem. Oba jsou hlavně renomovanými sociology.

Sociologové při zemi

Radičová i Keller se prý chovali jako beránci. "Oni samozřejmě vědí, že pravou příčinou současného stavu je chamtivost, tedy snaha přitáhnout co nejvíc bohatství na svou stranu. Jenže nikdo se jich neptá tak, aby to mohli říct naplno. Radičová prohodila cosi o tom, že se Západ snažil pomáhat ostatním zemím, aby se dopracovaly k demokracii. Člověk by až slzu dojetí zamáčkl. Myslí si tato socioložka, že třeba Němci koupili Škodovku proto, aby měli Češi práci? Nebo, že Západ povalil Kaddáfího, aby se tamní obyvatelstvo zbavilo diktátora? Je to směšné," kritizuje krajan z Kanady.

V pořadu se mluvilo o tom, kdo má vlastně nést politickou i finanční tíhu spojenou s migrací obyvatel z válkou postižených států. "To je takový cimrmanovský krok stranou, který umožňuje převést globálně vzniklý problém na úvahy o mizející střední vrstvě a ohrožení sociálního státu," glosuje.

Sedm jasných odpovědí

Pokud by účastnící takové diskuse brali svoji příležitost v médiích vážně, měli podle Jírovce naprosto otevřeně sdělit těchto sedm bodů.

1, Vinu na dané situaci mají západní politici, kteří v postkoloniální éře pokračují ve snaze udržet si přístup k bohatství jiných zemí.

2, K migraci by nedocházelo, kdyby Západ neustále nerozfoukával doutnající problémy a nezahajoval války, byť pod honosnými názvy.

3, V současném světě není možnost soudit politiky za to, co dělají. To se týká zejména těch amerických a izraelských.

4, Je nutné odsoudit srabství vlastních politiků, kteří bezmyšlenkovitě a hlupácky podporují politiku velkých bratří. K tomuto bodu ještě Jírovec dodává: "Srabem se stal sám velký Havel, když velmi rychle opustil myšlenku neangažovanosti. Havel se bohužel nechal koupit 'ovacemi vestoje', které přijímal právě od těch lidí, kteří za válkami stojí. Všimněme si, že Havel je oslavován za přivedení České republiky do NATO. Tedy do organizace, která je svým způsobem agresivní."

5, Západ má náklady na uprchlíky již dávno předplacené. Je dobře známé, že Afrika splatila mnohonásobně víc, než jí Západ kdy půjčil.

6, Demokracie západního typu je zcela vyprázdněný pojem. Vláda lidu v podstatě nikde neexistuje. V USA i Kanadě vládnou peníze. Demokracie nespočívá v tom, že můžete otevřeně nadávat politikům. Těm to je jedno.

7, Totéž platí o lidských právech. Ta jsme ochotni žádat pro pár vybraných disidentů. Jenže to jsou všechno lidé, kteří by se nemuseli ničeho obávat, kdyby dodržovali zákony. To je heslo, které na Západě s oblibou používají politici kdykoli se upevňuje kontrola nad společností: "Law obiding citizens have nothing to warry about".

Sociologové pod drobnohledem

"Zmínění sociologové se ani vzdáleně nedotkli toho, že bez geopolitických her a strategických plánů, jejichž cílem bylo rozvrátit režimy v Libyi, Iráku, Afghánistánu a Sýrii a dostat se přes Ukrajinu na kobylku Rusku, by nedošlo k devastaci tamních infrastruktur a konec konců ani k radikalizaci skupin, které ve vlastním zájmu cvičíme, vyzbrojujeme a politicky podporujeme," podotýká.

"Jistě, mají dobrou výmluvu. Nejsou přece politologové. A jako sociologové to možná ani vědět nechtějí. Nicméně, jako sociologové by se mohli zabývat tím, kde je hranice mezi údajnou touhou po demokratizaci a důsledky jejího přinášení prostřednictvím raket a bomb. Problém je v tom, že o takový pohled nemají politici zájem a vlastníci médií rovněž ne," doplňuje pro ParlamentníListy.cz Jírovec.

Pohled na Střední východ

Právě kvůli podobným sociologům nemáme podle Jírovce srovnání, jak se žilo lidem pod bývalým libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím, iráckým exprezidentem Saddámem Husajnem anebo současným syrským prezidentem Bašárem al-Asadem, čím se jednotliví diktátoři odlišovali od těch v Saudské Arábii nebo Kataru, a jaké jsou tam podmínky k životu teď. Jírovec v těchto souvislostech mluví o důkazech nepřímých prostřednictvím počtu uprchlíků. Když byla občanská válka v Libanonu v letech 1975 až 1990, uteklo ze země kolem jednoho milionu lidí. Mnozí se pak vraceli, protože chtěli žít doma.

"Díky válce v Sýrii se dalo do pohybu na devět milionů lidí, tedy polovina celé populace. Andre Vltchek, v českých mediích zcela opomíjený novinář, tvrdí, že bojovníci proti Asadovi byli původně cvičeni v utečeneckých táborech v Jordánsku s pomocí CIA a financí z Kataru. Týž autor ovšem podotýká, že daleko horší války se vedou v Africe a nás civilizované to nezajímá," vysvětluje.

Západu se pod záminkou demokratizace podle Jírovce podařilo "rozesrat" celý Střední východ takovým způsobem, že to hraničí se zločinem. "Nositel Nobelovy ceny míru Barack Obama vyhlásil Islámský stát za největší hrozbu pro zájmy USA. Současně se rozhodl, že USA budou dále podporovat umírněnější islámské bojovníky, kteří stále bojují proti Asadovi, ale nemá záruku, že zbraně, které jim dá, se nakonec nedostanou do rukou těch militantnějších islamistů," podotýká dál. K tomu navíc přistupuje chaos s Kurdy, kteří by taky chtěli vlastní stát, ale pokud jde o turecké území, narážejí na tureckou vládu, která nemá pro sebeurčení Kurdů valné pochopení.

Vize přerozdělování bohatství

"Zpravodaj České televize nedávno prohlásil, myslím, že to byl Břetislav Tureček, že Islámský stát je dobře financovaný a vyzbrojený. Je-li pravda, že peníze do Islámského státu tečou z Kataru, je pozoruhodné, že nikdo nevystupuje proti bohatým šejkům, kteří financují největší nebezpečí pro svět. Odpověď na tuto nevyřčenou otázku samozřejmě existuje. Financování bojovníků Islámského státu lze považovat za velmi výnosnou investici do války, u níž potřebujeme, aby dlouho trvala. Jen taková válka je spásynosná pro vojensko průmyslový komplex. To je prostor, kde se vybalancovávají účty," říká biolog Jiří Jírovec.

Za zmínku podle něj stojí ještě to, že ani jeden ze sociologů nezmínil, že současný svět potřebuje vizi. Ekonomickou i politickou. Ta musí být prý založena na novém způsobu sdílení a přerozdělování bohatství. Protože, jak již sdělil výše, demokracie v původním smyslu onoho slova neexistuje, stojí před filosofy, sociology i politology v podstatě neřešitelný problém.  "Jak svoje vize prosadit, kdyby vůbec nějaké měli."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …