Umělec, který se cítí Švejkem: Politici žijí ve svém světě. Třeba takový Klaus...

18.08.2013 12:31

JINÝMA OČIMA Jako by mu z oka vypadl. Jako by Jaroslav Hašek psal Švejka právě na míru pro Přemysla Kubištu z Plzně. Absolvent Státní konzervatoře v Praze, zpěvák, herec, moderátor, dramaturg, režisér. Se svým „c. k. Šramlem“ působí od začátku nového milénia nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Švejk je jeho druhá identita. Přiznává, že „…co bych si já jako Kubišta nedovolil říci, řekne prostě Švejk…“ V této době se ukazuje, jak je Haškovo dílo stále aktuální . Jako by to bylo ušité na míru a před několika lety.

Umělec, který se cítí Švejkem: Politici žijí ve svém světě. Třeba takový Klaus...
Foto: Archiv PK
Popisek: Švejkova standarta

„Švejk se narodil 22.5.1911. To vyšly první povídky –  například Švejk stojí proti Itálii a Švejk slouží u aeroplánů. V posledně jmenované Hašek precizně popsal veškeré Rakousko-Uherské letectvo – počty řiditelných a neřiditelných vzducholodí, letadel. Nikdo neví, jak se k takovým, nyní bychom řekli, přísně důvěrným informacím dostal. Dokonce tam popisoval letadlo s kolmým startem! A to bylo jen jediné na světě, v Anglii a velmi přísně utajované. A objevilo se to v povídce….. už tady cítím paralelu s dnešním životem,“ směje se Kubišta.
 
„On je, jak si určitě všimnete, stoprocentně asertivní člověk. Nikdy neřekne sprosté slovo – to ti okolo, ale on nikoliv. On je loajálním vojákem, co na srdci, to na jazyku. Ke všem se chová stejně a nic nezamlčuje… Když se řekne, že někdo švejkuje, tak si hned myslíme, že si dělá legraci nebo se chce ulejt, ale to je omyl. Originál Švejk dělá přesně to, co se mu řekne. Až do absurdnosti." A zas tu vidíme onu paralelu s dnešními „horkými letními politickými dny.“ To, co se děje nalevo i napravo….
 
Podle Kubišty Jaroslav Hašek patří k nejgeniálnějším spisovatelům všech dob. Stále objevujeme, jak je aktuální. „Já Švejka pro názornost přirovnám k človíčku, který by za komunistů přišel na místní národní výbor a hned u vchodu by pozdravil tak, jak to vidí na heslech – Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak! Dovedete si to představit? Takového člověka by hned zabásli, nasadili by na něj STB, že je agent provokatér, nebo by ho zavřeli do Bohnic, že je blázen. A přitom on jen řekne to, co vidí na heslech! To je to absurdní. A je to tak i dnes. Chováme se jinak, než myslíme “
 

Poslušně hlásím…., aneb kdy smoking „padne“

„Poslušně hlásím, že mám štěstí, že jsem blbej, páč kdybych nebyl blbej, tak bych tomu, co se děje a co se dělá s lidma, rozuměl a byl bych z toho dávno v blázinci. Ale takhle se mně nemůže nic stát, páč jsem blbej a nerozumím tomu." Tahle věta ze Švejka podle Kubišty platí stoprocentně i dnes.
 
„Politika je jedno z největších umění – jakmile se politici dostanou na výspu, už jim kde kdo leze do prdele. Je to jen a pouze boj o moc a pak o vliv na přerozdělování peněz nás všech. Říká se taky, že smoking padne až v třetí generaci. První generace jsou totiž jen bezskrupulózní grázlové. Jejich děti si už ale řeknou – proč budeme konkurenty a oběti střílet do hlavy, když můžeme do politiky a budeme je ovládat stejně. A až ta další generace, ta už buduje velký korporace, kde se krade celoplanetárně, teda jak se říká globálně, ale do toho už málo kdo vidí.“ Každý člověk je úplatný, záleží jen za kolik. Chuďase utáhnete na vařený nudli, ale boháč se jen tak zkorumpovat nedá. Myslím tím boháč rodem, nikoliv zbohatlík. To je velký rozdíl.

Negativista Klaus

„Negativismus je úplně nejhorší, co na člověku je. Šíří se mnohem víc a rychleji než optimismus, a to je děsné. Klaus reprezentoval svůj jájismus naprosto dokonale. Jemu bylo okolí zcela lhostejné. Taky svět nás viděl dvakrát a vždy jinak – jednou jako Čechy a jednou jako prezidenta Klause. On je jak z jiného světa. Jak z jiné planety. On ale v takovém svém malém světě žije a úplně si v něm vystačí. Jako většina politiků. Ti nechodí do samoobsluhy pro nákup, ti si nesednou s lidma u piva. Vrcholní politici ne, ti maj svůj svět. Někdo z jejich poradců nebo lobbistů, to je ostatně jedno, jim nabzučí do hlavy nějakou pitomost a oni to papouškují. Hlavně aby se to líbilo, ale z reality potřeb lidí to nejde……je to fakt zvláštní svět.
 
 
Jak řekl již dávno Sokrates: „Demokracie doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem!  Neschopný blb bude chtít prebendy schopných a demokracie mu je dá,  protože křičí, že je utlačován. Diletant bude chtít odborný post a demokracie mu jej dá. Zločinci budou chtít veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci ovládnou demokracii, vznikne bezohledná tyranie horší než nejhorší monarchie nebo samoděržaví. Primitivní hlupák utočí, slušný člověk je vždy v defenzívě. Ten, kdo nemá nic, nic neztratí, jen může získat. Ten kdo má, tak se o to bojí, a tak nerad bojuje. 
 
Podle Kubišty, který se věnuje historii a zvláště pak samozřejmě Rakousku-Uhersku i první republice, nebylo ani za „tatíčka Masaryka“ blaze. To si podle něj jen idealizujeme.  „Byla cenzura – ne za císaře pána, ale za první republiky! Hodně se zabývám Voskovcem a Werichem.  Ti museli předkládat na policejní ředitelství hry ke schválení – stejně jako další autoři. Byla to tedy demokracie? A nebo – je ta naše rádoby demokracie lepší? Za 20 let tehdejšího Československa se vystřídalo 22 vlád! A my říkáme jak bylo fajn……“ Demokracie není vůbec ideální systém, ale lidstvo zatím nevymyslelo nic lepšího.  Proto každá demokracie musí mít jasné mantinely! Jinak je to cochcárna.

Čím větší průser…

Od Švejka jsme se tedy dostali až k dnešní politice. Našli jsme mnoho paralel. „Podívejte, Karel Hašler byl další neuvěřitelná osobnost. On byl dejme tomu levičák, ale ne bolševik, ba přímo naopak, to je třeba si uvědomit, proto taky se za komunistů moc nepřipomínal. Napsal řadu písniček, které jsou až hrozivě aktuální dneska. Před dvěma lety jsem vyštrachal jeho skladbu o pančování špiritusu - a ejhle,  za nějakou dobu tu byla metanolová aféra! Proto říkám – čím větší průser, tím se dostaneme rychleji ke změně. Otázka samozřejmě je, jestli to bude ta správná…“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …