To jsou plky. Hnus. Knížepán a pravdoláska dostali na řiť. Toto nám řekli Gazdík, Filip, Keller či Okamura

30.03.2016 15:18

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg řekl, že se sluší demonstrovat proti diktátorovi, který nechává hromadně popravovat, zavedl osobní kult a tuhou cenzuru.

To jsou plky. Hnus. Knížepán a pravdoláska dostali na řiť. Toto nám řekli Gazdík, Filip, Keller či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

„Protestujeme proti přístupu papalášů. Takové – promiňte – řiťolezectví jsem ještě nikdy nezažil... Ani Hácha tam (míněno do zámku v Lánech, pozn. red.) Hitlera nepozval,“ řekl Karel Schwarzenberg na setkání s novináři.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o těchto slovech Karla Schwarzenberga a co obecně soudí o návštěvě čínského prezidenta v ČR. Velká většina politiků s návštěvou čínského prezidenta nemá problém.

Někteří připomínají, že se Schwarzenberg přátelí s představiteli Saúdské Arábie, kde je islamistický nedemokratický režim vykonávající kamenování a sekání rukou, takže jeho obhajobu lidských práv považují za pokryteckou. Europoslanec Keller připomněl, že Schwarzenberg, když byl ve funkci, obchodní kontakty s Čínou fungovaly dobře, takže považuje chování TOP 09 za účelovou pózu.

Proč Schwarzenberg neodsoudí i porušování lidských práv Tureckem?

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ani předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na dotaz nereagovali.

„Myslím si, že jde o velmi nevěrohodné stanovisko. Od Karla Schwarzenberga bych spíše očekával vzhledem k historické tradici odsouzení postupu Turecka a porušování lidských práv tam včetně bombardování našich spojenců Kurdů v boji proti Islámskému státu a také odsouzení postupu vlády ČR jako opozičního politika, že máme Turecku platit za plnění jeho povinností půl miliardy korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„S tím, co řekl Karel Schwarzenberg, lze jen souhlasit. Opatření provázející návštěvu čínského prezidenta považuji za zcela neadekvátně pompézní. Soudě podle vnějších atributů této návštěvy je teď Čína naším nejváženějším zahraničním partnerem, což kategoricky odmítám. Zděšen jsem postupem policie, zhnusen nevkusnými výroky čelných představitelů státu. Je to škoda, návštěva čínského prezidenta je jistě velmi významná událost, její průběh však zanechává velmi hořkou pachuť,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Návštěva čínského prezidenta vyvolává emoce všude ve světě. Pro Českou republiku není podstatné, na kolika sloupech v Praze se vyvěsí vlaječky. Pro nás je důležité mít zahraniční politiku, která se dělá ve prospěch českých národních zájmů. Karlu Schwarzenbergovi se jako hlavnímu eurofederalistovi čínská návštěva nelíbí hlavně proto, že posiluje naši nezávislost na EU. Investice do ČR a naše dobré kontakty po celém světě jsou proti zájmu centralistického Bruselu. Na rozdíl od něj my chceme silnou a nezávislou Českou republiku, které nebude nikdo diktovat,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Jsem přesvědčena, že převažující část exportu z České republiky do Německa se v současné době realizuje prostřednictvím Německa. Pokud jde o lidská práva, je třeba je hájit za každých okolností vždy a všude. Ostatně sama se tak snažím,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

„Bylo to přehnané a přeexponované divadlo. Na něco tak kýčovitého nejsme zvyklí a na mě to působilo nedůstojně, všechno má mít svou míru,“ odpověděl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Vítání Brežněva a Kim Ir-sena. Co kdyby se u nás popravovalo za rozkrádání jako v Číně?

„Pan Karel má pravdu. Nic proti návštěvě nejvyššího čínského soudruha v Praze, ale maškarády kolem toho byly odporné. Stejně se vítali soudruzi Brežněv a například Kim Ir-sen. Jediný rozdíl byl v tom, že na chodníky nahnali komunisté školní děti. Takhle monstrózní vítačky do dnešní doby vůbec nepatří a pro normální lidi jsou spíš k smíchu. Návštěva ukázala, co je Zeman zač,“ myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Nejprve chci zdůraznit, že by všichni, a to zejména politici, měli používat rozum. Na vaši otázku odpovím opět otázkou. Pokud by měl mít pravdu pan předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Schwarzenberg, proč s ČLR spolupracují USA, Velká Británie, Německo, Francie a další demokratické země? Zmínka o Hitlerovi je podle mého názoru velmi nepatřičná. Upřednostňovat politické stranické cíle před národními zájmy naší země není vhodné. Naopak jsem přesvědčen, že vzájemná spolupráce může pozitivně působit i na demokratizační vývoj v ČLR,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nevím, co si o tom myslet. Pozitivně vidím investice směrem k nám, což kníže nikdy nezařídil – tedy nevím o nich,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Čínský prezident je syn disidenta vězněného během kulturní revoluce. On sám je známý tím, že má tvrdý postoj ke korupci a prosazuje tržní reformy. A ano, za velkou korupci padají v Číně exemplární tresty smrti. Podmíněný trest smrti tam dostal i exministr železnic. Tak tvrdý boj se zloději a s korupcí musí být pro partu kolem lidí z TOP 09, kterou vede Karel Schwarzenberg, jako jsou pan Kalousek, paní Parkanová a další, skutečně vrcholem zla. Představte si, že bychom se inspirovali a začali gaunery, kteří okrádali stát, trestat takto i my v ČR. To je jistě v uvozovkách „vrchol diktatury‘, když zloději a podvodníci, jež si nakradli miliardy, dostanou exemplární tresty,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Pan exministr zahraničí Schwarzenberg by si také měl zopakovat dějepis – Hitlera ‚stvořili‘ a zafinancovali američtí průmyslníci. A časopis Time řadí čínského prezidenta mezi 100 nejvlivnějších lidí světa a pozoruhodné je, že všechny západní země se předhánějí v tom, aby získaly čínský byznys – má snad pan Schwarzenberg pocit, že nemáme Američanům a Západu lézt do zelí? Čí zájmy vlastně hájí? České zájmy asi ne...,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pokrytectví? Proč nedemonstrovali proti americkému prezidentu Obamovi, který se setkal s Castrem

„To, co předvádí pan Schwarzenberg, je pokrytectví. Proč nedemonstrovali proti americkému prezidentu Obamovi, který se minulý týden setkal na Kubě s Raúlem Castrem? Proč denně nedemonstrují proti vraždění a zotročování dětí, žen a každého, kdo má jinou víru než islám? Proč neprotestují proti prodávání dětí do thajských nevěstinců? Proč neprotestují proti Turecku za útoky na Kurdy nebo za genocidu Arménů? Je to jen pokrytectví. Pokud pan kníže hovoří o řiťolezectví, měl by se spíš zamyslet nad svým podlézáním Bruselu. Zavírat si dveře před Čínou jako možná největší světovou ekonomikou by byl nesmysl. Jak jsme dopadli tam, kde jsme měli silné postavení? Po revoluci jsme ty trhy opustili. Okamžitě nás nahradily jiné země. Chceme prosperující stát, chceme zahraniční politiku, která bude posilovat naši ekonomiku. Chceme silnou a suverénní Českou republiku. To je vše,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Myslím si, že je pod úroveň takové bláboly komentovat. Pan kníže se zřejmě probudil ze zimního spánku, a to oteplení s ČLR je na něj moc. Jinak bych mu snad připomněl, že Hitler nepotřeboval jezdit do Lán, jel rovnou na Hrad,“ reagoval předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Příliš nerozumím hysterii, kterou vyvolala návštěva čínského prezidenta v České republice. Na jedné straně až přílišné ovace a oslavy jeho příjezdu, na straně druhé pak demonstrace a přehnané démonizování Číny. Podle mne je třeba se řídit zdravým rozumem. Česká republika by se neměla uzavírat před okolním světem. Je velmi důležité využívat obchodního potenciálu, který může spolupráce s Čínou naší ekonomice přinést. A nejde přitom pouze o příliv čínského kapitálu do ČR, ale také například možnost vytvoření nových příležitostí pro české firmy, které mohou exportovat právě do Číny,“ říká senátor Ivo Valenta.

Kšeftaření s krvavým čínským režimem patří k dalším skvrnám TOP 09

„Porušování lidských práv je nepřijatelné a zločiny proti lidskosti jsou neomluvitelné,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Kalousek prohlásil, že v době, kdy byl Schwarzenberg ministrem zahraničí, rostl náš obchod s Čínou nejrychleji. Pokud pan Kalousek z nějakého důvodu mluví pravdu, pak lze jen konstatovat, že kšeftaření s krvavým čínským režimem patří k dalším skvrnám na štítu TOP 09, který je ostatně skvrnami poset. Na rozdíl od účelových póz politiků topky se stavím k obchodu s Čínou kriticky. Čína zničila dumpingovými cenami naše textilnictví, ničí naše ocelářství a dodává k nám hračky a kočárky, které ohrožují zdraví dětí. Proti takovým prkotinám ale Karel s Kalouskem protestovat nebudou, takové věci je nezajímají,“ zdůraznil europoslanec ČSSD Jan Keller.

„‚Pravdoláska‘ už snila i o trůnu dědičné monarchie. V přímé volbě dostala na řiť. Teď bloudí podsvětím hysterie. Čína proti fašismu položila víc životů než celý ‚euroatlantický‘ svět. Stavět jejího prezidenta na roveň Hitlerovi je vrchol sprostoty. Knížepán kope za velmoc vraždící nonstop. S miliony obětí jen v tomto století. Víc lidí než pětkrát lidnatější Čína drží i za katrem. Víc než celé světadíly koná i poprav. Ze ‚strýčka Si‘ vyzařuje kultivovaná inteligence. Státníka par excellence. Vedle dinosaurů, co ho ostouzejí, je to nebetyčný kontrast. Nová Hedvábná stezka nabízí unikátní šanci. Ekonomickou a ve finále i bezpečnostní. Hysterie už ji nezablokuje, i kdyby se rozkrájela. O to víc bije do očí, co je zač. Má to řiťolezectví, co vlastní zemi jen škodí, i nějaké dno? Umberto Eco už tu není. Věčná škoda. Námětem z terária, plného lži a nenávisti, by jeho ‚Dějiny ošklivosti‘ určitě nepohrdly,“ uvedl kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.    

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Ten ‚cirkus‘ okolo je na můj vkus trochu přehnaný. Na druhou stranu Číňané si na okázalost potrpí a nemyslím, že by nám to nějak zásadně ublížilo. Nicméně zmínit při této příležitosti otázku lidských práv je určitě namístě. Doufám, že pan kolega Schwarzenberg bude příště stejně zásadový, až se zase potká s králem Saúdské Arábie a odsoudí cenzuru, veřejné popravy, sekání rukou, kamenování a bičování za pouhé projevení názoru, které je tam běžné,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Myslím si, že bývalý ministr zahraničí značně přehání. V Číně se pohybuji již od roku 1998, a to privátně. Nebyl jsem nikdy v žádné oficiální delegaci. Myslím si, že znám Čínu mnohem lépe než pan bývalý ministr. Je to svébytná stabilní světová velmoc. Vzpomeňme si, jak jsme neustále kritizovali stav demokracie a lidských práv v Sýrii, Libyi, Egyptě, Iráku a tak dále. A teď Evropa jen kouká a nestačí se divit, co se s těmito zeměmi děje po takzvaném arabském jaru,“ upozorňuje senátor ODS Jaroslav Zeman.

Kamenování lidí v Saúdské Arábii...

„Karel Schwarzenberg má za sebou kontakty s představiteli zemí, kde se o dodržování lidských práv nedá ani šeptat. Nepamatuji si, že by za celou svoji kariéru kritizoval kamenování lidí v Saúdské Arábii, vadila mu zvěrstva páchaná v Jugoslávii a dalších zemích. Naopak se s osobami s tím spojenými stýkal. Umím jeho postoj pochopit s ohledem, v jaké situaci se nachází. Jako zakladatel TOP 09 se dívá, jak letí preference jeho straně rapidně dolů, sám již má na vývoj v naší zemi minimální vliv, a domnívám se, že většina národa je tomu ráda. Prezident Zeman nemá zlatý kočár, aby v něm vozil svého čínského kolegu jako britská královna. Přivítal jej ale důstojně, jak se na hlavu velmoci sluší a patří. Měli bychom se jako politici začít starat o práva českých občanů, o zajištění jejich bezpečnosti, abychom zajistili budoucnost našim dětem. Chování pana Schwarzenberga jako katolíka mi připomíná příměr ‚V oku jiného vidí třísku, ve svém oku však má trám‘,“ říká senátor Jozef Regec.

„Selektivní obhajoba lidských práv z důvodů čistě politických a zištných, kterou účelově dělají po roce 1989 lidé z Havlovy party, mně nebyla nikdy lidsky blízká. Řiťolezectvím bych spíše nazval iniciativy Karla Schwarzenberga směrem k sudetoněmeckému Landsmanschaftu. V tomto případě se ale ubírá  knížecí touha po spravedlnosti ‚kupodivu‘ prazvláštním směrem. Návštěvu čínského prezidenta považuji z politického i ekonomického hlediska za správnou a za bojem proti ní vidím pouze nenávist ke všemu ‚východnímu‘, socialistickému a komunistickému. Obávám se však, že následující čínská návštěva v USA tam bude pojímána zcela odlišně, než jak ji nyní chápou někteří naši pražskou kavárnou ideologicky intoxikovaní spoluobčané,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Schwarzenberg má nejméně co kritizovat. Pokud někdo má jiný pohled na zahraniční vztahy než on, tak se může zbláznit a tropí komedii. Viz tibetská vlajka v oknech sněmovní kanceláře. Proč, když byl ve funkci, nic pro Tibet nevykonal? A teď je aktivní? Proč označuje prezidenta cizího státu a jeho stát za totalitní? Vždyť i mnohé americké státy mají ve svém právním řadu trest smrti a také ho vykonávají. Dovolujeme si je kritizovat? Ne! A přitom se prokazuje, kolik lidí bylo souzeno a odsouzeno v rozporu se zákonem. Je zajímavé, že to v převážné míře byli černoši. A přesto jsou USA dávány jako vzor demokracie. Bohužel se znovu ukazuje, jak málo jsme schopni vést samostatnou politiku a jak moc a rádi sklouzáváme do polohy prostých komediantů,“ zlobí se senátor ČSSD Miloš Malý.

„Hitler by do Lán nikdy nejel. Hácha byl pro něj subalterní úředník,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Jsou to účelové žvásty ze závisti. To nemá cenu ani komentovat,“ reagoval na Schwarzenberga senátor KSČM Václav Homolka.

„Pan Schwarzenberg je už muž v letech, tak mu lze leccos prominout. Návštěva prezidenta Číny je něco, co vejde do dějin naší země i střední Evropy. Patří za to poděkování panu prezidentu Zemanovi, panu premiéru Sobotkovi, který Čínu navštívil, ale také člověku, o kterém se nemluví, a tím je poslanec Jan Birke, jenž je jistým pojmem ve vztazích s Čínou a průkopníkem spolupráce. Stejně tak je to zúročená vynikající práce Jaroslava Tvrdíka,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Zatímco Evropa dlouhodobě stagnuje, Čína je v současnosti nejrychleji rostoucí ekonomikou

„Slova Karla Schwarzenberga nechci komentovat. Návštěvu čínského prezidenta vnímám po stránce ekonomického přínosu pro naše hospodářství. Stát stranou ekonomické spolupráce je špatné a zase se staneme subdodavateli,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

„Zatímco Evropa dlouhodobě stagnuje, Čína je v současnosti nejrychleji rostoucí ekonomikou. Z čistě obchodního hlediska by proto bylo odmítání prohlubování ekonomické spolupráce s Čínou z naší strany nerozumné. Mnoho jiných alternativ, jak rozjet naši ekonomiku, momentálně nemáme. Mohli a měli bychom ve vzájemném dialogu samozřejmě nastolovat i otázku demokracie a lidských práv, na druhou stranu si nemyslím, že by názory českých politiků dokázaly zásadním způsobem ovlivnit myšlení čínských představitelů. To by bylo velmi naivní,“ míní senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Karel Schwarzenberg a jeho názory mě už vůbec nezajímají. Je to překvapivé od člověka, který otevřeně podporuje neonacisty například na Ukrajině a nejenom tam. TOP 09 už ztratila byť i náznak smyslu pro realitu,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„On prachy má. Kšeft pro jiné jej tedy nezajímá. Jak vidno, TOP 09 tematicky zcela vyhasla,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Návštěvu čínského prezidenta považuji za významnou státní návštěvu a bude ku prospěchu ČR. A řeči pana Schwarzenberga nemá cenu komentovat,“ soudí poslanec ČSSD Pavel Ploc.

„Pro tak malou republiku je návštěva prezidenta Číny malý zázrak. Plky modré krve ignoruji,“ odpověděl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku

Karlu Schwarzenbergovi také vadí, že prý Česko opouští svoji zahraniční politiku a její základy. Kriticky reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, který v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV uvedl, že bývalá koaliční vláda Petra Nečase měla velmi špatné vztahy s Čínou a velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. „Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země,“ řekl televizi CCTV Zeman.

„Není to pravda,“ řekl. „To byla naše vlastní politika, že jsme se stavěli ano za ochranu lidských práv a ano i v Tibetu. Ale nikdy žádný nátlak nebyl na nás, nikdy,“ zdůraznil. 

Ve dnech 28.–30. března 2016 probíhá státní návštěva Xi Jinpinga, prezidenta Čínské lidové republiky, v České republice. Česko a Čína kromě navázání strategické spolupráce podepíšou různá memoranda a různé dohody. Zeman už dříve uvedl, že očekává další investice v objemu zhruba 45 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …