To je špína. Imigranta, který „ohrabával“ českou zdravotní sestru, pustili z vězení... A toto následovalo

13.12.2016 10:02

Politická špína. Nepochopitelné. Tak hodnotí oslovení právníci a policisté rozhodnutí pražského soudu pustit z vazby dospělého Afghánce, který se měl na počátku října pokusit znásilnit zdravotní sestru v Nemocnici Na Bulovce v Praze 8. Tomu přitom hrozí vysoký trest a vyhoštění. Protože se domů vrátit nemůže kvůli obavám z pomsty Tálibánu, lze čekat tlak politiků na to, aby byl uznán nevinným. Ve finále pak ještě může pohnat k soudu za pomluvu napadenou zdravotnici.

To je špína. Imigranta, který „ohrabával“ českou zdravotní sestru, pustili z vězení... A toto následovalo
Foto: lekari-bez-hranic.cz
Popisek: Nemocnice v afghánském Kundúzu po americkém bombardování

„Je to všechno špinavá politika. Myslíte si snad, že kdyby to byl normální občan země, že by ho české soudy pustily z vazby, když mu hrozí tak vysoký trest? To si může myslet jen úplný idiot,“ neskrývá své rozhořčení bývalý válečný veterán z Afghánistánu a současný bezpečnostní expert Lumír Němec. „Jen doufám, že toho grázla aspoň na těch pár týdnů šoupli na nějakou společnou celu s bandou nadržených cikánů, aby si sám na vlastní kůži okusil, co chtěl udělat té chudák holce,“ dodal bývalý bojový velitel speciální české jednotky SOG.

Městský soud vyhověl stížnosti Afgháncovy obhájkyně Karolíny Babákové, známé advokátky bohatých podnikatelů a lobbistů Radovana Krejčíře a Ivo Rittiga, a vazbu podle informací médií zrušil kvůli údajné vazební nezákonnosti.

Anketa

Podporujete zaměstnávání levných cizinců v českém průmyslu?

hlasovalo: 6878 lidí

19letému Afghánci přitom stále hrozí za pokus znásilnění až pětiletý pobyt za mřížemi. Tato trestní sazba přitom vylučuje udělení podmíněného trestu. Vzhledem k tomu, že u cizinců dávají soudy prakticky automaticky také trest vyhoštění, je zde důvodná obava, že se stát bude snažit přes soudy věc uhrát buďto do ztracena, nebo Afghánce osvobodit. Jeho rodina se v České republice totiž skrývá před pomstou svých krajanů. Ve finále pak ještě mohou Afghánci napadenou zdravotní sestru zažalovat a obvinit z pomluvy, křivého svědectví a poškozování dobrého jména. Za to by buďto skončila sama ve vězení, nebo by byla odsouzena u civilního řízení k vysoké pokutě.

Afghánec na svobodě může mařit vyšetřování a ovlivňovat svou oběť

„Neznám podrobnosti případu a je to věc soudu, ale překvapuje mne, že v tak závažném případě, jako je pokus o znásilnění, kde hrozí stejná sazba jako za dokončený trestný čin, soud obviněného propustil z vazby už za tak krátkou dobu od okamžiku spáchání činu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz známý pražský advokát Jaroslav Ortman. V takových případech se podle něj dává vazba hned ze dvou důvodů: koluzních, ale také útěkových. „Zatímco útěkovou vazbu lze nahradit třeba slibem neuprchnout a být orgánům činným v trestním řízení kdykoliv k dispozici, nebývá rozhodně zvykem, aby v tak závažném případě neproběhla koluzní vazba až do konce, což je ze zákona tři měsíce,“ uvedl Ortman.

Nejedná se přitom jen o nějakou planou administrativní chybu. Koluzní důvody znamenají, že obviněný může působit na svědky nebo svoji oběť, aby vypovídali v jeho prospěch, nebo jinak mařit řádné vyšetřování případu. Přitom Afgháncova oběť se stále z následků jeho útoku léčí. „V prvé řadě měl milý pán vysvětlit svému synovi, jak se má v naší zemi chovat, hlavně k ženám. To, že on má obavu o svou rodinu, mě vůbec nedojímá, jelikož to, čím si procházím já, je daleko horší. Vezměte si tuto rodinu k sobě domů, chovejte se k nim slušně, s úsměvem, starejte se o jejich děti. Možná se vám ‚odmění‘ jako mně. Přeji vám takové ‚klidné‘ noci, jako mám já...“ napsala napadená sestřička redakci Seznam.cz poté, co redakce vedená Jakubem Ungerem zveřejnila článek vyzdvihující zásluhy násilníkova otce, který působil v Afghánistánu jako tlumočník českých jednotek.

Redakce se pokusila získat vyjádření od soudce obvodního soudu pro Prahu 8 Petra Nováka, ale tiskový mluvčí pro trestní úsek nebyl opakovaně k zastižení.


 

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …