Tři sta českých odborníků odjede pracovat do Uruguaye

11.03.2012 19:42

Až 300 českých vysoce kvalifikovaných odborníků z Ostravska odjede v nejbližších týdnech pracovat do Uruguaye. Ostravská firma Hutní montáže bude totiž montovat v Punta Pereira v Uruguayské východní republice kotle a konstrukce pro novou papírnu s roční kapacitou výroby až 1,3 miliony tun papíru. Smlouvu o montážních pracích podepsala firma v těchto dnech s Andritz Pulp Technologies Punta Pereira S.A. Jedná se o velmi významný kontrakt, protože jeho hodnota převyšuje půl miliardy korun. Papírna má začít fungovat už od první poloviny příštího roku.

Tři sta českých odborníků odjede pracovat do Uruguaye
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Jak ParlamentnimListům.cz sdělila mluvčí Hutních montáží Eva Kijonková, firma má na tyto montážní práce zaměstnance, kteří jsou špičkovými odborníky ve svých profesích, a proto jezdí pracovat po celém světě.

Hutní montáže patří do skupiny Vítkovice machinery group a tuto nejnovější zakázku v Uruguayi získaly díky dobrým předchozím referencím. Ty mají z celého světa, ale také přímo z Uruguaye, kde na základě smluv s finskými společnostmi Andritz a Metso Botnia ostravský podnik v letech 2006 a 2007 montoval části regeneračního kotle v budovaném papírenském komplexu nedaleko městečka Fray Bentos. Zakázka byla ale tehdy téměř o polovinu menší, než je rozsah současného kontraktu.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Hutních montáží Miroslava Přecechtěla má kontrakt dvě etapy – montáž nosných ocelových konstrukcí a následně montáž samotné technologie. „Ta bude navazovat na už probíhající práce na konstrukcích a začne v květnu,“ řekl Přecechtěl. Montáž ocelových konstrukcí by měla podle něj skončit zhruba v půlce letošního roku. Výška konstrukcí bude až 82 metrů a čeští odborníci zkompletují celkem 6,8 tisíce tun dílů. Nejtěžší jednotlivé kusy váží přibližně 100 tun.

Zkompletovat musí skoro deset tisíc tun komponentů

Montáže technologií začnou zhruba v květnu a potrvají minimálně deset měsíců. „Našich lidí bude ve vrcholných fázích kontraktu na montážích v Punta Pereira, což je asi 215 kilometrů západně od Montevidea, až 300. Práce na technologických kotlích totiž předpokládají kompletaci dalších 9,5 tisíce tun komponentů a vypracování zhruba 13,5 tisíce přesných svárů,“ uvedl Přecechtěl. U technologických částí se přitom budou muset Hutní montáže vypořádat s téměř 200tunovými díly a čekají je také kompletace komínů o výškách 90 a 120 metrů.

Získání objemné smlouvy v Uruguayské východní republice je podle mluvčí Kijonkové o to cennější, že Česká republika nemá s tamní vládou uzavřenu žádnou dohodu o zamezení dvojího zdanění a od roku 2008 nemá ČR v Uruguayi ani své velvyslanectví. „Patrně nám k získání zakázky pomohly především naše bohaté zkušenosti z Fray Bentos. Přesto to není a nebude jednoduché na tomto kontraktu pracovat,“ upozornil ředitel Přecechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …