Už se ví, o co žádají církve. Došlo i na domovy důchodců

18.08.2013 20:32

Státní pozemkový úřad už začal na internetu zveřejňovat, o jaký majetek církve žádají. Žádný ale zatím nebyl vydán. Například v Pardubickém kraji mají církve zájem o šest desítek položek, mezi nimiž jsou i budovy bývalých ženských klášterů.

Už se ví, o co žádají církve. Došlo i na domovy důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

"O vydání požádali někdejší majitelé jedné z budov domova pro seniory ve Sloupnici na Litomyšlsku a budovy sociálních služeb ve Svitavách," uvedl pro MF Dnes ředitel odboru právních služeb královéhradecké pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Martin Plšek.

Zatím církve v Pardubickém kraji požádaly o šest desítek položek. Největší část bude vracet Státní pozemkový úřad, půjde o pole a louky. Další část vrací státní podnik Lesy ČR. Majetkový úřad má na starosti převody budov, případně veřejně přístupné plochy u far a podobně. Pokud je zde ale třeba povolena stavba hřiště, majetek se nevrací.

Farnosti římskokatolické církve ještě na seznamu nejsou. Oficiálně požádaly jen tři ženské řeholní řády a tři evangelické sbory. „Nebudeme vám dávat žádné informace," odmítla stručně dotazy jedna ze sester kroměřížského centra Školských center sv. Františka.

Podobně odmítavé jsou i vincentky ve Svitavách či boromejky ve Sloupnici na Litomyšlsku. Zde byl postaven dnešní domov pro seniory, původně však klášter pro sestry Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Jako sociální zařízení klášter nyní provozuje obec. Jeho vedení doufá, že budova bude i nadále sloužit svému účelu. "Restituce nám není líto, je prostě daná zákonem a tím se musíme řídit. Obec je teď vstřícná k tomu, aby se dozvěděla, co se požaduje a co ne. Hlavně máme zájem na tom, aby byl domov pro seniory zachovaný a jednání skončilo ke spokojenosti obou stran," řekl deníku sloupnický starosta Josef Škeřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …