To není vtip. Zatčený atentátník na Klause to rozjíždí vážně ve velkém

15.11.2012 21:10

Útočník na prezidenta Václava Klause už není jen tak normální a obyčejný člověk. Komunitní organizace AKORN (Asociace za komunitní organizování a sociální reformy nyní) totiž kvůli němu vytvořila Asociaci a Nadaci Pavla Vondrouše a dokonce pro něj shání dary a peníze. Prostřednictvím účtu, který AKORN zveřejnil na své webové stránce. Zjistily to ParlamentníListy.cz, když pátraly po dalším osudu tohoto "pistolníka".

To není vtip. Zatčený atentátník na Klause to rozjíždí vážně ve velkém
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Pavla Vondrouše, toho, co střílel koncem září z plastové pistolky v Chrastavě na prezidenta Václava Klause, ve středu zadržela ve Vídni rakouská policie. Tak přesně tato zpráva prolétla ve středu večer médii s tím, že Vondrouš spolu s Philippem Janýrem čekal na českého prezidenta u budovy Rakouského průmyslového spolku ve Vídni. Co měl za lubem? Tak toto prý rakouské policii musel Vondrouš hodně dlouho vysvětlovat. Pobočníkem mu při tomto výslechu byl právě Janýr, jenž byl zadržen s ním.

Rakouský občan českého původu Philipp Janýr, který byl v minulosti v České republice odsouzen k pěti letům vězení za krácení daní, totiž podle svého facebookového profilu dlouhá léta ve Vídni žije. Navíc jde o syna dlouholetého člena sociální demokracie Přemysla Janýra Philippa.

„Oba policie po vyslechnutí propustila,“ řekl českým médiím dnes mluvčí rakouské policie Karl Grundböck. „Českému prezidentovi nehrozilo žádné nebezpečí," zmínil dále Grundböck a dodal, že šlo o standardní bezpečnostní zákrok. Vondroušovi ani Janýrovi policie neuložila žádnou pokutu.

S Vondroušem byli lidé z AKORNu

Tady tady by mohla zpráva s potěšením, že protentokráte se Klausovi nic nestalo, skončit. Jenže ParlamentníListy.cz zjistily, že Vondrouš do Vídně rozhodně nejel sám. Doprovodila jej tam skupinka lidí, která se zašťituje Asociací za komunitní organizování a sociální reformy (AKORN). O jakou Asociaci jde? To lze z webových stránek hodně ztěžka vyčíst. Byli to ale titíž lidé, kteří před pár dny kvůli Vondroušovi protestovali před Poslaneckou sněmovnou.

TÉMA: Střelba na Klause

„Já tuto asociaci znám, oni usilovali o to, aby byli součástí našeho uskupení, tedy SPaSu. Na druhou stranu je pravda, že já jsem s nimi asi dva měsíce nekomunikoval,“ sdělil v této souvislosti jeden z mluvčích občanské iniciativy Společenství práce a solidarity (SPaS) Milan Neubert.

„Nemáme ale s tím AKORNem nic společného, je to skupina, která souhlasí jen s naší platformou,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Neubert.

Zakladatelé a členové presidia AKORN jsou pak podle webu Andrea Vyhnalíková, Milan Rokytka a Michal Ulvr, který je zároveň prezident.

Chtějí překonat nerovnosti v příjmech, právech a příležitostech

AKORN chce podle zveřejněných informací údajně bojovat za práva občanů. „Jedním z hlavních cílů sociální rovnoprávnosti je překonání hrubých nerovností v příjmech, právech a příležitostech, které jsou spojeny s ekonomickou společenskou krizí. Sociálně stabilní prostředí se obrací především k těm, kdo trpí nerovnostmi ekonomické krize nejvíce. Naopak ti, kdo mají skutečný nebo domnělý prospěch z nerovnosti a privilegií, se většinou stavějí proti sociální rovnoprávnosti,“ tvrdí zakladatelé na svém webovém profilu.

Jenže na webové stránce AKORNu lze najít i Asociaci a Nadaci Pavla Vondrouše. „Proč jsme nabídli členství v AKORN právě Pavlovi Vondroušovi? Asociace a Nadace Pavla Vondrouše má za cíl podporovat různý aktivismus směrem k prvkům přímé demokracie, dále za cíly obhajující práva lidí, směrem k rovnosti mezi lidmi toleranci, vzájemného vztahu přátelství a vyznávání skutečných hodnot jak společenských,tak osobních...Smysl této asociace je pomoci dát dokupy společnost, podporovat poctivou demokracii v ĆR,“ píše se zde doslova bez dalšího bližšího vysvětlení.

Chtějí dary, granty i dotace...

Asociace pak prý může "prostředky ke své činnosti získávat dary, granty, dotacemi, samostatnou činností, příspěvky členů a sympatizantů, či pomocí veřejných sbírek". K tomuto účelu je tam uvedené i konto nadace vytvořené u Raiffeisenbank.

„Principem použití prostředků získaných asociací bude na bázi zastoupených v sedmičlenné komisi lidí, co se zapájejí ať už zástupci různých iniciativ, spolků a stran apod. nebo obyčejných aktivních lidí vně i kolem Asociace použitím společným demokratickým rozhodnutím (prostá většina, jež se snaží zohlednit i menšinu) prostředky získané asociací,“ poznamenávají zde krkolomně ti, co nadaci Vondrouše založili.

„Já o této nadaci nic nevím,“ podivil se pro ParlamentníListy.cz mluvčí SpaSu Neubert.

O Vondroušově Nadaci nemá ani páru Vondroušův právní zástupce Jiří Vyvadil. „To nevím. Jsem ale jeho advokát, takže přiměřený odstup bych od toho měl mít,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vyvadil. Podle něj to je věc Vondrouše a těch zúčastněných lidí.

Politici krčí rameny: Nic bychom této nadaci neposlali

„On může mít stejné příznivce jako řidič Smetana, co pomalovával plakátky politiků. Oba dva volí jistý nesouhlas se společenskou situací. Kdyby pan Vondrouš mířil na obličej Klause, ani já bych vůči němu rozhodně nebyl tak tolerantní,“ dodal Vyvadil s tím, že by lidé z AKORNu za Vondroušem zcela jistě nestáli, kdyby provedl nějakou "obzvláště nebezpečnou akci".

„Já jsem byl ve Vídni shlédnout památky, s panem Vondroušem jsem se nesetkal,“ sdělil pak ParlamentnímListům.cz člen presidia AKORNu Milan Rokytka. Ve Vídni byl podle svých slov zcela náhodně a neví, že tam Vondrouš vůbec byl. K Asociaci se pak odmítl vyjádřit.

„Já bych do takové nadace peníze nikdy neposlal a ani bych se tam nepřihlásil a pana Vondrouše nepodporoval. Každý v naší společnosti má ale právo zakládat občanská sdružení i nadaci. Pokud chce někdo pana Vondrouše podporovat, tak ať tak činí,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

„Nejen Vondroušův případ, ale i případy dalších ukazují na určitou absurditu našeho systému, kdy skončil za malování tykadel ve vězení Roman Smetana. Pan Vondrouš zřejmě skončí ve vezení ani ne tak za napadaní Klause, jako za to, že zveřejnil část výslechu Václava Klause. Možná bude odsouzen i Karel Randák za to, že měl zveřejnit výplatní pásku paní Nagyové, která by ale měla být v zásadě veřejná. Někteří kmotři, o nichž se v poslední době hovoří ale přitom na té pomyslné cestě do vezení už nejsou. U pana Vondrouše si ale nemyslím, že to byl zrovna dobrý způsob, jak na sebe upozornit,“ dodal na vysvětlenou Tejc, který ovšem Nadaci Pavla Vondrouše zrovna velký úspěch neprorokuje.

Opálka: Je tady hodně iniciativ

Zmínka o nadaci pak nevyvedla z míry ani komunistického poslance Miroslava Opálku. „V poslední době se vyvrbilo spousty iniciativ, které jsou nespokojeny s tím, kam kráčí nejenom Česká republika, ale i celý svět. Když ono to je asi kolem toho Vondrouše jedno zrníčko písko, které zapadá do mozaiky celého systému. Je to obdobné jako ty malůvky tykadel od Romana Smetany. Republika je zaplavená různými iniciativami nespokojenosti,“ řekl neutrálně ParlamentnímListům.cz Opálka, jehož tak Nadace Vondrouše ani nepopuzuje, ale ani jí není nijak nadšen.

„Je to celé naivní. Já bych na to jeho konto nikdy neposlal ani korunu,“ dodal Opálka.

Gazdík: Snad se tím pseudoatentát na prezidenta nelegalizuje?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík byl dotazem na nadaci nejprve velmi zaskočen. „Takže pseudoatentát na prezidenta s tímto legalizuje?“ otázal se překvapeně.

„To si tady může asi každý už dělat co chce, tedy i střílet plastovou pistolkou na prezidenta, no to je dobré,“ pronesl dále Gazdík ironicky. „Na druhou stranu tady může kdokoliv zakládat jakoukoliv nadaci, já se ovšem rozhodně s akcemi pana Vondrouše nijak neztotožňuji. Ten útok na Klause nebyl nijak šťastny, ale pokud jej chce někdo podporovat, tak je to jeho věc. I když nevím, v čem by mu ti lidé měli pomáhat, nebo co tak záslužného pro tuto zemi vykonal. Jestli se tím ale mají legalizovat pseudoatentáty, tak já se s tím rozhodně neztotožňuji. Zákony mají platit pro všechny,“ dodal Gazdík.

Šestadvacetiletý Vondrouš na konci září vystřelil na Klause z bezprostřední blízkosti, když se prezident účastnil slavnostního otevření nového mostu v Chrastavě. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie později Vondrouše obvinila z výtržnictví.

„On je pokojný a klidný člověk, ale zároveň taková neřízená osobnost. Jeho pohnutky jsou ale - řekl bych - takové idealistické,“ shrnul pak Vondroušovu osobnost jeho právník Vyvadil, který doplnil, že celou věc prozatím ještě šetří policie a k soudu se tak kauza nedostala. „Budu ale žádat jeho zproštění viny,“ doplnil Vyvadil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …