Toho se Fiala bojí víc než Putina. Co v ODS padá během války

07.03.2022 11:21 | Analýza

Ukrajinská krize rezonuje v celé společnosti a má vliv i na vnitrostranické diskuse. V ODS vznikla debata mezi aktivním křídlem toužícím po válce se vším všudy, a umírněnými pragmatiky, kteří se nechtějí nechat strhnout ke zbrklým krokům. Na jedné straně padají slova o zbabělosti a sobectví, na druhé o nezodpovědnosti a hysterii. Podle informací PL se premiér Fiala víc děsí zchudlých občanů než ruské armády. „Až opadnou emoce, náraz s realitou bude ještě horší,“ slyšeli jsme v ODS ve vztahu k dalšímu raketovému růstu cen.

Toho se Fiala bojí víc než Putina. Co v ODS padá během války
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Událostech komentářích

To, že je ODS dlouhodobě názorově rozštěpená, není žádným tajemstvím. V médiích se sice snaží udržet pozitivní obraz a rozdíly vznosně prezentuje jako „názorovou pluralitu“, jenže skutečnost je méně líbivá. Nositelé názorů mezi sebou nebudují mosty, ale spíš hloubí zákopy. Tento trend se ve straně nese už několik let. Vrcholu dosáhl před parlamentními volbami, kdy se spolu ostře střetli zástupci a odpůrci koalice SPOLU. Nyní se názorové boje vedou o Ukrajinu, resp. o postoj české vlády ke konfliktu, který Rusko na východě Evropy rozpoutalo. 

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí

ODS se sice naprosto jasně shodne v tom, že Rusko je agresor, tím to však končí. Ve straně se profilují dva tábory s odlišným pohledem na vývoj situace a míru české angažovanosti. 

Chceme základnu NATO a prezidenta Pavla

Ihned po ruské invazi 24. února začalo mezi členy silné volání po síle Severoatlantické aliance: „Nejvyšší čas zahájit přípravy vzniku základny NATO v Mošnově. Ne jen diskutovat,“ hřímal na interním fóru ODS mladý ostravský zastupitel. Tuto myšlenku již několik let propaguje europoslanec a místopředseda strany Alexandr Vondra.

Další občanský demokrat na interním fóru dle našich zjištění obhajoval radikální kroky vůči Rusku následovně: „Pokud by se zastavily dodávky plynu, klidně budu sedět doma v bundě. Uskromním se. Na Ukrajině lidi bojují i za nás, a my řešíme sobecky vlastní komfort? Morálka je víc.“

Mezi mladými členy ODS panuje shoda, že NATO představuje skutečného garanta bezpečnosti, což odpovídá narativu, který se o této organizaci vede v hodinách občanské výchovy. Stejné je to i s osobností generála Petra Pavla. Pro část ODS je symbolem naděje, kterého by rádi viděli na Hradě. 

„V současné době je to nejlepší kandidát. Tím, co udělal Putin, se Babišovy šance snižují. Je potřeba toho využít a konečně se postavit za jednoho silného kandidáta. Podpořme Pavla,“ zaznělo v internetové diskusi. 

Faktem však je, že Andrej Babiš nikdy nedával najevo příklon k Rusku. Jediné, co ho s Ruskem nějak politicky spojuje, je jeho pakt s Milošem Zemanem. A to jedině tehdy, pokud bychom tedy přijali tezi, že prezident je proruský. Reálně se ale Babiš během své vlády orientoval na Západ, chtěl být vnímám jako prozápadní premiér. Rusko-čínskou sféru vlivu nechával v rukou prezidenta, na čemž se tehdy oba státníci i domluvili. 

Hysterie a slepota

Angažovaná a radikální část ODS je, až na drobné výjimky, ta samá část, která podporovala koalici SPOLU, následně i pětikoalici a stojí za Petrem Fialou. 

„Je to ten liberální proud, který inklinuje až k aktivismu. Jsou to lidé, u kterých si někdy říkám, co v ODS vlastně dělají... Nebo se ODS už tak změnila, že pro umírněné konzervativce v ní není místo?“ uvažuje členka ODS, která je dlouhodobě nespokojená se směřováním strany. 

Rusko-ukrajinský konflikt tomuto proudu podle ní nahnal vítr do plachet. „Chtěli by tam nejlíp poslat armádu NATO a jsou pro totální válku s Ruskem. Už si ale neuvědomují dopady takového rozhodnutí, uvažují krátkodobě. Zaplavují je emoce, jsou hysteričtí a slepí k širším souvislostem,“ konstatuje v rozmluvě s PL.

Konzervativněji zaměření členové ODS emoce mírní a poukazují na rozčarování, které ve společnosti může za několik měsíců nastat. „Ta solidarita, až mánie s Ukrajinou, tady už byla, když se válčilo o Doněck, Luhansk a byl anektován Krym. Vyšumělo to během pár měsíců. Tentokrát je ten mediální overkill větší, větší bude i mrzení,“ konstatuje člen ODS z Vysočiny, kterému se aktivistické postoje jeho spolustraníků moc nelíbí a prosazuje střízlivé vidění problému. 

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Ještě před pár lety se u nás v policejních svodkách hovořilo o ukrajinských mafiích, třicet let se jich naši občané obávali. I přes nespravedlivou válku a Putinovy zločiny opravdu nevidím důvod nosit ukrajinskou vlajku a velebit politický režim oné země. Je třeba si zachovat realitu. Pokud bude Ukrajina vstupovat do EU, asi budeme nakonec zděšeni, jaké praktiky tam vládly,“ podotýká.  

Zchudlých občanů se děsí víc než ruské armády

Petr Fiala zastává zatím umírněný postoj a spíše opatrně tlumočí, co zaznívá z úst představitelů EU a Bílého domu a podle svých spolustraníků nic jiného dělat ani nemůže. „Česká republika není významným hráčem na poli mezinárodní bezpečnosti. Spojené státy dávají najevo, že se na Ukrajině angažovat nechtějí. Aktivistická část společnosti bude volat po větší razanci nebo přímo po válce, ale USA, jako nejsilnější člen NATO, sdělily svůj postoj jasně. Není v zájmu ČR, aby premiér pronášel nějaké silácké řeči. Byli bychom pro smích,“ dověděli jsme se od zdroje z okolí premiéra.

Vrásky šéfovi vlády prý činí i prohlubující se domácí krize. Podle slov důvěryhodného zdroje redakce z Fialova kabinetu se víc než ruské armády předseda vlády bojí zchudlých občanů. 

„Celý ten vývoj je nešťastný. Už jsme byli jakž takž připraveni na problémy s inflací a energiemi v důsledku covidu, měli jsme komunikační strategii. Teď přišla Ukrajina a s ní další starosti,“ postěžoval si dále Fialův spolupracovník. I on myslí, že emoční náboj opadne a náraz s realitou bude ještě horší. „Lidi rádi pomůžou, ale pak uvidí, kolik mají v peněžence. Nakonec budou ještě naštvaní, že jim Ukrajinci berou práci a mají výhody. Určitě se na tom sveze opozice,“ tuší.

Rozkol v ODS prý kopíruje celkovou náladu společnosti. Jedni pomáhají, druzí jsou skeptičtí. „Je těžké být neutrální, krize na Ukrajině se v konečném důsledku dotýká všech. Vláda bude dělat racionální kroky, nechceme živit obavy, ale ani mazat lidem med kolem pusy,“ pokračuje. Ohledně budoucnosti vlády bude podle jeho slov zásadní komunikace. „Ukrajina koalici semkla. Dělá nám starosti spíš vnější komunikace. Musíme lidem vysvětlit všechny těžkosti, které Českou republiku čekají,“ dodává pro PL premiérův spolupracovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …