Těžaři rozdávají miliony. Obcím i hnutím nakloněným uhlobaronům

05.06.2012 10:19

O několik uhelných milionů se v minulém týdnu podělily obce Chomutovska a Mostecka, které spadají do revíru tamní těžební korporace. Ta v těchto dnech podpořila nemalou sumou i hnutí, které působí v zastupitelstvu Horního Jiřetína. Toto městečko by mělo být v případě pokračování těžby srovnáno se zemí a obdarované hnutí patří mezi skupinu, které se daří s uhlobarony komunikovat.

Těžaři rozdávají miliony. Obcím i hnutím nakloněným uhlobaronům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Těžební společnosti Litvínovská uhelná a Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančně podporují vybraná města a obce Chomutovska a Mostecka už řadu let. Loni ovšem dostala embargo na mecenášské příjmy radnice Litvínova kvůli protitěžebním výrokům svého starosty Milana Šťovíčka (Věci veřejné). Letos pro změnu havíři přijali mezi „vyvolené“ nově šest obcí, a to Horu Sv. Kateřiny, Novou Ves v Horách, Český Jiřetín, Brandov, Klíny a Havraň, všechny z horské oblasti. „Smlouvy, které byly nyní podepsány, představují 5 650 000 korun,“ uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová. Horské obce se v první fázi shodly na tom, že dar použijí na společný projekt, obnovu ZŠ a MŠ v Hoře Sv. Kateřiny, jediného zařízení tohoto typu pro děti v horách na Mostecku.

Finanční dary kromě šestice nováčků dostal dále také Jirkov, Meziboří, Lom, Vrskmaň, Strupčice, Louka u Litvínova, Mariánské Radčice, Vysoká Pec, Lišnice, Polerady, Malé Březno a Most. Tam budou peníze využity zejména na vzdělávací, kulturní či sportovní účely, ale také na ekologické a sociální projekty, i na ochranu dětí a volnočasové aktivity. „Podnikatelská činnost našich společností je úzce spjata s regionem. Partnerství s městy a obcemi je snahou sladit těžbu hnědého uhlí se zájmy a potřebami lidí, kteří zde žijí,“ uvedla Liběna Novotná, ředitelka pro regionální politiku skupiny Czech Coal.

Milion pro Dialog

Vysoké sponzorské podpory se letos od těžařského kolosu dočká i hnutí Dialog, které před časem z vlastní iniciativy zahájilo komunikaci s Litvínovskou uhelnou. Jeho členy jsou lidé, kteří v případě pokračování těžby hnědého uhlí za územními limity chtějí být na tuto situaci připraveni a s těžaři se co nejlépe a seriózně dohodnout na vykoupení svých domovů a přestěhování. „Litvínovská uhelná věnuje Dialogu milionový příspěvek,“ potvrdila mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová. Ten by je měl použít na kulturní a sportovní činnost, na podporu volnočasových aktivit mládeže a na sociální účely.

Dialog už ve volbách v roce 2006 získal 3 mandáty v hornojiřetínském zastupitelstvu a v roce 2010 již čtyři.

Když v červnu 2010 Dialog a Litvínovská uhelná uzavíraly společné memorandum, oboustranně tehdy deklarovaly potřebnost vzájemné komunikace o současné problematice těžby na lomu ČSA i o její budoucnosti. „Hlavním cílem navázané spolupráce bylo nalézt a společně formulovat pravidla a podmínky pro pokračování projektu zpřístupnění zásob hnědého uhlí na lokalitě ČSA za územními limity těžby,“ připomněl důvody vzniku memoranda Petr Kolman, generální ředitel Litvínovské uhelné.

Už vloni poskytla Litvínovská uhelná  Dialogu nemalou dotaci, která pomohla vzniku dětského hřiště, k nákupu stolů pro stolní tenis a rovněž ke zrodu celoměstských akcí, jako byly například Vítání léta, Barevný podzim, sportovní turnaje, nebo poznávací zájezd. „Z letošní finanční podpory od těžařů plánujeme opět pořádat celoměstské sportovní a kulturní akce a hlavně jsme připraveni podpořit hornojiřetínská místní sdružení a organizace, které se samy hlásí se svými projekty, na jejichž realizaci shánějí peníze,“ uvedl předseda hnutí Petr Leichner. Na Dialog se již takto obrátili například sportovci, kteří chtějí pomoci s pořádáním letního soustředění.

Hlavním cílem a snažením hnutí Dialog je shromažďovat informace a fakta týkající se případného pokračování těžby na lomu ČSA a získat od politických činitelů, představitelů státu, odpovědných orgánů i těžební společnosti vyjádření k zásadní otázce, a sice zda se na území Horního Jiřetína a sousedních Černic bude těžit, či nikoliv a pokud ano, jaký osud čeká jejich obyvatele. Pod Horním Jiřetínem a Černicemi se nachází přes 250 milionů tun uhlí a další tři čtvrtě miliardy tun uhlí za těmito obcemi v platném dobývacím prostoru, zásoby nejdostupnějšího domácího energetického zdroje a chemické suroviny na 150 let. Odpůrci těžby se opírají o územní ekologické limity z roku 1991.  Na druhé straně však s těžbou hnědého uhlí za těmito limity a s pokračováním těžby na lomu ČSA počítá poslední známá státní energetická koncepce a vytěžení rovněž těžařům ukládá i platný Horní zákon, jehož naplnění dnes brzdí v podstatě pouze koaliční dohoda, kam vetující glosu prosadil právě litvínovský Milan Šťovíček. S jeho názorem se ztotožňuje i současný místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …