Tisíce lidí se bouří na internetu proti Kalouskovu knížeti na Hradě. Podívejte se

18.01.2013 12:01

Šupiny z očí nekritických příznivců prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se snaží odstranit zakladatelé facebookové skupiny nazvané Nechci na Hradě Karla „Kalouska“ Schwarzenberga. V duchu podobných varování politologů i politiků tak upozorňují, že hlavou státu nebude ani tak cool Karel jako spíše v pozadí číhající ministr financí Miroslav Kalousek.

Tisíce lidí se bouří na internetu proti Kalouskovu knížeti na Hradě. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antikampaň strany VV

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Pro první kolo prezidentské volby byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg jakoby zapovězený terč negativní kampaně, která se koncentrovala především na Jana Fischera a Miloše Zemana. Prvního jmenovaného to stálo postup, zatímco jediný člen silně nepopulární Nečasovy vlády mezi prezidentskými kandidáty proplul do druhého kola, aniž by veřejnosti někdo výrazněji připomenul, jaké vlády je Karel Schwarzenberg prvním místopředsedou a v čele jaké politické strany jako předseda stojí.

Po jeho senzačním volebním výsledku se ale před druhým kolem začínají probouzet i jeho odpůrci. Dokonce i na sociálních sítích, kterým až dosud suverénně vládli Schwarzenbergovi příznivci, se objevují akce, upozorňující na to, co zvolení předsedy TOP 09 prezidentem přinese. Z podobných pohnutek vznikla i facebooková skupina s názvem Nechci na Hradě Karla „Kalouska“ Schwarzenberga.

Volím Mirka a každý pankáč není cool

Na jejím profilu je velká fotka místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska upravená ve stylu pankáče Karla Schwarzenberga. „Dejte si na týden tuto fotku jako svou profilovou. Dejte tak nenásilnou formou najevo, že nechcete na Pražském hradě Miroslava Kalouska prostřednictvím Karla Schwarzenberga. Hlas pro Karla Schwarzenberga je totiž posílením vlivu tohoto pána,“ varuje hned úvodní text této facebookové skupiny, která si vzala jako inspiraci zejména „placku" do klopy saka, kterou ve čtvrtek představily v Poslanecké sněmovně opoziční Věci veřejné. I na ní je v parodii na Schwarzenbergovu volební „placku" znázorněn pankáč Miroslav Kalousek s textem „Mirek is not dead".

I z dalších vzkazů je patrné, z čeho v souvislosti s prezidentováním Karla Schwarzenberga panují největší obavy. A to ať už stručnou formou „Volím Karla = Volím Mirka“ nebo poněkud košatější „Svým hlasem pro Karla Schwarzenberga posílíte vliv Miroslava Kalouska. To opravdu chcete? Ne každý pankáč je cool!“

Agitátoři za Schwarzenberga jsou mnohdy militantní

Jeden z návštěvníků napsal o zkušenosti s podporovateli předsedy TOP 09. „Agitátoři za Karla ´Kalouska´ Schwarzenberga jsou mnohdy dost militantní a nejsou schopni akceptovat jakýkoliv jiný názor. Bohužel jsou to ti samí lidé, kteří pořád mluví o nebezpečí komunismu. Přitom jsou to oni sami, kdo dnes tak agresivně rozděluje společnost. Jaké máte zážitky s agitátory Karla ´Kalouska´ Schwarzenberga Vy?“ vyzývá další návštěvníky facebookového profilu.

Jeho zakladatelé byli možná inspirováni Věcmi veřejnými, které před „dinosaurem“ Miroslavem Kalouskem varují stejně jako před volbami v roce 2010. Jejich poslanci ozdobili klopy svých sak plackou s jeho pankáčskou podobiznou, čímž připomínají, kdo bude v případě zvolení Karla Schwarzenberga skutečným pánem Hradu. Předseda TOP 09 se to pokusil obrátit v legraci a „placku s Kalouskem“ si vzal i do televizního duelu s Milošem Zemanem.

Voliči by měli vidět vyčuhující Kalouskovy rohy

„Copak nikdo z těch lidí a často studentů, kteří by snad měli být inteligentnější, kteří volí Schwarzenberga a TOP 09, neví, že TOP 09 je sice nová strana, ale se starými protřelými ksichty? Oni za tím panem Schwarzenbergem nevidí vyrůstat ty rohy Miroslava Kalouska? A nevidí, že Kalousek používá Schwarzenberga jako ledoborec, aby se dostal, kam potřebuje?“ podivuje se pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka.

„Vidíme plakáty Volím Karla, kde je s čírem na hlavě. To zabere na ty mladé. Pan Schwarzenberg má na plakátech, že stojí o podporu slušných a poctivých lidí. Ať si dá raději pan Schwarzenberg na billboardy Kalousek na Hrad! To by mělo být jeho heslo, protože to je to, co se na ten Hrad dostane, když pan Schwarzenberg bude zvolen. Snad lidi nebudou tak pitomí, aby to Schwarzenbergovi hodili,“ doufá poslanec Otto Chaloupka.

Místopředsedové a Parkanová se raději neukazují

Také politoložka z pražské VŠE Vladimíra Dvořáková žasne nad tím, že se v kampani podařilo Karlu Schwarzenbergovi odpoutat od skutečnosti, že je předsedou TOP 09, vicepremiérem a ministrem zahraničí Nečasovy vlády. „Je neuvěřitelné, jak se podařilo mediálnímu diskurzu vyvázat Schwarzenberga z odpovědnosti za vládnutí,“ konstatovala profesorka Dvořáková v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz. Stejně tak se podařilo odpoutat pozornost od toho, s jakými parťáky stojí prezidentský kandidát v čele TOP 09.

„Mně se zdá, že Karla Schwarzenberga dnes podporují v přímé volbě jiní lidé než z TOP 09, její představitelé na veřejnosti prakticky nevystupují,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil na naprostou neviditelnost místopředsedů Miroslava Kalouska a Jaromíra Drábka, jejichž popularita se mezi lidmi limitně blíží nule. „Také paní Parkanová, za kterou se bil Kalousek jako lev, mohla vystoupit. Zřejmě se ale domnívají, že jsou na veřejnosti zdiskreditovaní, takže to je zřejmě obratný Kalouskův trik neukazovat se v blízkosti Karla Schwarzenberga,“ míní politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …