Umělec, který bojuje proti církevním restitucím: Je naděje. Pane Ištvane, konejte

11.07.2013 9:11

JINÝMA OČIMA Režisér a dokumentarista Václav Dvořák, který je spolu s Lenkou Procházkovou aktivním odpůrcem církevních restitucí, se rozohnil nad chováním ČSSD. Podle něj to totiž tato strana s bojem proti restitucím nikdy nemyslela vážně. Měla totiž možnost zákon „odpálkovat“ ze sněmovny svými hlasy zpátky vládě, ovšem neučinila tak. Proto slovům socialistů o tom, že se obrátí na Evropský soudní dvůr ve Štrasburku, moc nevěří.

Umělec, který bojuje proti církevním restitucím: Je naděje. Pane Ištvane, konejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Dvořák

Je to jen pár dní, co místopředseda Poslanecké sněmovny a zároveň místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek přesvědčoval ParlamentníListy.cz o tom, jak jeho domovská strana „zatočí“ se zákonem o církevních restitucích. „V úvahu přichází i možnost obrátit se na soud kupříkladu ve Štrasburku,“ řekl totiž Zaorálek.

„Jde o to, že rozhodnutí, které se týká církevních restitucí, bylo odhlasováno s pomocí korupce, neboť se čekalo na rezignaci třech nyní obviněných poslanců a oddalovalo se kvůli tomu i hlasování o restitucích až do doby složení mandátu oněmi třemi, tedy Tluchořem, Šnajdrem a Fuksou,“ poznamenal tehdy také Zaorálek, aby bylo jasné, proč úvahy o Štrasburku. 

„Ta otázka církevních restitucí tady tak stále visí jako něco, kde nejde jen o legitimitu, ale i o legálnost, neboť když je nějaký právní úkon učiněn v rozporu se zákonem, tak je neplatný. Pokud tedy to schválení restitucí ve sněmovně bylo učiněno v rozporu se zákonem a pokud na to bylo použito úplatků a prokáže se to, tak z toho bych dedukoval, že takový úkon je neplatný. Tady se tedy bude muset zvažovat, jaké jsou možnosti dalších postupů, což není tak jednoduchá právní věc,“ zmínil také místopředseda ČSSD.

Spoléhá ale právě kvůli těmto slovům dvojice aktivních odpůrců církevních restitucí, tedy spisovatelka Lenka Procházková a režisér Václav Dvořák, na to, že svůj boj s "oranžovou stranou" nějak propojí? Alespoň Procházková totiž před pár dny zmínila pro ParlamentníListy.cz, že kromě dopisu papežovi Františkovi je právě Štrasburk jaksi  "ve hře".

„Evropská komise, Evropský soudní dvůr, otázka, zda by to ve Štrasburku přijali, jak rychle a kdo to bude řešit,“ odvětila Procházková k dotazu, zda je šance, aby někdo - kromě papeže Františka – restituce v ČR ještě zvrátil.

Dvořák: Oni jsou rozpolcení... Co s nimi?

„Sociální demokracie je rozpolcená strana, vždyť vidíte, co vyvádějí kolem jmenování vlády a podobně. Tam jsou zájmové skupiny lidí, které jsou pro církevní restituce, pak jsou lidé, kteří jsou velmi vyhranění proti církevním restitucím, no a pak je takový střed, který tam vládne. Upřímně, nevím, co se od nich dá čekat,“ uvedl ovšem dnes k dotazu na propojení sil režisér Dvořák.

Míní, že ČSSD už jenom lamentuje nad tím, že s normou nelze nic dělat.

Jen se vymlouvají

„To jsou ale samozřejmě od nich jen výmluvy, neboť ve vedení sociální demokracie jsou i lidé, kteří patří k církvi – mimo těch baptistů, kteří to odmítli. Takže by byli proti těm svým 'sektám'. ČSSD za prvé zaspala a neudělala nic s tím zákonem dvacet let, ani když byla u moci. Za druhé socialisté prošvihli několik hlasování, kdy se tvářili, že jsou vypárováni, ale kouřili na chodbě, a přitom mohli ten zákon vrátit vládě. Nestalo se tak. Zákon tak šel do druhého čtení... To znamená, že všechny tyto věci má na svědomí i sociální demokracie. Jsem z toho smutný, ale prostě je to tak,“ postěžoval si dále Dvořák na levicovou stranu.

Podle něj ale nelze ČSSD upřít jednu věc: „Na druhou stranu nám sociální demokracie pomáhala organizovat semináře, ale to už bylo s křížkem po funuse, už bylo v podstatě pozdě."

Štrasburk? Dali jsme to právníkům a radíme se

Co se týče samotné žaloby do Štrasburku, tak tam zatím s kolegyní Procházkovou "mapují", co by se dalo podniknout. „My jsme tento podnět dali našim právníkům, aby se na to podívali po dohodě s nejlepšími ústavními právníky. Takže doufám, že z toho nějaký recept vyjde,“ vysvětlil.

Podle jeho náznaků ovšem s Lenkou Procházkovou připravují jistý protitlak proti smlouvám státu s církvemi, které podepsal za stát kvůli navracení majetku bývalý premiér Petr Nečas (ODS). „Máme něco rozpracováno a nevím, jaký bude výsledek. Ale jde o mravenčí práci po archivech, víc vám k tomu zatím říci nemohu,“ poznamenal k tomu tajuplně režisér.

„Ale od toho dopisu papeži Františkovi si slibujeme to, že se přihlásí ke svému odkazu svatého Františka z Assisi, kde pojmenoval církev jako chudou, která pomáhá jiným. Může také domluvit těm našim 'asociálům', kteří vedou katolickou církev a ostatní církve, aby majetek, který není jejich a který jim členové jejich vlastní sekty takto pokoutně věnovali, aby ho prostě vrátili. Měl by sloužit všem a ne jenom prelátům,“ zdůraznil Dvořák.

Církve dostávaly "držhubné", byla tam korupce

Ohledně smluv státu s církvemi má ovšem kupodivu stejný názor jako Zaorálek.

„Víte, jak ty smlouvy vznikaly, i když jsou v platnosti? Vznikaly na základě korupčního jednání, kde se dokonce podplácely jiné církve, aby dostaly 'držhubné', aby neprotestovaly. Nakonec, jak víte, tak třeba baptisté se jako jediná církev u nás registrovaná zřekla majetku. Ale právě proto, že ty smlouvy vznikaly na základě korupčního jednání, tak je chceme zpochybnit. Posílali jsme také veškerý materiál – to znamená naše veškerá podání státním zástupcům za rok a půl a jejich reakce na to - do Olomouce panu vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi, a to proto, aby si doplnil vědomosti ohledně dalších činů vlády a poslanců, kteří postupovali podle mne nezákonně. Kromě smluv ale zpochybňujeme i dluhopisy, které byly kvůli těmto restitucím vydané. Má to být jakýsi apel a zároveň prosba o morální podporu,“ doplnil Dvořák.

Majetek církve nevlastnily - neměly k tomu ani doklady

Nakonec upřesnil jednu věc, kterou zvláště prý média nepřesně uvádějí: Církev totiž podle něj vlastní majetek, který jí má být „vrácen“, vlastně neměla.

„Abych to upřesnil, tak církev žádný majetek vlastní neměla od roku 1420. Husité ho zabavili a císař Zikmund nevrátil. A nevrátil ho pak nikdo, ani žádný vladař po Bílé hoře. Ten majetek byl tak státní, a to na rozdíl od doby Karla IV... Ve chvíli, kdy císař Josef II. přecházel v rámci organizace státu z knih zemských, kde byly zapsané majetky, na katastr, což bylo novum, tak chtěl od všech majitelů, aby doložili nabývací listiny. Církevní subjekty je ale nebyly schopné předložit. Takže císař dal nad tím majetkem státní kuratelu a ta trvala vlastně do letošního roku. Byl to systém, který se staral o to, aby církevním účelům tento majetek sice sloužil, ale zároveň, aby nebyl rozkraden či rozprodán,“ dodal Dvořák.

Kdo je Václav Dvořák? (zdroj: kosovoonline.cz)

Režisér - dokumentarista, absolvent pražské FAMU (1977). Pracoval externě v Krátkém filmu Praha, vedl filmový štáb vulkanologicko-botanické expedice Ecuador 1982. V roce 1989-1990 v Československé televizi jako člen stávkového výboru vedl vysílání Občanského fóra. Podnikatel a umělec na "volné noze".

Mimo jiné i autor dokumentárního filmu "Uloupené Kosovo" (scénář, kamera, režie) odvysílaného v ČT v červenci 2008. Zakládající člen občanského sdružení Nezávislá média. V současné době pokračuje v práci na dalších dokumentech z území bývalé Jugoslávie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …