Tři sebevraždy na severu Moravy. Komunista: Negativní dopad sociální politiky

25.02.2012 21:22

Tři sebevraždy vyšetřuje policie na Karvinsku v Moravskoslezském kraji během necelého týdne. V sobotu 18. února vběhl v Šenově muž pod vlak. Ve čtvrtek 23. února dopoledne skočila šestačtyřicetiletá žena z mezipatra šestého a sedmého poschodí výškového domu v Havířově. V ten samý den večer po dvaadvacáté hodině ukončil svůj život skokem ze střechy dvanáctipatrového domu devětapadesátiletý muž v Orlové. Nikdo z nich kvůli zranění neslučitelným se životem nepřežil. Moravskoslezský kraj tak během šesti dnů přišel o tři své občany.

Tři sebevraždy na severu Moravy. Komunista: Negativní dopad sociální politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Za poslední tři roky se podle statistiky Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje pokusilo o sebevraždu 2 224 lidí, z toho ji dokonalo 259 lidí.

Podle mluvčího krajské záchranky Lukáše Humpla, klinického psychologa je příčinou však tato čísla nevypovídají o skutečném množství těchto případů v kraji. "Řada lidí si třeba sanitku nezavolá a odveze si intoxikovaného blízkého člověka do nemocnice sama. Pokud je postižený mrtev, zase někdy záchranná služba není volána a na místo vyjíždí policie a pohotovostní či praktický lékař k ohledání zemřelého," uvedl Humpl pro ParlamentniListy.cz.

Sebevražedného chování je podle jeho zkušeností nejčastěji v jarních měsících v březnu a v dubnu. Ale například i Vánoce a konec roku. A v čem vidí příčiny? "Jde samozřejmě o multifaktoriální problematiku. Od například psychických obtíží, například onemocněním depresí, přes sociální příčiny, jakými jsou například ztráta zaměstnání a nezaměstnanost, po rodinné a osobní problémy či zdravotní strav. Často jsou příčiny kumulované," řekl Lukáš Humpl.

Tragedie kvůli takzvaným sociálním reformám této vlády?

Sebevraždy jsou podle komunisty Josefa Babky, radního a zastupitele Moravskoslezského kraje průvodním jevem řešení řady lidských problémů. "Od zdravotních komplikací, kdy člověk nevidí východisko k vyléčení až po tlak, který na člověka vytváří složité sociální podmínky, ve kterých žije. Mezi ně určitě patří ztráta zaměstnání a tím ztráta sociálních jistot a schopnost zabezpečovat základní potřeby jedince či rodiny. Obávám se, že se vrůstající sociální nejistotou a zásadním negativním dopadům takzvané sociální reformy této vlády na obyvatele bude počet těchto tragických řešení přibývat," upozorňuje ParlamentníListy.cz Josef Babka.

Za rok přibylo psychiatrii tisíc nových pacientů

Podle mluvčího Městské nemocnice Ostrava Jiřího Maléře, psychiatrické ambulance této nemocnice Ostrava zaznamenávají nepřetržitý nárůst počtu pacientů s nejrůznějšími psychickými obtížemi. "Jen za rok 2011 přibylo v našich ambulancích více než tisíc nových pacientů. Nárůst zaznamenáváme i v těchto týdnech. Měsíčně se jedná řádově o desítky nových pacientů s psychickými obtížemi," uvedl pro ParlamentníListy.cz Maléř s tím, že v loňském roce bylo v ambulancích psychiatrického oddělení ošetřeno celkem 6 659 pacientů. Pro 638 z nich byly problémy natolik akutní, že vyhledali pomoc ústavní psychiatrické pohotovostní služby.

„Zaznamenáváme neustále větší nárůst pacientů. V současnosti bývá velkým problémem lidí finanční nejistota a obava ze ztráty zaměstnání. Je spousta občanů, kteří mají obavy, zda vyjdou s penězi a zda uživí rodinu, což může vyvolat různé psychické problémy. Někteří z nich své problémy řeší alkoholem a neuvědomují si, že si tím spíše přitíží,“ uvedla vrchní sestra Psychiatrie Radmila Vysloužilová.

Začátky roku bývají podle Maléře pravidelně velmi náročné. "Na zhoršujícím se psychickém stavu obyvatel se podílí jednak počasí, nedostatek sluníčka, a potom také ztráty zaměstnaní, které zpravidla přicházejí na začátku roku," řekl pro ParlamentniListy.cz Maléř. Při městské nemocnici fungují tři psychiatrické ambulance, které slouží pacientům každý den. Nemocnice provozuje také nepřetržitou linku důvěry.

Na Linku důvěry zavolá 3500 klientů ročně

„Počty kontaktů se v posledních letech pohybují v rozmezí od 2500 do 3500 ročně. Linka je v podvědomí do značné míry zapsána jako pracoviště pro prevenci sebevražd, to však platí jen do jisté míry, neboť témata volajících jsou mnohem obsáhlejší,“ vysvětlil vedoucí Linky důvěry Ostrava PhDr. Svatopluk Antoš s tím, že lidé volají kvůli psychickým problémům různého druhu. Jedná se o náhlé události, jako jsou úmrtí, nehody, nevěry či oznámení zdravotní diagnózy. Neobvyklé však nejsou ani krize vztahové, popřípadě problémy vyplývající ze závislostí různého druhu. Dlouhodobě se objevují i témata spojená s dopady sociálních a ekonomických tlaků.

Stoupá počet dětských sebevražd

Nad důvody sebevražd lidí v kraji se zamýšlí i předsedkyně krajských Věcí veřejných Jana Drastichová: "Vše podle mého názoru souvisí s frustrací z ekonomické situace, bilancováním a rekapitulací roku. Asi největší problém vidím v tom, že lidé již mnohdy nevidí východisko ze své situace. Za zvlášť alarmující považuji fakt, že počet dokonaných sebevražd stoupá mezi nezletilými," řekla pro ParlamentníListy.cz Drastichová, která upozorňuje, že na linku bezpečí se v poslední době obrací čím dál více dětí a nejvíce právě z Moravskoslezského kraje.

"I proto prosazujeme psychology do škol. Slibujeme si od jejich působení zmírnění tohoto trendu a hlavně prevenci, tak aby k dalším případům těchto tragických činů nedocházelo," uvedla Drastichová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …