Úspěch Miloše Zemana: Přijme ho britská královna Alžběta II.

12.06.2017 4:50

Audience u královny. Na tu se podle informací ParlamentníchListů.cz těší prezident Miloš Zeman. V pátek ho totiž přijme britská královna Alžběta II. Do Buckinghamského paláce hlava státu zamíří s první dámou Ivanou Zemanovou.

Úspěch Miloše Zemana: Přijme ho britská královna Alžběta II.
Foto: hns
Popisek: Britská královna Alžběta II a prezident ČR Miloš Zeman, ilustrační koláž

Její Veličenstvo Alžběta II., královna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska přijme již tento pátek českého prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou. Redakci to řekl zdroj z Pražského hradu.

Kritici často naší hlavě státu vytýkají, že na zahraniční cesty vyjíždí pouze do východních zemí, neboť o něho prý na západě nikdo nestojí. To krom jiného naprosto popírá Zemanův páteční program, kdy se mu dostane audience u britské panovnice.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na otázku ParlamentníchListů.cz pouze sdělil, že prezident v pátek míří do zahraničí. „Pan prezident se svojí paní v pátek uskuteční návštěvu velmi důležité evropské země, ve které se nedávno konaly parlamentní volby,“ sdělil Ovčáček.

Zeman v Londýně zamíří do Buckinghamského paláce, ale také vyznamená válečné veterány a zúčastní se pietní ceremonie u památníku bitvy o Británii.

„Po audienci u Jejího Veličenstva královny Alžběty II. prezident vyznamená pět válečných veteránů a také předá diplom o povýšení brigádnímu generálovi ve výslužbě Miroslavu Liškutínovi, válečnému letci RAF. Závěrem se zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii,“ odhalil prezidentův program zdroj z Hradu.

Jak dále říkají informace PL, Zeman má pro královnu připraven dárek, který „je ukázkou českého umu“.

„Potřebujeme vynikající vztahy s Velkou Británií, protože nechceme po jejím odchodu z EU zůstat zaklíněni mezi Německem a Ruskem,“ odůvodnil náš hradní zdroj jeden z důvodů návštěvy britské metropole.

Prezidentský pár přijímá syna Alžběty II., prince Edwarda s manželkou Sophií (březen 2013). Foto - Archiv KPR

Miloš Zeman se s Alžbětou II. neuvidí poprvé. Setkali se na počátku 90. let a také v roce 2014 v Normandii při oslavě vylodění spojenců.

Pokud jde o Zemanovy kontakty s britskou královskou rodinou, prezident se v minulosti setkal i s dalšími členy. Vůbec první zahraniční návštěvou, kterou Miloš Zeman v roli hlavy státu přivítal na Pražském hradě, byl syn britské panovnice, hrabě z Wessexu princ Edward s chotí Sophií.

Do Londýna prezident Zeman odletí dva dny po skočení návštěvy Jihočeského kraje, kterou zahajuje v pondělí. Před tím byl téměř týden na státní návštěvě Vietnamu a návštěvě kazašské Astany na zahájení světové výstavy EXPO 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …