V Přerově zakázali reklamu na hernách. Opozice: Pokrytci

09.02.2012 14:50

Provozovatelé heren v Přerově budou muset odstranit ze svých podniků reklamní poutače. Nebudou tak už lákat do svých útrob notorické hráče automatů. Alespoň to si myslí většina přerovských zastupitelů. Ti schválili novou vyhlášku, která zakazuje reklamu na hernách. Schválení návrhu však předcházela bouřlivá a vleklá diskuse s opozicí. Ta chtěla zakázat herny v celém městě. Pro její návrh ale v řadách svých kolegů nenašla dostatečnou podporu.

V Přerově zakázali reklamu na hernách. Opozice: Pokrytci
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Přerovští zastupitelé měli na stole dvě různé vyhlášky týkající se hracích automatů ve městě. Opoziční strany Společně pro Přerov a KSČM se znovu pokusily prosadit vyhlášku, která by zakázala herny na celém území Přerova. Tato varianta však neprošla. Zastupitelé dali raději přednost vyhlášce, kterou předložil primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Tato vyhláška omezuje pouze propagaci heren.

Lajtoch: Jednáme pragmaticky

„Je to další krok ve snaze regulovat hazard v Přerově. Přistoupili jsme k řešení této problematiky pragmaticky a chceme postupnou blokací mít herny pod kontrolou. Předchozí vyhláškou jsme snížili počet heren ve městě z 52 na 44. Teď jsme se dohodli na omezení reklamy. Pokud to provozovatelé nebudou respektovat, můžeme snížit další počet heren na území města,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz přerovský primátor a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch s tím, že cílem vyhlášky je chránit sociálně slabé a snadno ovlivnitelné před důsledky hazardu.

 

Zákaz blikajících poutačů

A co všechno tedy budou muset provozovatelé heren zajistit? „Výlohy, vstupy, okna a jiné otvory musí být technicky zabezpečeny tak, aby nebylo možné nahlížet dovnitř herny. Označení názvu provozovny nesmí být pojato jako reklama. Zakázáno je zejména blikající nebo svítící označení názvu provozovny. Na vnějším plášti budovy, ve které se nachází provozovna, nesmí být umístěna žádná zařízení, která jsou spojena se sázkovou hrou, loterií a jinou podobnou hrou nebo na ni odkazující, zejména taková zařízení, která informují o stavu hry a výši možné výhry,“ píše se v nové vyhlášce.

Vyhláška by měla začít platit od 1. března. Pak budou mít provozovatelé heren ještě tři měsíce na to, aby splnili podmínky stanovené vyhláškou. Pokud tak neučiní, budou následovat sankce. Majitelé heren pak mohou dostat až dvousettisícovou pokutu.

Opozice: Je to pokrytecké gesto

Opozice však způsobem, jakým radniční koalice přistupuje k řešení situace kolem hazardu, není příliš nadšena. „Je to pokrytecké gesto. Schválená vyhláška vůbec nic neřeší a nechápu, jak zastupitelé, kteří by měli hájit zájmy občanů, můžou hlasovat proti něčemu, co zamezí eventuální trestné činnosti, a něčemu, co je spojeno s kriminální činností,“ uvedla redakci Helena Netopilová z opozičního uskupení Společně pro Přerov s tím, že pokud radní někoho chrání, tak právě hazard a své vlastní zájmy, protože někteří radní mají ve svých nemovitostech umístěny tyto provozovny. Mnoho heren se navíc podle ní nachází v blízkosti škol.

Lajtoch však nařčení opozice odmítá a dodává: „Pokud je tu někdo pokrytec, tak je to právě opozice, protože ta chtěla asi před půl rokem hazard přesunout na výstaviště a za měsíc přijdou s tím, ať se všechno zruší. Já tento postoj nechápu. Za snahou přesunout herny na jedno místo mohl být tehdy totiž i záměr pomoci nějakému podnikateli, aby naplnil chátrající areál,“ spekuluje Lajtoch.

Opozice si ale trvá na svém. „Nechceme hazard v centru Přerova. Nejprve jsme jej chtěli alespoň odsunout, ale teď je jasné, že nejlepším řešením je ho zrušit.“

Občan: Zmizí reklamy, ale ne herny

A jak to vidí občan? „Herny jsou živná půda pro zločin. Staly se tam vraždy. Většina občanů herny nechce. Měly by se zakázat,“ řekl redakci Adolf Vyhlídka z Přerova.  Jiný občan tohoto téměř padesátitisícového města k tomu dodává: „To, že z heren zmizí reklamy, ještě neznamená, že zmizí herny samotné. Gambleři budou stejně vědět, kam si mají jít zahrát, i když jim nebude před očima blikat nápis herna. Je naprosto směšné, že si radnice myslí, že když herny nebudou tolik na očích, jako by neexistovaly. Tak to ale přece nejde,“ myslí si František Hradil.

Provozovatel herny: Lidí máme dost

Redakce ParlamentníchListů.cz také oslovila provozovatele několika heren v centru Přerova. Na otázku redakce,  jestli si myslí, že nová vyhláška může omezit počet lidí chodících do heren, Thanh Thuy Nguyen odpověděl: „Nemyslím si to. Máme zákazníků dost. Lidi stejně budou chodit hrát. I kdyby se herny úplně zrušily, lidi si najdou jiný způsob, jak hazardovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …